Για τις 12 Μαΐου διεκόπη η δίκη της ΧΑ, η οποία θα συνεχιστεί στην ίδια αίθουσα, παρά τις αντιδράσεις και τα αιτήματα όλων των παραγόντων της δίκης, καθώς και του δημάρχου κορυδαλλού, που ζήτησαν να μεταφερθεί σε άλλη αίθουσα
Όταν επανήλθε το δικαστήριο, μετά τη διακοπή, η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, εκφώνησε τους μάρτυρες και στη συνέχεια είπε:
«Είμαστε δικαστές και κληθήκαμε να δικάσουμε σε αυτή την αίθουσα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να μεταφερθεί αλλού. Εάν η πολιτική ηγεσία μας διαβεβαιώσει ότι υπάρχει χώρος, αμέσως θα πάμε εκεί. Αλλά δεν είναι δικό μας θέμα, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει η πολιτική ηγεσία».
Στο σημείο αυτό, εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, ο κ,. Κώστας Παπαδάκης υποστήριξε οτι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στη διευθύνουσα τη διαδικασία να αποφασίσει τη μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα εάν ο χώρος κρίνεται ακατάλληλος.
Η πρόεδρος επέμενε ότι η δίκη θα συνεχιστεί στην ίδια αίθουσα στις 12 Μαΐου και ζήτησε κατάλογο από το υπουργείο παιδείας για το ποιες μέρες γίνονται οι εξετάσεις στα σχολεία, προκειμένου το συγκεκριμένο διάστημα να διακοπεί η δίκη για να μη δημιουργείται πρόβλημα.
Με λιγότερους από τους μισούς κατηγορούμενους παρόντες συνεχίστηκε και σήμερα, Πέμπτη, η δεύτερη ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κορυδαλλού.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, στην αρχή της διαδικασίας άρχισε να εκφωνεί ένα ένα τα ονόματα των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι παρόντες και ποιοι λείπουν. Όπως και την πρώτη ημέρα της δίκης έτσι και σήμερα, ηχηρή ήταν η απουσία σχεδόν σύσσωμης της ΚΟ της ΧΑ καθώς απουσίαζαν τόσο ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος όσο και σχεδόν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Παρόντες από το τους κατηγορουμενους ήταν μόνο οι βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Δημήτρης Κουκούτσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής πλέον, Στάθης Μπούκουρας.
Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της ο κατηγορούμενος Ιωάννης Κομιάνος δήλωσε ότι παραιτήθηκε ο συνήγορος του και ζήτησε από το δικαστήριο να του διορίσει νέο. Μετά από αυτό το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να επιδοθεί ο διορισμός σε συνήγορο άλλου κατηγορούμενο ο οποίος την πρώτη ήμερα της δίκης είχε δηλώσει ότι επίσης δεν έχει συνήγορο. Μετά από αυτό το δικαστήριο διέκοψε.
Με την έναρξη της διαδικασίας αργότερα ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι το θέμα της υπεράσπισης των κατηγορούμενων πρέπει να λυθεί σήμερα γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να παραιτείται κάποιος συνήγορος και το δικαστήριο να πρέπει να διακόψει για να ενημερωθεί ο νέος συνήγορος. Ενώ το δικαστήριο προσπαθούσε να επιλύσει τα διαδικαστικά θέματα της εκπροσώπησης των συνηγόρων ανέκυψε το τεράστιο πρόβλημα που έθεσαν όλοι οι παράγοντες της δίκης για την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης αίθουσας.
Στο σημείο ζήτησε και έλαβε τελικά τον λόγο ο δήμαρχος Κορυδαλλού προκειμένου να θέσει το πρόβλημα που δημιουργεί η διεξαγωγή της δίκης στην περιοχή. Η εισαγγελέας από την πλευρά της υποστήριξε ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να ακουστεί γιατί δεν είναι παράγοντας της δίκης τονίζοντας: «Είναι δικό σας θέμα κ. Πρόεδρε εάν εξωδικαστικά μπορεί να ακουστεί». Ο εκ των συνηγόρων πολίτικης αγωγής Κωστας Παπαδακης υποστήριξε ότι βάσει νόμου το δικαστήριο μπορεί να εξετάσει μάρτυρα ακόμη σε αυτό το στάδιο. Μετά από αυτό η πρόεδρος επέτρεψε στο δήμαρχο να μιλήσει ο οποίος επεσήμανε: «Και σήμερα ο Κορυδαλλός είναι σε κατάσταση πολιορκίας. Μέσα σε όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε λόγω των φυλακών ήρθε να προστεθεί και αυτή η δίκη. Σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά. 'Εντεκα σχολικές μονάδες, τρεις παιδικοί σταθμοί, τρία αθλητικά κέντρα υπάρχουν γύρω από τις φυλακές. Δεν βλέπετε τι γίνεται; Σε μία εβδομάδα ξεκινούν οι εξετάσεις. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή της αίθουσας, τα παιδιά σύμφωνα με την απόφαση της πολιτείας θα πρέπει να πηγαίνουν στο Κερατσίνι και τον Πειραιά για να δίνουν εξετάσεις. Είναι άδικο και παράλογο. Κάνω έκκληση στην ευαισθησία σας.
- Εισαγγελέας: Κάθε ημέρα γίνονται εξετάσεις
- Δήμαρχος: Κάθε μέρα βέβαια. Η αγωνία είναι μεγάλη. Δεν είναι καπρίτσιο, τοπικό. Για αν γίνει μία μεταγωγή κρατούμενου κλείνει η οδός Σολωμού για ένα τέταρτο και τα παιδιά δεν μπορούν να περάσουν. Φανταστείτε τι γίνεται τώρα. Όλοι οι φορείς της πόλης και της πολιτείας ζητούν να μην γίνει η δίκη εδώ.
Στη συνέχεια, εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής τέθηκε το ζήτημα δημοσιότητας της δίκης. Ακολούθως η εισαγγελέας πρότεινε να συνεδριάζει το δικαστήριο το Σάββατο και το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου.