Πομπηία: Τα θαμμένα μυστικά της Βίλας Τζουλιάνα

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για την αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη η οποία βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων βόρεια των τειχών της αρχαίας πόλης που θάφτηκε στην τέφρα το 79 μ.Χ.
|
Open Image Modal
Viasat History

Το 2019, υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Εισαγγελίας του Τόρε Ανουντσιάτα και του διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, προκειμένου η Τσίβιτα Τζουλιάνα -η οποία βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων βόρεια των τειχών της αρχαίας Πομπηίας- να προστατευθεί από τις λαθρανασκαφές, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε στόχος συστηματικής λεηλασίας έως και μέσα από υπόγειες σήραγγες.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πομπηία: Τα θαμμένα μυστικά της Βίλας Τζουλιάνα», που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 22:00, στο Viasat History, καταγράφει τις ανακαλύψεις στην αρχαία έπαυλη η οποία βρίσκεται στα προάστια της Πομπηίας, σε ένα σημείο με διάσπαρτα συγκροτήματα, τα οποία προορίζονταν είτε για την παραγωγή οίνου και ελαιολάδου, είτε κάλυπταν εποχιακές οικιστικές ανάγκες, όταν ο ιδιοκτήτης χρειαζόταν να μείνει κάπου προσωρινά.

Τον Φεβρουάριο του 2021, Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στους στάβλους της βίλας - ο νέος κύκλος ανασκαφών άρχισε το 2017, αν και εν μέρει το σημείο είχε ερευνηθεί στις αρχές του 20ού αιώνα, μεταξύ 1907 και 1908 από τον μαρκήσιο Giovanni Imperiali- ένα εξαιρετικά διατηρημένο ρωμαϊκό τελετουργικό άρμα, που παραμένει μέχρι σήμερα το πρώτο στο είδος του που έρχεται στο φως.

Με τη συνδρομή των επιστημόνων που συμμετείχαν στις εργασίες αποκατάστασης του, το ντοκιμαντέρ εξετάζει το εύρημα στο ευρύτερο πλαίσιο της εποχής του. Ποια ήταν η χρήση του, πώς κατασκευάζονταν τα οχήματα της εποχής, και πώς ήταν κυκλοφορία στους δρόμους της Πομπηίας. 

Open Image Modal
Viasat History

Πέραν του άρματος, των ψηφιδωτών και των τοιχογραφιών που ήρθαν στο φως, οι ανασκαφές έδωσαν επίσης, μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, που το 2021 έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο λόγος για το καλά διατηρημένο «δωμάτιο των σκλάβων» που πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τους εργασιακούς ρόλους τους- μία πραγματικότητα του αρχαίου κόσμου που συνήθως παραμένει στο σκοτάδι, καθώς οι αναφορές στις ιστορικές πηγές για τη ζωή των σκλάβων είναι σπάνιες.

Ο χώρος, κάτι μεταξύ κοιτώνα και αποθήκης, περιέχει τρία ξύλινα κρεβάτια, δύο από τα οποία ήταν μήκους 1,7 μέτρων, ενώ το τρίτο 1,4 μέτρων (πιθανώς παιδιού), στοιχεία που υποδεικνύουν πως ενδεχομένως χρησιμοποιείτο από μια μικρή οικογένεια σκλάβων οι οποίοι εργάζονταν στη Βίλα Τζουλιάνα.

Το δωμάτιο των 16 τετραγωνικών μέτρων, με ένα μικρό παράθυρο ψηλά, χρησίμευε επίσης ως αποθηκευτικός χώρος, καθώς βρέθηκαν οκτώ αμφορείς τοποθετημένοι στις γωνίες του.

Στην άλλη άκρη της κοινωνικής κλίμακας, οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολυτελείς κατοικίες -γνωστές ως «Ντόμους»- στις οποίες ζούσε η ρωμαϊκή ελίτ, επαύλεις τις οποίες κοσμούσαν περίτεχνα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, μεγάλες αυλές και κήποι με γλυπτά και σιντριβάνια. Ανάλογα είναι και τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, όπως κοσμήματα, αγγεία και εκλεκτά σκεύη εστίασης, τα οποία αποκαλύπτουν όχι μόνο τα προνόμια αλλά και την υπερβολή της ελίτ της Πομπηίας.

Open Image Modal
Viasat History