Νέα αντιπρόταση κατέθεσαν οι δανειστές σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, δήλωσαν στο Reuters πηγές που έχουν γνώση στις διαπραγματεύσεις.
Η αντιπρόταση, σύμφωνα με το Reuters, έρχεται έπειτα από την απόρριψη ορισμένων προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και οι οποίες προβλέπουν σειρά φορολογικών αυξήσεων και υψηλότερες συνεισφορές στο ασφαλιστικό προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση είναι πέντε σελίδων ζητείται εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ με εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2017, μείωση των συνταξιοδοτικών δαπάνων ώστε να καλυφθούν έσοδα 2 δισ. ευρώ ενώ ζητούν άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα. Σε ότι αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr την οποία επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, η αντιπρόταση περιέχει τα εξής:
Στα δημοσιονομικά
- -Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
- -100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
- -Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
- -Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
- -Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
- -Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
- -Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
- -Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)
Συντάξεις
- -Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
- --Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
- -Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
- -Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
- -Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
- -Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
- -Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
- -Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
- -Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας