Πώς η ακροδεξιά οπλίζεται με περιεχόμενο ΑI στην Ευρώπη

Oι ευρωεκλογές του Ιουνίου, ήταν το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη μιας εκστρατείας fake news με τεχνητή νοημοσύνη από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.
Open Image Modal
Getty Images via Getty Images

Το μεταναστευτικό έχει επανέλθει στις ατζέντες των ηγετών της ΕΕ με τις χώρες του νότου να ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει νέα καραβάνια μεταναστών.

Μια κατάσταση που μπορεί να ενοχλεί τις Βρυξέλλες όχι όμως και τα κόμματα της ακροδεξιάς που κάνουν σημαία την αντιμεταναστευτική ρητορική αυξάνοντας συνήθως τα ποσοστά τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Και φυσικά, όπου οι πραγματικές εικόνες δεν είναι πολλοί πειστικές και δεν προκαλπύν αρκετό φόβο για την «εισβολή» μεταναστών, το «κενό» καλύπτουν οι «ψεύτικες» η αλλιώς τα Fake news με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, ήταν το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη μιας εκστρατείας fake news που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Μάλιστα, αυτόν τον μήνα, το θέμα στο συμβούλιο της Meta του Mark Zuckerberg, όταν εντοπίστηκε, μετά από έρευνα, περιεχόμενο κατά της μετανάστευσης στο Facebook.

Ο εσωτερικός έλεγχος της Meta, εντόπισε μια ανάρτηση από έναν γερμανικό λογαριασμό που παρουσιάζει εικόνα που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και περιέχει ρητορική κατά των μεταναστών.

πως διαπιστώθηκε, είναι μέρος ενός κύματος ακροδεξιού περιεχομένου που δημιουργείται από AI στα δίκτυα κοινωνικών μέσων.

Πρόκειται για «φωτορρεαλιστικές» εικόνες, που περιλαμβάνουν από μετανάστες γυναίκες και παιδιά που τρώνε έντομα και δημιουργήθηκαν από την Ιταλική ακροδεξιά, έναν αξιωματικό της Ιρλανδικής αστυνομίας που ποδοπατά τη σημαία της χώρας έως δεκάδες ισλαμοφοβικά μιμίδια που εμφανίστηκαν μετά τις δολοφονίες με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της Βρετανίας.

Η χρήση των ίδιων μοντέλων και θεμάτων και η ίδια προσέγγιση για την παρουσίαση και τη δημιουργία τέτοιων εικόνων στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι η ίδια αντιμεταναστευτική ρητορική εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Βρετανία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου γιατί αυτό που έρχεται από ιδιώτες και πέρα από τα επίσημα κανάλια είναι ακόμη χειρότερο», δήλωσε ο Salvatore Romano, επικεφαλής έρευνας στη μη κερδοσκοπικής AI Forensics, η οποία εξέτασε το περιεχόμενο που παράγουν πολιτικά κόμματα όπως τα γαλλικά  National. Rally, Reconquête και Les Patriotes.

Ο William Allchorn, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, υποστηρίζει ότι η ευκολία με την οποία δημιουργείται και διακινείται τέτοιο περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης έχει αποδευχθεί πολύ ελκυστικό για ένα πολιτικό περιθώριο που είχε δείξει μια στάση «ρεαλιστικού οπορτουνισμού» στη νέα τεχνολογία.

Μια από αυτές τις Fake εικόνες που διακινήθηκαν στο διαδίκτυο, δείχνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκονται πάνω από την εικόνα μεταναστών που βγαίνουν από βάρκες που φτάνουν στην παραλία και τις λέξεις «L’Europe sans eux!» δηλαδή « Η Ευρώπη χωρίς Αυτούς».

 

«Το AI κάνει πολύ εύκολη την δημιουργία τέτοιους περιεχομένου. Δεν χρειάζονται δεξιότητες κωδικοποίησης ή κάτι παρόμοιο για να δημιουργήσει κάποιος αυτές τις εικόνες», αναφέρει ο Allchorn, προσθέτοντας ότι η ακροδεξιά φαίνεται να έχει λιγότερες ηθικές ανησυχίες σχετικά με τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης.

Αντίθετα, όπως τόνισε, τα πιο mainstream πολιτικά κόμματα φάνηκαν πιο επιφυλακτικά στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις επίσημες εκστρατείες τους

Γερμανία

Το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD) και οι υποστηρικτές της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής  έχουν αποδειχθεί συχνοί χρήστες των δημιουργών εικόνων AI. Η εικόνα που εξετάζεται από την επιτροπή περιεχομένου της Meta παρουσιάζει μια γυναίκα με ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια που υψώνει το χέρι της σε μια κίνηση στάσης, με ένα σήμα στοπ και τη γερμανική σημαία στο βάθος. 

Open Image Modal
via Associated Press

Στο κείμενο πάνω από την εικόνα γράφει ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να έρχονται στη Γερμανία επειδή η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους «ειδικούς για ομαδικούς βιασμούς» βασισμένο στην μεταναστευτική πολιτική του κόμματος των Πρασίνων.

Τον Σεπτέμβριο, το AfD στο Βραδεμβούργο παρήγαγε διαφημίσεις καμπάνιας με τεχνητή νοημοσύνη που αναπαραγάγουν το πρότυπο της Άριας φύλής όπου η Γερμανία κατοικείται μόνο από ανθρώπους με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια σε αντίθεση με σκηνές γυναικών που φορούν μαντήλα στους δρόμους και μελών της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας..

Σε μια άλλη εικόνα εμφανίζεται ένα γιγάντιο γουρούνι – ένα ζώο του οποίου το κρέας απαγορεύεται να καταναλωθεί στο Ισλάμ – να κυνηγά μια ομάδα ανθρώπων με μουσουλμανική ενδυμασία,  με σλόγκαν «Αραβική κινηματογραφική εκδοχή του Γκοτζίλα».

Ηνωμένο Βασίλειο

Στη Βρετανία, στον απόηχο των μαχαιρωμάτων στο Σάουθπορτ, όταν ένας έφηβος σκότωσε τρία νεαρά κορίτσια, δημιουργήθηκε ψευδές ισλαμοφοβικό περιεχόμενο, σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη.

Σε μια εικόνα εμφανίζονται γενειοφόροι άντρες με παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία έξω από το Βρετανικό κοινοβούλιο, με έναν από αυτούς να κουνάει ένα μαχαίρι, πίσω από ένα παιδί που κλαίει . Το σύνθημα στην μπλούζα του ήταν «Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας!»

Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Tommy Robinson, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Stephen Yaxley-Lennon, έχει επίσης εμφανιστεί σε εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια εικόνα για τη μνήμη της D-day όπου δείχνει στρατιώτες του Β′  Παγκοσμίου Πολέμου που παρελαύνουν στην παραλία και περπατούν στη θάλασσα.

Γαλλία

Οι fake εικόνες τεχνητής νοημοσύνης υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της εκστρατείας των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων στις φετινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και στις ευρωεκλογές.

Οι αναρτήσεις στο X περιλάμβαναν εικόνες ανθρώπων που πλησίαζαν μια παραλία με βάρκες, με ένα σύνθημα κατά της μετανάστευσης και βίντεο που ασκούσαν κριτική στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

 

«Μόνο τα ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποιούσαν με συνέπεια οπτικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν από AI για να δημιουργήσουν τους ιστότοπούς τους και να αναπαραστήσουν φωτορεαλιστικά γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ, καθιστώντας αυτό ένα ξεχωριστό και στρατηγικό στοιχείο των καμπανιών τους», δήλωσε ο Romano της AI Forensics.

Ιρλανδία

Ενώ η Ιρλανδία δεν έχει κανένα επιτυχημένο ακροδεξιό κόμμα που να αντικατοπτρίζει εκείνα σε άλλα κράτη της ΕΕ, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε στο αναδυόμενο ακροδεξιό κίνημα Irish People, μετά τις ταραχές στο Δουβλίνο τον Νοέμβριο του 2023.

Σε ένα μιμίδιο που αναπαράγεται συχνά στο διαδίκτυο εμφανίζεται ο Conor McGregor, σταρ των πολεμικών τεχνών που έχει φλερτάρει ανοικτά με την ακροδεξιά και πολλά αντικυβερνητικά και αντιμεταναστευτικά μηνύματά του είχαν τεράστια απήχηση σε ακροδεξιές ομάδες.

Ο Ciarán O’Connor, ανώτερος αναλυτής στο Institute for Strategic Dialogue, είπε ότι μια ιδιαίτερα δημοφιλής ανάρτηση στο X απεικόνιζε τον McGregor να στέκεται μπροστά από ένα φλεγόμενο λεωφορείο που πραγματικά είχε τυλιχθεί στις φλόγες στις ταραχές στο κέντρο του Δουβλίνου.

Η εικόνα δημοσιεύτηκε από την ακροδεξιά ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου «Πρώτα η Βρετανία»  και στη συνέχεια αναρτήθηκε στο Twitter από τον ίδιο τον ΜακΓκρέγκορ πριν την διαγράψει. 

Σε μια εκστρατεία του μικρού ακροδεξιού κόμματος Irish People, μια ανάρτηση στο X που παραδέχθηκε ότι ήταν προϊόν AI, έλεγε στη λεζάντα «μετά βίας θυμούνται πού μεγάλωσαν».

Ιταλία

Στην Ιταλία, το λαϊκίστικό κόμμα της Lega δημοσίευσε εικόνες κατά των τρανς ατόμων και κατά μουσουλμάνων με τεχνητή νοημοσύνη.

Σε κάποιες από αυτές, εμφανίζεται ένας έγκυος άνδρας με γενειάδα, μια ομάδα ανδρών με αραβικές κελεμπίες που έκαιγαν ένα αντίγραφο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη και τον Μακρόν που υποδύεται έναν φανταστικό «στρατιώτη της ΕΕ». , σε ένα μήνυμα με αντιευρωπαϊκά μηνύματα.

 

Οι πολιτικές αυτές διαφημίσεις δημοσιεύτηκαν στο Facebook και στο Instagram του αρχηγού της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι ο οποίος φέρεται να δημιούργησε και την εικόνα με γυναίκες και παιδιά που τρώνε έντομα, μια αναφορά σε μια δημοφιλή δεξιά θεωρία συνωμοσίας που υποστήριξε ότι «η ΕΕ θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν έντομα».

Πηγή: Guardian