«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το θέμα της ενέργειας

Είναι συνεχής η προετοιμασία για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.
|
Open Image Modal
fcafotodigital via Getty Images

Σε δύο μέτωπα δίνει μάχη η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της ενέργειας που εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη.

Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και της προσπάθειας που γίνεται να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των όσων πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ. θα περιλαμβάνονται η συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ένα Fuel Pass 3, η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί και σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις με τα ΜΜΜ. Εφόσον κριθεί ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, τότε δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα μέτρα που θα σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή (5/9) σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας. Όλα βέβαια θα ξεκαθαρίσουν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο αλλά και μετά την συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Τα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και συζητήθηκε και αυτό στη χθεσινή σύσκεψη.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα πλήξει ορισμένες χώρες πολύ περισσότερο, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει σοβαρά και όλες τις άλλες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο αυτό, όπως σημειώνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, η Ελλάδα έχει ήδη διπλασιάσει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες σχετικά με την ενεργειακή της τροφοδοσία και επάρκεια. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας –αρχικά στο Δημόσιο- και πιθανότατα αύριο Τετάρτη 7/9 θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τους υπουργούς Ενέργειας και Εσωτερικών Κώστα Σκρέκα και Μάκη Βορίδη.

Όπως έγινε κατά την καλοκαιρινή περίοδο που δόθηκε εντολή η χρήση των κλιματιστικών να είναι μάξιμουμ στους 27 βαθμούς, κάτι ανάλογο αναμένεται να δοθεί ως οδηγία και για το χειμώνα, με συγκεκριμένη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να δουλεύει ο κλιματισμός, ενώ αναμένονται και άλλα μέτρα με στόχο να μη γίνεται περιττή λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών και να μην υπάρξει σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.