Τουλάχιστον 1.300 άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Την ίδια ώρα η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, κράτη-μέλη της Ε.Ε που συνορεύουν με τη Ρωσία, δεν θα δεχτούν κανέναν Ρώσο που εγκαταλείπει τη χώρα για να αποφύγει την επιστράτευση της Μόσχας, δήλωσαν υπουργοί των τριών χωρών της Βαλτικής την Τετάρτη.
«Οχι στον πόλεμο, καμία επιστράτευση»
Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 38 πόλεις της χώρας.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα είδαν τουλάχιστον 50 συλλήψεις σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη πόλη της Ρωσίας, ένα λεωφορείο της αστυνομίας μετέφερε συλληφθέντες.
Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!» και «Στείλτε τον Πούτιν στα χαρακώματα».
«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγει κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής.
Ο Αλεξέι Ζαβάρσκι, 60 ετών, εξέφρασε τη λύπη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις.
«Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη πιάσει όλο τον κόσμο», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει την θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».
«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.
«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;»
Σε μια ομιλία προς το έθνος το πρωί της Τετάρτης, ο Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση Ρώσων εφέδρων για την εισβολή στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» στο οπλοστάσιό του κατά της Δύσης.
Στο μεταξύ, Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, κράτη-μέλη της Ε.Ε που συνορεύουν με τη Ρωσία, δεν θα δεχτούν κανέναν Ρώσο που εγκαταλείπει τη χώρα για να αποφύγει την επιστράτευση της Μόσχας, δήλωσαν υπουργοί των χωρών της Βαλτικής την Τετάρτη.
Οι πτήσεις απλής μετάβασης, χωρίς επιστροφή, από τη Ρωσία εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ την Τετάρτη, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την άμεση επιστράτευση 300.000 εφέδρων.
«Η άρνηση εκπλήρωσης του πολιτικού καθήκοντός κάποιου στη Ρωσία ή η επιθυμία να το πράξει δεν συνιστά επαρκή λόγο για να του χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Ρεϊνσάλου στο Reuters.
Στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς επικαλέστηκε ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας του για να δικαιολογήσει την άρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας είπε ότι κάθε υπόθεση ασύλου θα εξεταστεί ξεχωριστά.
Οι τρεις χώρες και η Πολωνία άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους πολίτες από τα σύνορά τους τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ταξιδεύουν όσο η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.
Η απαγόρευση δεν ισχύει για Ρώσους αντιφρονούντες που αναζητούν άσυλο στην ΕΕ μαζί με οδηγούς φορτηγών, πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους χωρών της ΕΕ, καθώς και όσους επισκέπτονται στενά μέλη της οικογένειας τους.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP