UPDATED - Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι κατά τη συνάντηση των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το απόγευμα της Παρασκευής θα κλειδώσει η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Μάλιστα το «χρονοδιάγραμμα Μαξίμου», προβλέπει ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (14 - 15 Δεκεμβρίου), ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς εκκρεμότητες και να δοθεί η δυνατότητα να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. στις 18 Δεκεμβρίου.
Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group με αντικείμενο την υπό διαμόρφωση συμφωνία. Ενδεικτικό είναι ότι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι εντός των επόμενων δύο ωρών θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Στις τελευταίες συναντήσεις των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους δανειστές συμφωνήθηκαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις συμφωνία για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.
Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και κουαρτέτο προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Για τις εταιρείες αυτές θα ισχύει κανονικά ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.
Ταυτόχρονα θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιρειών ή κοινοπραξίες - joint ventures - με τις τράπεζες) όσο και για τις ρυθμίσεις που θα μπορούν ακολουθούν για τα υπό διαχείριση δάνεια.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο.