Πώς η χαρτογράφηση του Άρη μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε εκεί

Στο μέλλον μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένο να πηγαίνουν οι άνθρωποι στον Άρη- Πώς η εξερεύνηση του Άρη μπορεί να φανεί χρήσιμη και για τη Γη.
Open Image Modal
Baac3nes via Getty Images

Την προοπτική της ζωής στον Άρη εξετάζουν οι ερευνητές της NASA, οι οποίοι περνούν επί του παρόντος ένα χρόνο σε έναν βιότοπο- προσομοίωση του Άρη στο Τέξας, προετοιμάζοντας το φιλόδοξο σχέδιο της διαστημικής υπηρεσίας να προσγειώσει τους πρώτους αστροναύτες στον Άρη τη δεκαετία του 2030. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) προετοιμάζεται για τον πρώτο ταξίδι από τη Γη στον Άρη στο τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, οι ακριβείς χάρτες ξηράς και τα τοπικά καιρικά δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή προσγείωση του διαστημικού σκάφους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι (NYUAD) φέρνουν αυτό το όνειρο πιο κοντά στην πραγματικότητα με τον Άτλαντα του Άρη.

Συνδυάζοντας προσεκτικά πάνω από 3.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης που συγκεντρώθηκαν από τον ανιχνευτή Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2021 – η ομάδα δημιούργησε «ένα όμορφο χρωματικό μωσαϊκό όλου του πλανήτη», λέει η Ντίμιτρα Άτρι, επικεφαλής της Ομάδας Ερευνών του Άρη στο NYUAD.

Open Image Modal
Science Museum via Getty Images

«Αν κοιτάξετε την ιστορία του Άρη, είναι τόσοι πολοί ανιχνευτές που έχουν συντριβεί», λέει η Άρι, προσθέτοντας ότι η λεπτή ατμόσφαιρα καθιστά δύσκολο για τους πυραύλους να επιβραδύνουν και ακόμη και οι χαμηλοί άνεμοι μπορούν να αλλάξουν τις τροχιές προσγείωσης. «Αν συντριβεί ένας ανιχνευτής, είναι μεγάλη απώλεια επιστήμης και πόρων. Αλλά όταν στέλνεις ανθρώπους πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός».

Η κατανόηση των ημερήσιων και εποχιακών καιρικών μοτίβων μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν την ασφαλέστερη ώρα και τοποθεσία για να προσγειωθούν οι αστροναύτες.

Ο εντοπισμός των καλύτερων τοποθεσιών για ανθρώπινους οικισμούς όσον αφορά το τοπίο, τη θερμοκρασία και τους πόρους είναι μια πρόκληση. «Εάν υπάρχει διαθέσιμος πάγος, μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατοίκηση», εξηγεί η Ατρί.

«Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένο να πηγαίνουν οι άνθρωποι στον Άρη και ακόμη και να ζουν εκεί».

Open Image Modal
FreelanceImages/Universal Images Group/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

 

Σκόνη και ερημοποίηση

Οι αστρονόμοι χαρτογραφούν τον Άρη για σχεδόν δύο αιώνες, αλλά ο χάρτης του NYUAD είναι «ο πρώτος που χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου πραγματικές έγχρωμες φωτογραφίες ολόκληρου του πλανήτη», λέει ο Ατρί, ενώ παρέχει μια πρόσθετη προοπτική για το πώς μοιάζει ο Άρης.

Το Goddard Institute of Space Sciences της NASA χρησιμοποιεί τώρα τον χάρτη του NYUAD στο λογισμικό Mars 24, όπως και το JMARS, μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από επιστήμονες της NASA για τον σχεδιασμό της αποστολής, έχει επίσης ενσωματώσει τον άτλαντα στη βάση δεδομένων του.

Ενώ τα εργαλεία της NASA και της ESA προσφέρουν δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των δεδομένων για τον άτλαντα NYUAD είναι σε θέση να παρατηρήσει ολόκληρο τον Άρη ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε ερευνητές που θέλουν να παρατηρήσουν σύννεφα ή ανεμοθύελλες σε πλανητική κλίμακα.

Open Image Modal
Αυτή η εικόνα που παρέχεται από τη NASA δείχνει το ρόβερ Perseverance να προσγειώνεται στον Άρη.
via Associated Press

 

Πώς η εξερεύνηση του Άρη βοηθάει τη Γη

Θεωρείται ότι ο Άρης ήταν κάποτε ένας πλανήτης καλυμμένος με νερό, όπως η Γη, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή, αλλά η αραίωση στην ατμόσφαιρά του προκάλεσε ψύξη και ξηρότητα, που οδήγησαν στην τρέχουσα άνυδρη κατάστασή του. Τώρα, αντιμετωπίζει τακτικές ανεμοθύελλες, οι οποίες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο κλίμα του, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της ακτινοβολίας και της παγίδευσης της θερμότητας.

Η ερημοποίηση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στη Γη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αραβική Χερσόνησος και η Αφρική, και η Ατρί πιστεύει ότι οι επιστήμονες του κλίματος μπορούν να εφαρμόσουν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για την ερημοποίηση του Άρη στη Γη, «για να καταλάβουν τι θα μπορούσε να συμβεί στον δικό μας πλανήτη στο μέλλον».

«Η ανησυχία μου είναι ότι αν δεν κάνουμε αρκετά στη Γη (για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή), μπορεί να γίνει σαν τον Άρη», προσθέτει.

Αυτή η έρευνα βρίσκεται στα πρώτα στάδια σχεδιασμού και η Ατρί ελπίζει να έχει τα πρώτα πραγματικά δείγματα από τον Άρη γύρω στο 2033. Αλλά αλλού, άλλοι ερευνητές, εξετάζουν ήδη πώς οι καινοτομίες που αναπτύσσονται για την καλλιέργεια τροφίμων στον Άρη, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Γη.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό Nature Food διερευνώντας πώς η γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος στο διάστημα θα μπορούσε να είναι μια «πύλη» για την ανάπτυξη παρόμοιας τεχνολογίας για τη Γη, ενώ δύο επιστήμονες τροφίμων στον Καναδά δημοσίευσαν ένα βιβλίο που υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια τροφίμων στον Άρη θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη γεωργία στη Γη.

 

(Πηγή: CNN)