Η πολιτιστική διπλωματία υπήρξε ανέκαθεν το δυνατό σημείο του Έλληνα πρέσβη στην Ρίγα κ. Ευθύμιου Ευθυμιάδη. Διαποτισμένος από τις σύγχρονες τάσεις του πολιτισμού σε όποια σημεία του κόσμου υπηρέτησε, ο πρέσβης Ευθυμιάδης προσπάθησε να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και του εκάστοτε κράτους μέσα από την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Τώρα ο πρέσβης Ευθυμιάδης υποδέχεται στη Ρίγα την πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέπτεται την Λεττονία με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί από την 1η Ιουνίου την πρωτεύουσα της Λεττονίας, όπου θα συναντηθεί με πρόεδρο της χώρας Εγκιλς Λέβιτς, τον Πρωθυπουργό Κριστιάνις Κάρινς και τον Πρόεδρο της Βουλής Ίναρα Μουρνιέτσε.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Ελληνική πρεσβεία στη Ρίγα διοργανώνει μιά έκθεση με έργα συγχρόνων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τίτλος της DOES IT MATTER? Και θα εγκαινιασθεί από την πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κέντρο τέχνης NOASS στις 3 Ιουνίου 2022.
Η έκθεση Does it Matter? φέρνει στη Ρίγα έργα 11 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά στο κοινό της Λεττονίας. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδος-Λεττονίας, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρίγα και την επιμέλειά της έχει η καλλιτέχνης Χλόη Ακριθάκη. Η έναρξη της έκθεσης γίνεται με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λεττονία.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Χλόη Ακριθάκη, Μάρθα Δημητροπούλου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αθηνά Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Μαριάννα Λούρμπα, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Γεωργία Σαγρή, Τόλης Τατόλας, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Έφη Χαλιορή
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών από διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα. Μέσα από ιδιοσυγκρασιακές προσεγγίσεις και μια ποικιλία καλλιτεχνικών πρακτικών, οι καλλιτέχνες τις έκθεσης φτάνουν κάθε φορά στη φωτογραφία από διαφορετικούς δρόμους. Δρόμοι που μπορεί να ονομάζονται εμπνεύσεις, ιδέες, ανάγκες, ή στρατηγικές, τεχνικές, εργαλεία ή κάθε είδους λόγοι.
Η φωτογραφία επανέρχεται στο έργο του κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει στην έκθεση άλλοτε σαν μέσο και άλλοτε σαν θέμα, αναπτύσσει χώρους ή συμπυκνώνει διάρκειες. Η έκθεση εστιάζει στη σχέση των καλλιτεχνών με το μέσο της φωτογραφίας, μίας σχέσης που αποκαλύπτεται σαν μια σχέση ταυτόχρονα εξάρτησης και θαυμασμού, μια ατελείωτη δυναμική ή ο μόνος τρόπος για την υλοποίηση του έργου.
Στο τέλος, πρόκειται για μια προσέγγιση της φωτογραφίας που βασίζεται στην υλική της διάσταση. Μια απόπειρα να υπογραμμιστεί η σημασία της ύλη και του υλικού, γιατί στην περίπτωση της τέχνης, ύλη και έννοια είναι άρρηκτα και καθοριστικά δεμένες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται διαφορετικές τεχνικές, αναλογικές και ψηφιακές εκτυπώσεις εκτυπώσεις σε αυτοκόλλητο βινύλιο ή χειροποίητο χαρτί, καθώς και κολλάζ ή συνθέσεις από Polaroids.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκτός της φωτογραφίας εργάζονται με μέσα όπως η γλυπτική, η περφόρμανς, η ζωγραφική, το βίντεο και οι εγκαταστάσεις.
Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Παρασκευή 03.06 με την περφόρμανς του Φίλιππου Τσιτσόπουλου “I’ m like a nightmare dressed in my daydream”.
Η εξωτερική εγκατάσταση Diversity’s Ark, δημιουργία του εικαστικού Τόλη Τατόλα που περικλείει το κέλυφος του κέντρου τέχνης NOASS καθώς και η εγκατάσταση βίντεο σε τρία κανάλια του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, θα παραμείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.
Φωτογραφίες: Ευγενική χορηγία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λεττονία