Τσίπρας: Δύσκολο το πρόγραμμα αλλά δεν εξαπάτησα τον λαό - Τα 5 θετικά της νέας ελληνικής πρότασης

Τσίπρας: Δύσκολο το πρόγραμμα αλλά δεν εξαπάτησα τον λαό - Τα 5 θετικά της νέας ελληνικής πρότασης
|

Με δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την έγκρισή της για την ελληνική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς.

Στόχος, όπως είπε, «να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση».

«Δεν είμαι ανάμεσά σας για να κρύψω την πραγματικότητα πίσω από υπερβολές. Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», παραδέχτηκε.

Ωστόσο, όπως είπε η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με τις εναλλακτικές. «Στις 25 Ιουνίου πήραμε τελεσίγραφο. Αυτό το τελεσίγραφο προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς καμία δέσμευση για αναδιάρθρωση. Τέσσερις αξιολογήσεις μέσα σε 5 μήνες. Το αρνηθήκαμε, το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στη θέση μας και το θέσαμε στην κρίση του λαού. Δεν είχαμε πρόθεση να οδηγηθούμε στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών» τόνισε. Επίσης σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε στο τραπέζι σοβαρή συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνηση. «Παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τις δυσκολίες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, ο ελληνικός λαός πήρε μια ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους. Απέρριψε το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν εξαπάτησα τον λαό

«Αυτό που υποσχέθηκα πράττω» επεσήμανε. «Δεν εξαπάτησα τον λαό, ούτε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ζήτησα συγκεκριμένο πλαίσιο για βιώσιμη συμφωνία, μια κίνηση αναγκαία για να αποκατασταθεί. Εξέλαβα το “όχι” ως εντολή για μια καλύτερη λύση, για μια καλύτερη συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βιώσει φτώχεια και αναξιοπρέπεια- αλλά και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ουδείς αλάθητος

«Στο ερώτημα αν κάναμε λάθη στη διάρκεια της 5μηνης διαπραγμάτευσης, να πω ότι ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία χώρας που να είναι στο χείλος χρεοκοπίας και να διαπραγματεύεται με αξιοπρέπεια, ως ίσος προς ίσους» είπε.

Τα 5 θετικά της νέας ελληνικής πρότασης

Υπερασπιζόμενος την ελληνική πρόταση τόνισε ότι η συμφωνία αυτή -εάν επιτευχθεί- θα έχει τα εξής θετικά για την Ελλάδα:

1) Θα οδηγήσει σε αμιγώς αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα έχει μόνο συμμετοχή τεχνικής στήριξης.

2) Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 3ετής. Πριν την 3ετία θα δώσουμε μάχη να μας εμπιστευθούν οι αγορές.

3) Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.

4) Με το δάνειο από τον ESM θα αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του. Επίσης θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο.

5) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την επιβολή των capital controls.

«Διαπραγματευτήκαμε για να γίνει πράξη αυτό που ονομάζαμε διπλός σεβασμός: στους κανόνες της Ε.Ε. και ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία. Πυροδοτήσαμε πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει μετά την πτώση της δικτατορίας. Αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Η εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ δεν αποτελεί απλά ψήφο σε νομοσχέδιο, είναι μια ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία. Αφορά την επόμενη μέρα. Και προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης. Εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό, να συνεχίσει να παλεύει με περηφάνια για το δίκιο του. Με βάση αυτό το εθνικό χρέος καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης και θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος, ανοίγοντας δρόμους για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Τσίπρα: Αναμετριόμαστε με το μπόι μας, και με το μπόι της ιστορίας

Στη δευτερολογία του και ενώ έχει ακούσει το «παρών» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η συνείδηση καθενός και καθεμιάς βαραίνει, «αναμετριόμαστε με το μπόι μας, και με το μπόι της ιστορίας. Η εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης». «Για τους βουλευτές της κυβέρνησης αποτελεί μία πράξη ελάχιστης εμπιστοσύνης και για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης εθνικό καθήκον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.