Τον Ευ. Βενιζέλο ως μάρτυρα για τη λίστα Λαγκάρντ πρότεινε η εισαγγελέας - Καταιγισμός ερωτήσεων σε Τσούκαλη

Τον Ευ. Βενιζέλο ως μάρτυρα για τη λίστα Λαγκάρντ πρότεινε η εισαγγελέας
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Καταιγισμό ερωτήσεων από τον πρόεδρο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σε σχέση με την αντιφατική συμπεριφορά του πρώην υπουργού Οικονομικών στο θέμα του ελέγχου των καταθετών της λίστας δέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας, Λούκας Τσούκαλης ο οποίος κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας σήμερα, Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο πρότεινε ως μάρτυρα η εισαγγελέας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Βασιλοπούλου- Δημητρίου, μετά την ολοκλήρωση της ομιχλώδους κατάθεσης της ιδιαιτέρας του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφίας Μπέλπμα. Ωστόσο, το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε τελικά το αίτημα της εισαγγελέα χωρίς όπως σημείωσε ο Πρόεδρος κ. Νικόλας Πάσσος να ανακληθεί τελικά η απόφαση του Δικαστηρίου και να κληθεί στη συνέχεια.

Τσούκαλης: «Γνώρισα τον Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ήταν ειδικός γραμματέας στη δεύτερη κυβέρνηση Σημίτη. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η συγκρότηση, οι γνώσεις, η ευγλωττία του. Είχαμε συναντηθεί πολλές φορές πριν γίνει υπουργός».

Πρόεδρος: Είναι φίλος σας

Τσούκαλης: Μάλιστα

Πρ: Επομένως είχατε συζητήσει το θέμα αυτό (σσ λίστα Λαγκάρντ)

Τσούκαλης: Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες. Τον ρώτησα και με διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση. Και από τη στιγμή που μου το είπε μία φορά θεώρησα περιττό να τον ξαναρωτήσω

Πρ: Πότε έγινε αυτό;

Τσ: Πριν από δύο χρόνια, περίπου

Και συνέχισε ο μάρτυρας:

«Κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα στον κ. Παπακωνταντίνου εκτός από την ευρύτητα της γνώσης του είναι πολύ ευφυής άνθρωπος»

Πρ: Βεβαίως...

Τσ: Καλλιεργημένος.

Πρ: Φυσικά

Τσ: Πολιτισμένος με ήθος και ακέραιος χαρακτήρας

Προ: Τι κυρίως τον ενδιέφερε ως υπ. Οικονομικών;

Τσ: Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν πολύ δύσκολη η εποχή της υπουργίας του γιατί το να είσαι υπουργός σε μία χώρα η οποία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και της οικονομικής κατάρρευσης...

Πρ: «Ούτε ψύλλο στον κόρφο του»

Τσ: «Ναι αυτό θα έλεγα και εγώ»

Και συνέχισε ο κ. Τσούκαλης:

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν ο υπουργός που ενδιαφερόταν για την καριέρα του. Από συγκυρία βρέθηκε εκεί. Το κύριο μέλημά του ήταν να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό».

Πρ: «Όλοι οι προηγούμενοι είπαν ότι ο κ. Παπακωσταντίνου είχε μία ανυποχώρητη θέση στη φοροδιαφυγή»

Τσ: «Ναι. Ήταν ο άνθρωπος που πήρε την απόφαση για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Πώς λοιπόν αυτός ο άνθρωπος να συγκαλύπτει κάτι τέτοιο όπως αυτό για το οποίο τον κατηγορούν».

Πρ: «Ένα το κρατούμενο. Ήταν ασυμβίβαστος στο θέμα της φοροδιαφυγής, όπως μας λέτε και μάλιστα όταν αποφάσισε να εισαγάγει αυτό το σκληρό μέτρο δεν είχε υποστηρικτές ούτε στο κόμμα του και ερχόμαστε τώρα στη σύσκεψη στις 24.01.2011 η οποία έγινε στο γραφείο του με τον κ. Μπάνο και τους υπόλοιπους για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η λίστα Λαγκάρντ – Φαλσιανί γιατί όλοι συμφώνησαν τότε ότι για τουλάχιστον κάποια ονόματα υπήρχε ύποπτη αναντιστοιχία και εκεί ήταν που επιφυλάχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή για το ποιος μηχανισμός θα έκανε τον έλεγχο σε αυτούς τους καταθέτες. Το ΣΔΟΕ ή άλλο ειδικό κλιμάκιο;»

Και συνεχίζει ο Πρόεδρος: «Δεν έκανε ποτέ αυτή την επιλογή ο κ. Παπακωνσταντίνου. Συμβιβάζονται αυτά; Η άτεγκτη στάση του απέναντι στη φοροδιαφυγή και η διστακτικότητα του να δώσει το πράσινο φως και «διαλύστε τους!»; Για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή χρειάζεται πολιτική βούληση και μηχανισμοί. Εδώ ούτε πολιτική βούληση υπήρχε ούτε μηχανισμοί».

Και προσθέτει: «Συγκροτήθηκαν; Και θα μου πείτε που βρίσκεται τότε ο έλεγχος εάν συγκροτήθηκαν. Αφήστε το...»

Και συνέχισε να πιέζει τον μάρτυρα: «Δεν αντιφάσκουν αυτά . Δεν θέλω να σας πιέσω για ορισμένη απάντηση»

Τσούκαλης: «Και δεν την έχω. Υποψιάζομαι ότι κάποια εξήγηση θα υπάρχει».

Και επιμένει ο Πρόεδρος: «Τη δική σας ζητάμε»

Τσ: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι το ανέβαλε εσκεμμένα»

«Αν υπάρχει αντίφαση σας ρωτάω», είπε ο Πρόεδρος και συμπληρώνει «Μπορει να απειλήθηκε...».

«Όχι», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Τσούκαλης και συνέχισε: « Ήταν διατεθειμένος να κάνει πολλούς εχθρούς. Δεν νομίζω να έπαιρνε απόφαση να αναβάλλει».

Το σφυροκόπημα του μάρτυρα συνεχίστηκε μέσα από τις ερωτήσεις του Προέδρου και της εισαγγελέως Ξένη Δημητρίου – Βασιλόπουλου η οποία τον ρώτησε για τη σχέση του με την εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου που είναι γραμματέας του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τσουκαλης: «Τη γνωρίζω αλλά δεν έχω στενή σχέση μαζί της και νομίζω ότι και η ίδια δεν έχει σχέση με ξάδερφο της πρώην υπουργό».

Ο κ. Τσούκαλης στη συνέχεια της προσπάθειάς του να στηρίξει τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «είναι ένας ευφυής άνθρωπος. Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν να κάνει θα ήταν να αφαιρέσει τρία ονόματα ίδια με το δικό του. Σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει αυτή η πράξη με τον χαρακτήρα του. Αυτό το usb άλλωστε έχει περάσει από πολλά χέρια και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει πολλούς εχθρούς στην πορεία του».

Πρ: «Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το επιχείρημα. Γιατί τρία ονόματα και όχι άλλα 40;»

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Παναγιωτης Κουρελέας και είπε ότι «για εκείνον που ήθελε να στοχοποιήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αναγκαίο να σβήσει τα τρία ονόματα».

Ιδιαιτέρα Βενιζέλου: Δεν χειρίζεται υπολογιστή

Τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο πρότεινε ως μάρτυρα η εισαγγελέας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Βασιλοπούλου- Δημητρίου, μετά την ολοκλήρωση της ομιχλώδους κατάθεσης της ιδιαιτέρας του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφίας Μπέλπμα. Επίσης, η εισαγγελέας τόνισε ότι κρίνει σκόπιμο να κληθούν και να καταθέσουν το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, κ. Νικόλας Παναγιωτόπουλος, ο κ. Χρήστος Αθανασίου και η κ. Σμαράγδα Πιτένη, αναπληρώτρια Δ/ρια Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών η οποία ταξίδεψε στο Παρίσι προκειμένου να λάβει το δεύτερο CD με τη λίστα. Επιπλέον η εισαγγελέας πρότεινε να ζητηθούν από το ΥΠΟΙΚ, το ΣΔΟΕ και το ΠΑΣΟΚ όλα τα usernames όλων εκείνων οι οποίοι εργάζονταν στα γραφεία. Ωστόσο, το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε τελικά το αίτημα της εισαγγελέα χωρίς όπως σημείωσε ο Πρόεδρος κ. Νικόλας Πάσσος να ανακληθεί τελικά η απόφαση του Δικαστηρίου και να κληθούν στη συνέχεια.

Νωρίτερα, η ιδιαιτέρα από το 2005 του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, κ. Σοφία Μπέλμπα είπε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος δεν είχε στην κατοχή του usb ούτε δευτερόλεπτο.

Είπε επίσης ότι το πήρε στα χέρια της τον Αύγουστο του 2011 όταν ο πρώην ειδικός γραμματέας κ. Ιωάννης Διώτης έδωσε το στικάκι στον κ. Βενιζέλο και εκείνη το αποθήκευσε στο γραφείο του. Η μάρτυρας είπε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της το ζήτησε την 1η Οκτωβρίου του 2012 όταν δεν ήταν πια υπουργός και είχε μετακομίσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Της είπε να το κρατήσει στο γραφείο της. Την επομένη της το ξαναζήτησε. Εκείνη είπε ότι το έβαλε σε ένα φάκελο και το έστειλε στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε ερώτηση του προέδρου εάν άνοιξε το αρχείο – γιατί στη δικογραφία αναφέρεται ότι υπάρχει χρήστης με το κωδικό όνομα Σοφία εκείνη είπε ότι το είχε ανοίξει δύο φορές για να ελέγξει εάν ήταν το σωστό και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται υπολογιστή.

Η εισαγγελέας τότε ρώτησε τη μάρτυρα «Γιατί πήρατε το usb στο ''σπίτι σας'' στο ΠΑΣΟΚ;» και η μάρτυρας είπε: «Δεν ήξερα τι είχε το usb στικάκι και το πήρα με όλα τα προσωπικά αρχεία».

Κατάθεση Φωκίωνα Γεωργακόπουλου

Στη συνέχεια κατέθεσε ο επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, Φωκίων Γεωργακόπουλος ο οποίος επικεντρώθηκε στο εάν η λίστα Λάγκαρντ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νόμιμα.

«Εάν το θεμέλιο μίας διοικητικής πράξης είναι παράνομο» τόνισε. «Τότε η νομιμότητα της πράξης κλονίζεται. Ο,τιδηποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα έλεγχου, ακόμη και ένας ψίθυρος. Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διοικητικής πράξης», πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «ένας τέτοιος χειρισμός - όπως αυτός που προϋποθέτει η λίστα Λαγκάρντ, χρειάζεται απόλυτη διακριτικότητα, μυστικότητα και κατάλληλες υπηρεσίες».

Εισαγγελέας: Εάν απευθυνόταν ο πρώην υπουργός στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το χειρισμό της υπόθεσης τι θα του λέγατε;

Γεωργακόπουλος: «Θα του έλεγα από νομικής πλευράς να μην χρησιμοποιηθεί η λίστα γιατί το παράνομο της λίστας εμποδίζει και η λίστα μόνο ως βάση περαιτέρω ελέγχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Ο κ. Γεωργακόπουλος εξήγησε στη συνέχεια ότι δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να πρωτοκολληθεί και πρόσθεσε ότι «Κάποιος υπουργός μπορεί να έχει μία ανεπίσημη φιλική συνεργασία πολύ περισσότερο δε, όταν πρόκειται για προϊόν αμφιβόλου νομιμότητας».

Η δίκη θα συνεχιστεί με την κατάθεση του πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολου Δελτσιδη την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 15:00.