Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού μπορεί να είναι διαφορετικά για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανατραφεί να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και των δύο καταστάσεων από την εμφάνισή τους στον αντρικό πληθυσμό, οπότε αξίζει να μάθουμε τα σημάδια για τις γυναίκες.
Ωστόσο, λίγοι από εμάς έχουμε διδαχτεί να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της στηθάγχης, ενός πόνου στο στήθος που οφείλεται στη μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά.
Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η στηθάγχη είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, αν και είναι δυνατό να μειωθούν αυτές οι πιθανότητες με αλλαγές στον τρόπο ζωής και λήψη φαρμακευτικής αγωγής εάν χρειαστεί.
Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο στήθος - αλλά ποια είναι τα υπόλοιπα συμπτώματα και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Τα συμπτώματα της στηθάγχης μπορούν να γίνουν αισθητά στο στήθος και την πλάτη μας.
Σύμφωνα με το NHS, το κύριο σύμπτωμα της στηθάγχης είναι πόνος στο στήθος.
Ο πόνος στο στήθος συνήθως:
- τον αισθανόμαστε σφιχτό, θαμπό ή βαρύ – μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, το λαιμό, το σαγόνι ή την πλάτη μας
- πυροδοτείται από σωματική καταπόνηση ή στρες
- σταματά μέσα με λίγα λεπτά ανάπαυσης, λέει το NHS.
Μπορεί επίσης να αισθανθούμε ότι μας κόβεται η αναπνοή, προσθέτουν.
Υπάρχουν δύο τύποι στηθάγχης. Η σταθερή στηθάγχη, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή, εμφανίζεται συνήθως μετά από κάτι που «μπουστάρει» τον οργανισμό, όπως η άσκηση. Καλυτερεύει μετά από λίγα λεπτά. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος στηθάγχης.
Πιο σπάνια, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ασταθή στηθάγχη, όπου ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται από το πουθενά. Μπορεί να μην βελτιωθεί μετά από ανάπαυση και είναι πιο σοβαρή κατάσταση από τη σταθερή στηθάγχη.
Μερικές φορές, τα άτομα με σταθερή στηθάγχη αναπτύσσουν ασταθή στηθάγχη.
Πότε θα πρέπει να δούμε γιατρό;
«Εάν δεν έχουμε διαγνωστεί με στηθάγχη, ας κλείσουμε επειγόντως ραντεβού με γιατρό εάν έχουμε μια κρίση πόνου στο στήθος που σταματά μέσα σε λίγα λεπτά από την ανάπαυση», λέει το NHS.
Εάν έχουμε καρδιακό πόνο που δεν σταματά για λίγα λεπτά, ας καλέσουμε το 166 ή ας πάμε στα επείγοντα καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.
«Εάν ελέγχεται καλά, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή με στηθάγχη», καταλήγει το NHS.