Τζέιμς Γκάλμπρεηθ, ο οικονομολόγος σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη στη HuffPost Greece«Εύχομαι στον ελληνικό λαό ηρεμία και κουράγιο»

Τζέιμς Γκάλμπρεηθ, ο οικονομολόγος σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη στη HuffPost Greece
Open Image Modal

Ο σύμβουλος και για πολλούς μέντορας του Γιάνη Βαρουφάκη, Αμερικανός οικονομολόγος Τζέημς Γκάλμπρειθ, βρισκόταν δίπλα στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών λίγο πριν μπει στην συνεδρίαση του Eurogroup που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και περιγράφει τι ακριβώς συνέβη.

«Δεν βρισκόμουν στην αίθουσα του Eurogroup αλλά ήταν φανερό ότι η συνάντηση ήταν βαθιά μη παραγωγική. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν καμία σχέση με το αποτέλεσμα, υπήρχε μόνο ένας Υπουργός Οικονομικών που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του Eurogroup και αυτός ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό που έθεσε ο Σόιμπλε, για να μιλήσουμε ακριβώς, ήταν απλά το ερώτημα αν ήθελε η Ελλάδα να υπογράψει ότι συνεχίζει το προηγούμενο πρόγραμμα ή αν θέλει να το διακόψει και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει καμία παραπάνω οικονομική βοήθεια».

«Αυτό αυτομάτως έθεσε την ελληνική αντιπροσωπεία σε μία δεινή θέση».

«Η ελληνική πλευρά εργάστηκε όλο το απόγευμα για να προετοιμάσει μία βιώσιμη εκδοχή είτε από το σχέδιο του κύριου Μοσκοβισί ή από του Ντάισελμπλουμ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία βασισμένη σε μία από τις δύο θέσεις».

Ο Γκάλμπρειθ αναφέρεται και στο τι συνέβη με τα έγγραφα και τις διαρροές λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση.

«Πριν την συνεδρίαση, ο υπουργός Βαρουφάκης μας είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος γιατί είχε επιτευχθεί συμφωνία και ότι μπορούσε να την υπογράψει και ότι αυτή η συμφωνία είχε προέλθει από τον κύριο Μοσκοβισί, προφανώς με την στήριξη ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Στην συνέχεια πήγαν να συναντήσουν τον κύριο Ντάισελμπλουμ. Ο κύριος Ντάισελμπλουμ είχε ένα διαφορετικό προσχέδιο και επέμενε ότι ήταν το μοναδικό. Αυτό το έγγραφο περιείχε όρους που ήταν γνωστό ότι δεν γίνονται αποδεχτοί από την ελληνική πλευρά. Κατά συνέπεια το προσχέδιο του κύριου Μοσκοβισί αποσύρθηκε. Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και μπει ο κύριος Βαρουφάκης μέσα, ήμουν μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία και έλεγα ότι είμαστε και πάλι στην αρχή. Η ελληνική πλευρά εργάστηκε όλο το απόγευμα για να προετοιμάσει μία βιώσιμη εκδοχή είτε από το σχέδιο του κύριου Μοσκοβισί ή από του Ντάισελμπλουμ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία βασισμένη σε μία από τις δύο θέσεις . Υπήρχε μεγάλο ποσοστό καλής θέλησης εκ μέρους διαφόρων επικεφαλής των ευρωπαικών θεσμών εκ μέρους του Eurogroup και της Ευρωπαικής Επιτροπής και του ΔΝΤ και ίσως και της ΕΚΤ – παρόλο που δεν είμαι σίγουρος για αυτό – ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία λογική επίλυση του ζητήματος αλλά η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν θα μετακινείτο από τις θέσεις της. Ουσιαστικά αυτό σήμαινε ότι όλη η συνεδρίαση ήταν ένα χάσιμο χρόνου».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια για να συζητήσει Ευρωπαϊκά θέματα σε υψηλό επίπεδο. Επομένως το να λέει κανείς ότι δεν ήταν προετοιμασμένος είναι μία ηλίθια κριτική».

Ο Γκάλμπρειθ απάντησε και στην κριτική που έχει γίνει από κάποια δημοσιεύματα στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών ότι δεν ήταν προετοιμασμένος «Το Ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο πέρασε πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο παρουσιάζοντας τις απόψεις στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά πέρα από αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια για να συζητήσει Ευρωπαϊκά θέματα σε υψηλό επίπεδο. Επομένως το να λέει κανείς ότι δεν ήταν προετοιμασμένος είναι μία ηλίθια κριτική. Όποιος παρακολούθησε την συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup μπορεί να διαπιστώσει από μόνος του αν ήταν προετοιμασμένος».

Ο Γκάλμπρειθ δεν κρύβει την ανησυχία του ότι «ο χρόνος είναι ένα πρόβλημα αυτή την στιγμή. Το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς.»

Όσο για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, κατά τον καθηγητή Γκάλμπρειθ, αυτό εξαρτάται κυρίως από ένα μόνο πρόσωπο. «Νομίζω ότι η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από αυτούς. Ελπίζω μόνο ο Ελληνικός λαός να συνεχίσει να στηρίζει τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που θεωρώ ότι το αξίζει. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης στους ανώτατους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και στις Ευρωπαικές κυβερνήσεις που εξέφρασαν συμπάθεια και ας ελπίσουμε αυτό το συναίσθημα να υπερισχύσει και όχι αυτό που εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση το οποίο φέρνει εμπόδια και θέτει σε τεράστιο κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης.

«Η μόνη που μπορεί να αποφασίσει τώρα την λύση είναι η καγκελάριος Μέρκελ»

Το αν θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας εξαρτάται από μόνο έναν άνθρωπο και αυτή είναι η καγκελάριος Μέρκελ. Δεν γνωρίζω πια θα είναι η στάση της Μέρκελ όταν τελικά αποφασίσει ποια λύση θα πρέπει να βρεθεί.

Ο Γκάλμπρειθ εύχεται κλείνοντας «Ηρεμία και Κουράγιο» στον ελληνικό λαό. (Calm and Courage my friends!)