Η εξέλιξη της ρήξης θα ήταν αποτυχία για τη Μέρκελ, την Ευρώπη και την Ελλάδα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Star το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη για λύση, και συμπλήρωσε ότι η κ. Μέρκελ διαχειρίζεται δύο κρίσιμα θέματα, τόσο για την πορεία της Ευρώπης, όσο και για το δικό της πολιτικό μέλλον: τη συμφωνία για την Ουκρανία και τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα κριτήρια της επιτυχίας και της αποτυχίας, είπε ότι μια εξέλιξη ρήξης θα ήταν αποτυχία για την καγκελάριο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Το κριτήριο της επιτυχίας όμως θα είναι διαφορετικό, πρόσθεσε, κάνοντας την εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι «εγκλωβισμένη» στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πιέσεις προς την κυβέρνηση για αναίρεση πολλών σημείων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου και δήλωσε ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα της βήματα βρισκόταν σε ναρκοθετημένο πεδίο. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι επιχαίρουν την προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν, καθώς είχαν θέσει «παγίδα» - μαζί με ισχυρά κέντρα της Ευρώπης- την οποία και «προπαγάνδιζαν», ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση παρένθεσης.
O κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπλοφάρουμε στη διαπραγμάτευση» και αναφερόμενος στην Ευρώπη και τους εταίρους, είπε ότι δεν έχουν όλοι την ίδια στόχευση, φωνή και στάση, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «μονταζιέρα» που δουλεύει διαρκώς, με «διαρροή ψευδών ειδήσεων». Εν συνεχεία, τόνισε ότι οι δανειστές επιμένουν στο mail Χαρδούβελη, συμπληρώνοντας ότι δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση, ενώ πρόσθεσε ότι οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συντάξεις, ομαδικές απολύσεις και ΦΠΑ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας, και μίλησε για έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου θα έφτανε στα 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, μίλησε για ανορθόδοξη απόφαση από πλευράς της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου, η οποία απέτρεψε τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους. Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε: «υπάρχουν λάθη που είναι εγκληματικά, λάθη που γίνονται υπό την πίεση των χρόνου, και λάθη γιατί κάποιοι σε παραπλανούν. Ανήκουμε στην τρίτη κατηγορία», τόνισε χαρακτηριστικά έχοντας πρώτα προσθέσει «Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανθρώπινα».
Όσον αφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι είναι «σημαντικό asset, ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει επειδή μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς», έχοντας «ριζοσπαστικές θέσεις». Δεν κάνει πίσω εύκολα, επιμένει στις απόψεις του, τόνισε, προσθέτοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι η διαπραγμάτευση να ξέρετε ότι δεν ανήκει σε άνθρωπο, ποτέ δεν ανήκε σε έναν άνθρωπο, και ότι ο πρωθυπουργός έχει πάντα την ευθύνη.
Όσον αφορά στο επίμαχο δείπνο στο Eurogroup και το tweet περί «μίσους» του κ. Βαρουφάκη, είπε ότι το δείπνο δεν ήταν δείπνο εργασίας και ότι η διαπραγματευτική στρατηγική διαμορφώνεται από τις θέσεις που παρουσιάζονται, όχι από το αν πήγε ή δεν πήγε κάποιος σε ένα δείπνο. «Σίγουρα δεν προτιμούν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι όμως με εκλογές («Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;») αλλά με δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι αν έχει μπροστά του μια συμφωνία που είναι έξω από την λαϊκή εντολή, δεν θα έχει το δικαίωμα να παραβιάσει την εντολή αυτή και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αν θα πρέπει να δεχθεί την συμφωνία.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξήγησε δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα αφού είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν σε αυτό το σημείο και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.
Για την δήλωση προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά όπως υποσχέθηκε. Η κυβέρνηση έχει εντολή λύσης, πρόσθεσε, αλλά δεν θα επαναλάβει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη, είπε χαρακτηριστικά.
«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και τους πιστωτές και την Ελλάδα»
Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει , κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παραμένει στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων αλλά και τω ομαδικών απολύσεων αλλά και το θέμα του ΦΠΑ. Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα είπε απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.
Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας και οι κόκκινες γραμμές
Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
«Συστράτευση για έξοδο από την κρίση»
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση για την στάση της και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση.
«Ζητώ συστράτευση για έξοδο από την κρίση», είπε και πρόσθεσε «όχι για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις».
Αμοιβαία εκτίμηση με τον κ. Καραμανλή
Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».
«Η μοναδική πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε στον Προκόπη Παυλόπουλο»
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο.
«Δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ»
Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα , δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση , ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.