Πότε διώκεται η δημοσιοποίηση μιας ιδιωτικής συνομιλίας;

Τι λέει ο νόμος.
Open Image Modal
EUROKINISSI

Αναφορικά με τα το πρόσφατο γεγονός της δημοσιοποίησης της συνομιλίας ανάμεσα στον κ.Γιάννη Στουρνάρα και τον κ.Παύλο Πολάκη έχουμε να πούμε τα εξής:

Με τη διάταξη του άρθρου 370 Α ΠΚ προστατεύεται το απόρρητο της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας, που αποτελεί έκφανση του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής του ατόμου. Σύμφωνα με τις παρ. 1,2 και 3 του άρθρου αυτού, «1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου»

«2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου»

«3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου».

Επίσης, το άρθρο 19 παρ.1 του Συντάγματος αναφέρεται στην προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας, ενώ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο η προστασία αυτή κατοχυρώνεται με το άρθρο 8 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το άρθρο 7 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα τώρα με το άρθρο 62 του Συντάγματός μας για το ακαταδίωκτο των Βουλευτών, «1. Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Eπίσης, δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής……..Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

Συνεπώς, από την στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις καταγραφής ιδιωτικής συνομιλίας, ορθώς έπραξε η εισαγγελία και διέταξε προκαταρκτική εξέταση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Άξιο αναφοράς είναι ακόμη το γεγονός ότι η φράση του κ.Παύλου Πολάκη «σε γράφω όπως με γράφεις και συ» θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να στοιχειοθετήσει και απειλή προς το πρόσωπο του κ.Γιάννη Στουρνάρα.

Επιπλέον, και μόνο η γνωστοποίηση στον συνομιλητή του κ.Παύλου Πολάκη περί της καταγραφής της συνομιλίας δεν σημαίνει αυτομάτως και την συγκατάθεση αυτού.