Πως η εργασία δεν θα κάνει κατάληψη στο σπίτι μας τον καιρό του κορονοϊού

Πέντε προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην δουλειά μας και το σπίτι μας
|
Open Image Modal
monkeybusinessimages via Getty Images
Middle aged woman sitting at a table reading using a tablet computer, holding a cup, front view

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει καταλάβει την ζωή μας, πολλοί από εμάς, βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι

Κι ενώ αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια πολυσύχναστη μετακίνηση, να βάλουμε ένα πλυντήριο ενώ δουλεύουμε και να κερδίσουμε λίγη περισσότερη ώρα για ύπνο, υπάρχουν και τα αρνητικά του θέματος. Κάποια μειονεκτήματα. 

Ενα από αυτά έχει να κάνει με το πώς δεν θα μετατρέψουμε το σπίτι μας στο χώρο εργασία μας. Πως δηλαδή, θα γίνει εγκεφαλικά ο διαχωρισμός σπιτιού και δουλειάς.

Η HuffPost, μίλησε με ειδικούς στον χώρο της ευεξίας προκειμένου να μας δώσουν τα φώτα τους, ούτως ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε το βράδυ μας στο σπίτι και να μην αφήσουμε την εργασία μας να κάνει ολοκληρωτική κατάληψη σε αυτό.

Να κατανοήσουμε που δουλεύουμε

Δεν έχουμε όλοι το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα ελεύθερο δωμάτιο ή ένα γραφείο για να δουλέψουμε ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι - αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε να εργαστούμε σε ένα δωμάτιο που είναι απίθανο να περάσουμε το υπόλοιπο της βραδιάς εκεί.

Αυτό θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε μετά το «πέρας εργασιών», ενώ ταυτόχρονα δεν θα νιώθουμε πως περάσαμε όλη την μέρα στο γραφείο ή το μαγαζί μας, ή όπου αλλού, δουλεύοντας, μας λένε ο Τζέιμς Πέισι και η Ρόζα Κόνορ, συνιδρυτές της εταιρείας Haptivate, που οργανώνουν workshops με θέμα την «Χαρά στην Εργασία». 

Κάτι που ισχύει και για το υπνοδωμάτιο.

«Είναι απαραίτητο για την ευεξία μας να μην μετατρέπουμε την κρεβατοκάμαρα μας σε χώρο εργασίας και να την χρησιμοποιούμε για να κοιμόμαστε. Ετσι το σώμα μας καταλαβαίνει πότε ήρθε ή ώρα να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα».

Ακουθούμε την ίδια ρουτίνα σε καθημερινή βάση

Είναι απαραίτητο κάθε μέρα να έχουμε μία υγιή ρουτίνα εργασίας, που μας δίνει την αίσθηση της κανονικότητας και ενός ρυθμού. Ετσι θα μπορούμε να σταματάμε την δουλειά πολύ πιο εύκολα όταν φτάσουμε στο τέλος της ημέρας.

Ακολουθώντας καλές και σωστές πρακτικές στον τομέα «δουλεύοντας από το σπίτι» θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, μας συστήνει η Σούζι Ρέντινγκ, από την εταιρεία «Work Wellbeing», που ασχολείται με προγράμματα ευεξίας στην εργασία.

«Μικρές κινήσεις θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Φτιάχνουμε το κρεββάτι μας, ανοίγουμε τελείως τις κουρτίνες για να πλημμυρίσει το σπίτι μας από φως, κάνουμε ένα ωραίο ντους, ντυνόμαστε, τρώμε ένα υγεινό πρωινό για να δώσουμε τροφή στον εγκέφαλο μας να σκεφτεί σωστά».

Εχοντας μία σωστή ρουτίνα θα είναι πιο εύκολο να σταματήσουμε όταν πρέπει.

Σταματάμε για το μεσημεριανό γεύμα - κάνουμε διάλειμα

Είναι δύσκολο να μπορούμε εγκεφαλικά να κάνουμε τον διαχωρισμό εργασιακού χώρου και σπιτιού κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό που θα βοηθήσει σημαντικά είναι μία βόλτα μικρή γύρω από το σπίτι, ούτως ώστε να αλλάξουμε για λίγο περιβάλλον.

Επίσης τα μικρά διαλλείματα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετικά.

Οπως μας λέει ο Λι Τσέιμπερς, περιβαλλοντικός ψυχολόγος και ειδικός εκπαιδευτής στην ευεξία στην εταιρεία Essentialise, «Κάνουμε 15λεπτα διαλλείματα αφιερώνοντας χρόνο σε κάτι που μας γεμίζει και ευχαριστεί, μετά από κάθε 90λεπτο εργασίας. Ετσι, με το να δουλεύουμε σε «δόσεις», μας βοηθάει να μπούμε ευκολότερα στην ώρα της χαλάρωσης μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, απ′ ότι αν δουλεύαμε συνεχόμενα όλη μέρα».

Σταματάμε τελείως οτιδήποτε έχει σχέση με την δουλειά μας

Με το να απομακρύνουμε από μπροστά μας το λάπτοπ, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να διαβάσουμε ένα μέιλ ή να ενημερωθούμε για την πρόοδο κάποιου πρότζεκτ.

Πρακτικά κατεβάζοντας την οθόνη του λάπτοπ, ή κλείνοντας τον υπολογιστή μας μόνο καλό κάνουμε.

Τοποθετούμε το λάπτοπ σε κάποιο συρτάρι, ή το εξαφανίζουμε από μπροστά μας για να μην το βλέπουμε. Εχει σημασία να μην είναι στο οπτικό μας πεδίο.

Κάτι άλλο που θα μας βοηθήσει πολύ είναι να βάλουμε μία τάξη στο χώρο που δουλεύαμε για να νιώσουμε πως τελειώσαμε την δουλειά μας για την μέρα.

«Αποσυνδέουμε τον εαυτό μας εγκεφαλικά βοηθώντας με αυτό τον τρόπο, να επιστρέψουν έτοιμοι και γεμάτοι ενέργεια, την επόμενη μέρα», μας λέει η Σούζι Ρέντινγκ.

Με το να κλείνουμε τον υπολογιστή ή το λάπτοπ, αφήνοντας τα σε προκαθορισμένο σημείο εργασίας και πηγαίνοντας σε ένα χώρο του σπιτιού που αποτελεί «κέντρο διαφυγής» και χαλάρωσης, τότε έχουμε το «ψηφιακό ηλιοβασίλεμα», μας λέει ο Λι Τσέιμπερς.

Σχεδιάζουμε μία δραστηριότητα για το τέλος της ημέρας

Βασική και πρωταρχική μας κίνηση είναι να βγούμε από το σπίτι.

«Φεύγουμε από το σπίτι, έτσι όπως θα κάναμε και στην δουλειά. Κάνουμε μία βόλτα στο τετράγωνο και μετά επιστρέφουμε πάλι σπίτι. Ετσι έχουμε την ψευδαίσθηση πως κάνουμε την διαδρομή από το χώρο εργασία μας ως το σπίτι, όπως θα ήταν το φυσιολογικό», είναι η συμβουλή του Λι Τσέιμπερς.

«Με το να οργανώσουμε κάποια δραστηριότητα μετά το τέλος της ημέρας μας βοηθάει να βάλουμε την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην δουλειά μας και το σπίτι μας», μας λένε οι Πέισι και Κόνορ.

Για παράδειγμα λίγο γυμναστική, μία τηλεφωνική συνάντηση με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, θα μας βοηθήσουν να ξεχάσουμε την δουλειά, να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το βράδυ μας.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost UK