Υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Πολυνοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές ενώ κατά 141 βουλευτές. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 293 βουλευτές. Τη διεξαγωγή της ζήτησαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 152 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ καταψήφισαν 141 βουλευτές από τη ΝΔ, το κόμμα της Χρυσής Αυγής, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, καθώς και οι Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Από την ψηφοφορία απουσίασε λόγω ασθένειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ K. Σέλτσας.
Έτσι με την υπερψήφιση απόψε του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που αποτελούν ουσιαστικά εκκρεμότητες του περασμένου Μαΐου, ολοκληρώνεται πρακτικά η πρώτη αξιολόγηση και παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ωστόσο η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και έντονες αντιπαραθέσεις, ενώ δεν έλειψαν τα απρόοπτα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με παραφωνίες από την κυβέρνηση, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο για τη μεταβίβαση μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερ-ταμείο. Επρόκειτο για ένα κυβερνητικό θρίλερ. Στην ανακοίνωση του κόμματος τονιζόταν ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους, ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Νέο Υπερταμείο».
Εκτάκτως κλήθηκαν στο Μαξίμου οι βουλευτές των Οικολόγων Πρασίνων και στις 12 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Η λήξη συναγερμού ήλθε όταν το πρόβλημα που είχε προκύψει ξεπεράσθηκε με νομοτεχνική βελτίωση η οποία ανέφερε πως το νερό δεν πωλείται. Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσίρώνης όσο και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς υπογράμμισαν ότι με το νομοσχέδιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ πάνε σε ευνοϊκότερο καθεστώς, καθώς οι δύο εταιρείες φεύγουν από το ΤΑΙΠΕΔ που τις είχε για πώληση.
Οι κόντρες
Όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια αίσθηση προκάλεσε η ανταλλαγή οξύτατων φραστικών αντιπαραθέσεων για τις σχέσεις με τη διαπλοκή και τη «σκανδαλώδη μεταχείριση μεγαλοεργολάβων».
Η αρχή έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να κατηγορεί τη ΝΔ πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω». Με σφοδρότητα απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης το ένα πίσω από το άλλο. Αντιπαράθεση είχαν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον εισηγητή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τα απρόοπτα
Οι έντονοι διαπληκτισμοί συνεχίστηκαν. Όμως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ένα απίστευτο περιστατικό. Κάποια στιγμή νωρίς το βράδυ δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι κκ Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος ανέβηκαν στα θεωρεία της Βουλής πέταξαν φυλλάδια στην αίθουσα της Ολομέλειας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις. Στο βήμα εκείνη την ώρα ήταν ο κ. Χρήστος Μαντάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για κείμενο του Ζοζέ Σαραμάγκου με τίτλο «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα».
Μονομαχία
Συνέχεια δόθηκε και στην δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε την Δευτέρα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, τον οποίο και είχε αποκαλέσει «αρχιλαμόγιο».
Ο κ. Σπίρτζης την Τρίτη, παίρνοντας το λόγο κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι σε συνεργασία με συγκεκριμένα κανάλια και επιχειρηματίες ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση, στο πρόσωπό του και σε άλλα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός τόνισε πως κανένα νέο έργο δεν δόθηκε στον Καλογρίτσα όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Από το υπουργείο Υποδομών μέχρι στιγμής, η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα δεν έχει πάρει ένα έργο. Δεν έχει πάρει ένα έργο όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.
«Τυγχάνει να είναι κουμπάρος δικός σας και τυγχάνει από αυτή την κυβέρνηση εσείς να του έχετε δώσει τα έργα και τυγχάνει εσείς ως πρόεδρος του ΤΕΕ να έχετε βάλει τα λεφτά των μηχανικών στην Αττικής που όλα έχουν γίνει καπνός» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Και μην σας ξανακούσω να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ εσείς που είστε στο ΠΑΣΟΚ όσο πιο παλιός γίνεται, στο βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Το φινάλε
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας έκλεισε με ακόμη μια αντιπαράθεση αυτή τη φορά μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλω΄του και του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.
Ειδικότερα οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και η ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο «Υπερταμείο», βρέθηκαν στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο με τον κ. Τσακαλώτο να κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν έχει το θάρρος να πει τις θέσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ένα ελέφαντα στο ντουλάπι.
Συγκεκριμένα την έντονη αντίδραση του κ. Τσακαλώτου, πυροδότησε η επίθεση που εξαπέλυσε στη κυβέρνηση ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο λόγος για τον οποίο είστε καλοί Μαρξιστές είναι γιατί τηρείτε στο ακέραιο τη ρήση του ηθοποιού Γκρούτσο Μάρξ, ‘αν δεν σας αρέσουν οι απόψεις μας έχω και άλλες’».
«Θέλετε διάλογο; Αν έχετε τα κότσια πέστε τις ιδέες σας για τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ είναι ασφαλείς στα δικά σας τα χέρια; Περιμένουμε από ένα νεοδημοκράτη να πει ότι δεν θα τις ιδιωτικοποιήσει. Περιμένουμε μια μέρα και απάντηση δεν παίρνουμε», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.
«Κατέθεσα το νόμο για τις συμβάσεις και τις παραχωρήσεις. Αμφισβητείτε το νόμο που ψηφίσατε; Ξέρω ότι είναι δύσκολη η προσπάθεια σας να κρύψετε ένα ελέφαντα σε ένα ντουλάπι», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:
«Ο κ. υπουργός υπερηφανεύεται ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αν είναι αυτός υπουργός, γιατί δεν ξέρω πόσο θα είστε. Αλλά ποια αξία έχει η δήλωση του κ. Τσακαλώτου και του κ. Τσίπρα, όταν όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πιστεύουμε το αντίθετο από αυτά που λένε;».
«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Χατζηδάκη γιατί δεν έχει απαντήσει, ούτε τι μέσα θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ ούτε αν θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις», ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος.