Πώς η Αγελέτ Σακέντ έγινε η πιο δυναμική γυναίκα στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ

Η μόλις 43 ετών πολιτικός έχει πολλάκις απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης για τις ακραίες της θέσεις.
Open Image Modal
POOL New / Reuters

Από την Γκόλντα Μέιρ μέχρι τη Σουλαμίτ Αλόνι, γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους τον περασμένο αιώνα, μέχρι την Tζίπι Λίβνι - της πιο πρόσφατης εποχής, η ανθρωπότητα έχει να θυμάται δεκάδες γυναίκες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο φεμινιστικό κίνημα αλλά και επηρέασαν με τις πολιτικές τους αποφάσεις στο Ισραήλ ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα κόμματα που εκπροσωπούσαν ήταν και αυτά που γενικά προωθούσαν την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη για έναν καλύτερο κόσμο.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η Αγελέτ Σακέντ. Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ και στέλεχος του ακροδεξιού Χαμπαγίτ Χαγεχούντι (Το Εβραϊκό Σπίτι) προπαγανδίζει τις συντηρητικές θέσεις της όσον αφορά τη θρησκεία και το μέλλον του κράτους, γεγονός το οποίο προβληματίζει κυρίως τις γυναίκες που κρατούν ακόμα ζωντανό το φεμινιστικό κίνημα στον τόπο.

Πριν την 1η Αυγούστου, η μόλις 43 ετών, Σακέντ, απασχόλησε πάλι τα μέσα ενημέρωσης, όταν κατά την ανακοίνωση των κομματικών καταλόγων για τις εκλογές, φαίνεται πως κατάφερε να εκτοπίσει και πάλι επιφανείς άνδρες. Πρώτον, αντικατέστησε τον Ναφταλι Μπενέτ ως επικεφαλής του κόμματος «Χαγιαμίν Χεχαντάς» (Νέα Δεξιά), ενώ υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί και το ρατσιστικό και αντιαραβικό κόμμα «Οτζμά Γεχουντίτ». Η παράταξη φιλοδοξεί να κερδίσει 10 με 12 έδρες στη νέα Κνεσέτ  και να καταστεί αναπόσπαστο μέλος μίας κυβέρνησης συνεργασίας με το Λικούντ.

Open Image Modal
Αγελετ Σακέντ
Getty Editorial

Η Σακέντ γενικά φιλοδοξεί να διευρύνει περαιτέρω τη συμμαχία που σκοπεύει να δημιουργήσει. Η ίδια έχει κατά καιρούς δηλώσει πως θα ήθελε να συνεργαστεί με άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το Ζεχούτ, με τα οποία θα μπορούσε να καταφέρει τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής παράταξης.

Aν το όνειρο της Σακέντ γίνει πραγματικότητα, θα σήμαινε ότι πέντε θρησκευτικά κόμματα με επικεφαλής ορθόδοξους άνδρες θα βρίσκονταν πίσω από την ίδια. Κι όλα αυτά μερικές μόνο εβδομάδες αφότου ο δεξιός ραβίνος Σχόλμο Αβινέρ, δήλωσε πως «ο ανεμοστρόβιλος της πολιτικής δεν είναι για τις γυναίκες». Θεωρία την οποία -όπως όλα δείχνουν- εκείνη φαίνεται να αψηφά.

Η Σακέντ έχει σπουδάσει μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ εισήλθε στην πολιτική ζωή το 2006 ως επικεφαλής του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ.

Open Image Modal
Getty Editorial

Τώρα το δίδυμο Μπένετ και Σακέντ, θέλοντας να διευρύνει την επιρροή του και πέραν των στενών πλαισίων της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, σύστησαν το κόμμα «Νέα Δεξιά», που όμως δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη ούτε όσων παρέμειναν πιστοί στον πυρήνα της «Εβραϊκής Εστίας», ούτε και των ψηφοφόρων του Νετανιάχου. 

Στις επικείμενες εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2019, η «Νέα Δεξιά» που συνέστησαν η Σακέντ με τον Ναφταλι Μπενέτ- και η «Ενωση Κομμάτων της Δεξιάς» θα συμμετάσχουν υπό ενιαίο πολιτικό σχηματισμό με την ονομασία «Γιεμίνα».

 H 43χρονη γυναίκα είναι μητέρα δύο παιδιών, ενώ αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στα πολιτικά χρονικά του Ισραήλ. Μολονότι γεννήθηκε και εξακολουθεί να ζει στο Τελ Αβίβ, την πιο φιλελεύθερη πόλη της χώρας, και ουδέποτε έχει ζήσει σε τόπους εποικισμού, είναι εντελώς αντίθετη στην εκκένωση των εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα.

Open Image Modal
EFE

O δημοσιογράφος Γιόνιτ Λέβι στο Atlantic επισημαίνει πως οι γνώμες για το πρόσωπο και τα πεπραγμένα της Σάκεντ διίστανται: άλλοι τη θαυμάζουν για τις πολιτικές δεινότητές της, άλλοι τη θεωρούν κίνδυνο για το Ισραήλ. Η ίδια εξηγεί στο ίδιο περιοδικό πως η ιδεολογία της Δεξιάς την συνέπαιρνε από τα παιδικά της χρόνια και η προσέγγισή της με τον σιωνισμό ήλθε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της θητείας.

Σε παλαιότερο άρθρο της στη Haaretz, η δημοσιογράφος Άλισον Κάπλαν Σόμερ υποστηρίζει πως η Σάκεντ έχει τις προδιαγραφές να γίνει η Ισραηλινή με τη μεγαλύτερη επιτυχία μετά την ιστορική πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ και δεύτερη γυναίκα που μπορεί να κατακτήσει το αξίωμα αυτό. Προς το παρόν, η ίδια υποστηρίζει πως είναι ο Μπένετ εκείνος που θα πρέπει να γίνει πρωθυπουργός, όμως.

Open Image Modal
Amir Cohen / Reuters

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε προκαλέσει και πάλι τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης εξαιτίας ενός διαφημιστικού σποτ στο οποίο πρωταγωνιστούσε. 

Η διαφήμιση για το Χαγιαμίν Χεχαντάς είχε προκαλέσει αίσθηση ακόμα και εκτός του Ισραήλ. Η ίδια είχε παρουσιαστεί στο βίντεο σε ύφος, στήσιμο και σκηνοθεσία που παραπέμπουν σε διαφήμιση γυναικείου αρώματος, ενώ από πίσω ψιθυρίζονται (στον αισθησιακό τόνο που θα χαρακτήριζε ένα τέτοιο σποτ) φράσεις όπως «δικαστική μεταρρύθμιση», «διαχωρισμός εξουσιών», «περιορισμός του ανώτατου δικαστηρίου» κ.α.

Η Σακέντ – που εμφανίστηκε ως γοητευτικό μοντέλο- στη συνέχεια ψεκάζεται με το άρωμα «Φασισμός», γυρνώντας στην κάμερα και σχολιάζοντας «εμένα μου μυρίζει σαν Δημοκρατία». Καταλήγοντας, η υπουργός φαίνεται να απομακρύνεται, και εμφανίζεται το μήνυμα «έρχεται η επόμενη επανάσταση».

Το μήνυμα (με τίτλο/ όνομα του φανταστικού αρώματος «FASCISM, by Ayelet Shaked)όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times of Israelαποτελούσε σατιρική «βολή» κατά των κατηγοριών από πλευράς της αριστεράς κυρίως πως η παράταξη της Σακέντ επιθυμεί να αποδυναμώσει την ισραηλινή Δικαιοσύνη.

 

(Με πληροφορίες από Haaretz, Times of Israel)

Open Image Modal
United Right party leader and former Israeli Justice Minister, Ayelet Shaked, speaks to supporters during an election campaign event, launching the party's campaign ahead of the Knesset elections in Ramat Gan, on August 12, 2019. (Photo by Gili Yaari/NurPhoto via Getty Images)
Getty Editorial