Όλο το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες: Ο διάλογος Τσίπρα - Λαγκάρντ και η πρόταση Σόιμπλε για capital control

Όλο το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες: Ο διάλογος Τσίπρα - Λαγκάρντ και η πρόταση Σόιμπλε για capital control
Open Image Modal
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, right, waits for the start of a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council LEX building in Brussels on Monday, June 22, 2015. Heads of state in the eurogroup meet in Brussels on Monday for a special summit to discuss the financial crisis with Greece. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Πλούσιο το παρασκήνιο στο Eurogroup της Δευτέρας (22.6) αν και η διάρκεια του ήταν μόλις 60 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα από νωρίς το πρωί ήταν θετικό και σε αυτό συνέβαλε τόσο η αισιοδοξία του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Ολάντ ο οποίος προσερχόμενος τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στην θετική κατεύθυνση, ενώ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις του ΔΝΤ à la carte, δηλαδή να υιοθετούνται όλα τα υφεσιακά μέτρα, αλλά όχι η πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές στην εξαμερή συνάντηση το κλίμα ήταν θετικό.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας είχε τον εξής διάλογο με την κυρία Λαγκάρντ:

Λαγκάρντ : Μας θέλετε εδώ;

Τσίπρας: Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή, είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική , όπως π.χ τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο à la carte. Να πείτε και την άποψη σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το κλίμα αισιοδοξίας άλλαξε άρδην έπειτα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσερχόμενος χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ελλειμματικές και ότι δεν οδηγούν σε συμφωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης παρουσιάστηκε και μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης με τους Γάλλους να επιχειρηματολογούν υπέρ των ελληνικών προτάσεων και τον κ. Σόιμπλε να μιλά ανοικτά ότι θα πρέπει να επιβληθεί άμεσα capital control στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα ενδεικτικό του φορτισμένου κλίματος , ήταν η αντιπαράθεση του κ. Σόιμπλε με τον Επίτροπο Μοσκοβισί με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να τον κατηγορεί ότι υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις, λόγω της γαλλικής του καταγωγής. Μάλιστα φέρεται να του είπε πως εσείς στην Επιτροπή, κάνετε δηλώσεις υπέρ των ελληνικών προτάσεων χωρίς να περιμένετε την απόφαση του Eurogroup.

Ενδεικτική ήταν και η απάντηση του Βέλγου υπ. Οικονομικών ο οποίος απερχόμενος της συνεδρίασης ερωτηθείς από δημοσιογράφους δεν διέψευσε τη συζήτηση περί επιβολής capital control. Ειδικότερα, ο κ. Van Overtveildt σε ερώτηση σχετικά με το εάν κάποιοι από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ τάχθηκαν υπέρ ή κατά επιβολής ελέγχου κεφαλαίων ο ίδιος είπε: «Μπορείτε να το πείτε και έτσι».

Τελικά σε αυτό κλίμα ολοκληρώθηκε μόλις σε 60 λεπτά το Eurogroup και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έλαμψαν δια της απουσίας τους, η γενική διευθύντρια ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε νέο Eurogroup (πιθανότατα το πρωί της ερχόμενης Πέμπτη 25/6), όπου όπως είπε θα τεθούν επί τάπητος οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Στην κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος στόχος, είναι και στη Σύνοδο Κορυφής να υπάρξει αναφορά και χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , στην αναθεωρημένη πρόταση η ελληνική πλευρά αποδέχεται την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, την αύξηση της εργοδοτική εισφοράς κατά 3,9% για να τονωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, την τμηματική αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Αίνιγμα και αντικείμενο διαβούλευσης παραμένει σε πιο συντελεστή ΦΠΑ θα υπαχθούν τα νησιά και η εστίαση.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015 και 2% για το 2016, αντί για 3,5 και 4,5 % που ήταν η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη αυτά τα 8,5 δισ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν θα διοχετευθούν για την τόνωση της αγοράς.