Ένας άνδρας στις ΗΠΑ, ο οποίος παραπονιόταν για συχνές ημικρανίες, βρέθηκε να έχει αυγά ταινίας στον εγκέφαλό του, τα οποία πιθανότατα συνδέονται με την κατανάλωση μισοψημένου μπέικον.
Ο 52χρονος επισκέφθηκε τον γιατρό του αφού οι συνήθεις ημικρανίες του χειροτέρεψαν και τα κανονικά του χάπια σταμάτησαν να έχουν αποτέλεσμα.
H τομογραφία φανέρωσε τα αυγά ταινίας στον εγκέφαλό του - και ο άνδρας διεγνώσθη με κυστικέρκωση.
Οι γιατροί απέδωσαν τη μόλυνση σε «ακατάλληλο τρόπο πλυσίματος των χεριών». Πιστεύουν ότι ο άνδρας, ο οποίος κόλλησε ταινία από την κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος, μόλυνε τον εαυτό του.
Η κυστικέρκωση είναι ένας τύπος λοίμωξης που προκαλείται από τα αυγά ή τις προνύμφες του παρασίτου Taenia solium, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κύστεων στον εγκέφαλο.
Κάποιος που πάσχει από ταινία μπορεί να μολύνει τον εαυτό του με αυγά ταινίας -μια διαδικασία γνωστή ως αυτομόλυνση- τα οποία μπορούν να περάσουν από το σώμα ως απόβλητα και να μολύνουν κι άλλους στο ίδιο σπίτι.
Η κατανάλωση μισοψημένου χοιρινού κρέατος δεν μπορεί να μεταδώσει άμεσα σε ένα άτομο κυστικέρκωση.
Καταγράφοντας την υπόθεση στο American Journal of Case Reports, οι γιατροί έγραψαν ότι «μπορούμε μόνο να υποθέσουμε» ότι η κυστικέρκωση του άνδρα μεταδόθηκε μέσω αυτομόλυνσης μετά από «ακατάλληλο πλύσιμο των χεριών».
Δεδομένης της «προτίμησής του για το μισοψημένο χοιρινό κρέας», οι γιατροί υπέθεσαν ότι κόλλησε τον ταινιοσκώληκα από τις «διατροφικές του συνήθειες».
Ο ασθενής ανταποκρίθηκε σε αντιπαρασιτική και αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή και έκτοτε έχει αναρρώσει πλήρως.
«Λάθος πλύσιμο των χεριών»
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα αυγά ή οι προνύμφες του ταινιοσκώληκα «εισέρχονται σε ιστούς όπως οι μύες και ο εγκέφαλος και σχηματίζουν κύστεις. Όταν οι κύστεις βρίσκονται στον εγκέφαλο, η κατάσταση ονομάζεται νευροκυστικέρκωση».
Τα αυγά του ταινιοσκώληκα μεταδίδονται «μέσω τροφίμων, νερού ή επιφανειών που έχουν μολυνθεί με περιττώματα».
«Οι άνθρωποι καταπίνουν τα αυγά όταν τρώνε μολυσμένα τρόφιμα ή βάζουν μολυσμένα δάχτυλα στο στόμα τους».
«Κάποιος με ταινία μπορεί να μολύνει τον εαυτό του [αυτομόλυνση] και άλλα μέλη της οικογένειας».
Τα υψηλότερα ποσοστά της πάθησης εντοπίζονται σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, και είναι πιο συχνά σε αγροτικές περιοχές όπου οι χοίροι - οι φορείς του χοιρινού ταινιοσκώληκα - επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα και οι πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων είναι ανεπαρκείς.
Οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τέτοιου είδους λοιμώξεις μέσω του κακού πλυσίματος των χεριών ή από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.
Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι το περιστατικό αναδεικνύει τον κίνδυνο της «κατανάλωσης μισοψημένου χοιρινού κρέατος» και της επακόλουθης αυτομόλυνσης.
«Είναι ιστορικά πολύ ασυνήθιστο να συναντήσει κανείς μολυσμένο χοιρινό κρέας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το κρούσμα μας μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: BBC