Δίλημμα Τσίπρα στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταψηφίσει κανείς την συμφωνία;

Δίλημμα Τσίπρα στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταψηφίσει κανείς την συμφωνία;
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Πολύ μουρμούρα υπήρχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά όλοι θα ψηφίσουν την συμφωνία με το Eurogroup. Σε μία κυριολεκτικά μαραθώνια συνεδρίαση η οποία διήρκησε 12 ώρες, στην οποία μίλησαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές, ουδείς είπε ότι δεν θα ψηφίσει.

Ωστόσο το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή παραμένει υπό εξέταση, καθώς αρκετοί βουλευτές κινήθηκαν στην γραμμή «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν ένας εκ των βουλευτών που πρότειναν να μην πάει στη Βουλή η συμφωνία…

Στην έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το πολιτικό δίλημμα: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Και αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θα ήθελα να το πει εδώ».

Ο Π. Λαφαζάνης άσκησε κριτική, αλλά δεν απασφάλισε την «βόμβα». Η κατάληξη της παρέμβασής του ήταν χαρακτηριστική της διάθεση συνεννόησης: «αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα στα επόμενα βήματα». Νωρίτερα βέβαια είχε πει πως «δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία», «δεν έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο» και «δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία για τους χειρισμούς στην διαπραγμάτευση». «Στο κείμενο υπάρχουν σημεία που δεν θυμίζουν την δική μας γλώσσα», υποστήριξε.

Στο ίδιο κλίμα, αλλά πιο κατηγορηματικός, ήταν ο Στάθης Λεουτσάκος. «Το κείμενο έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ», ισχυρίσθηκε, ενώ ζήτησε «σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».

«Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε ο Νίκος Παππάς, ζητώντας να υπάρξει «αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο» σε αυτή την κατεύθυνση. «Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό», είπε ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στην εκ των αριστερών κριτική. «Η διπλωματία μας απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup. Στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι», ήταν το συμπέρασμα του Ν. Παππά.

«Επί της ουσίας αυτά που έχουμε πετύχει ως τώρα είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα αυτό από το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση», τόνισε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Υπογράμμισε μάλιστα πως η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες «θα ενισχύσει την διαπραγματευτική μας δύναμη».

Η Ζωή Κωνταντοπούλου και ο Αλέξης Μητρόπουλος υπογράμμισαν ότι χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί το κείμενο να εμπεριέχει νομικές δεσμεύσεις.

Ένα tweet που κυκλοφορούσε από το πρωί και αφορούσε την στήριξη των πολιτών προς την κυβέρνηση που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φτάνει το 80%, έδωσε έμπνευση στην Μαρία Κανελλοπούλου, η οποία σχολίασε δεικτικά: «οι 8 στους 10 στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι 2 είναι "αριστεροί"».