Πώς η κλιματική αλλαγή επηρέασε τις πλημμύρες στη Γερμανία

Καθοριστικός ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στις πλημμύρες στη Γερμανία, λένε οι επιστήμονες.
|
Open Image Modal
Πλήθος προσπαθεί να προστατευτεί από τη βροχή στο Βερολίνο - REUTERS/Pawel Kopczynski (GERMANY)
Pawel Kopczynski via Reuters

Η Γερμανία και η κεντρική Ευρώπη πλήττονται από καταστροφικές πλημμύρες με αποτέλεσμα πάνω από 170 άνθρωποι να έχουν χάσει τις ζωές τους και εκατοντάδες να αγνοούνται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κλιματική αλλαγή έπαιξε μεγάλο ρόλο στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάποτε συνέβαιναν σπάνια, θα συνεχιστούν πιο συχνά και μάλιστα ακόμα πιο έντονα στο κοντινό μέλλον, καταδεικνύοντας το πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές μας.

«Κανονικά, έχουμε τέτοιο καιρό μόνο τον χειμώνα», δήλωσε στο κανάλι WDR της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ο Bernd Mehlig, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στο κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες. «Ενα τέτοιο φαινόμενο με τόση ένταση, είναι εντελώς ασυνήθιστο να γίνεται το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

 

 Μιλώντας την Πέμπτη επίσης στο WDR, εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων στη Χάγη της Γερμανίας, τόνισε πως τα επίπεδα νερού μόλις τέσσερις φορές μέσα σε έναν αιώνα έχουν φτάσει τόσο ψηλά, καλύπτοντας μέρη της πόλης ολοσχερώς και καθιστώντας τα μη προσβάσιμα.

«Εφεξής αυτό θα είναι το νέο νορμάλ», δηλώνει ο Johannes Quaas, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Η κλιματική αλλαγή μεταβάλει επίσης τον ορισμό του ‘φυσιολογικού καιρού‘. Σταδιακά πλησιάζουμε προς μια νέα ‘κανονικότητα’ όπου συμπεριλαμβάνονται σ’΄αυτή διάφορα μοτίβα βροχοπτώσεων».

Open Image Modal
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, στις 16 Ιουλίου 2021. Photo: Harald Tittel/dpa (Photo by Harald Tittel/picture alliance via Getty Images)
picture alliance via Getty Images

Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τις πλημμύρες

Η άνοδος της θερμοκρασίας καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ακόμα πιο έντονα. Οταν ο άνεμος θερμαίνεται περιέχει περισσότερη υγρασία. Μια αύξηση ενός βαθμού Κελσίου στη θερμοκρασία αυξάνει τη δυνατότητα του ανέμου να μεταφέρει έως 7% περισσότερη υγρασία. Εξάλλου, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη προκαλεί ταχύτερη εξάτμιση του νερού τόσο στη γη όσο και στην θάλασσα. Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε ακραίες κατακρημνίσεις και σφοδρότερες καταιγίδες.

«Οι βροχοπτώσεις που είχαμε στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες είναι ακραίες. Η σφοδρότητα τους ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή και θα συνεχίσει να δυναμώνει από την υπερθέρμανση του πλανήτη», αναφέρει ο Friederike Otto από το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής της Οξφόρδης.

Open Image Modal
O αριθμός των νεκρών στη Γερμανία από τις χειρότερες εδώ και 200 χρόνια πλημμύρες είναι 103 άτομα (Photo by Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Να σημειωθεί πως πριν τις βροχές στη Γερμανία καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Δύο εβδομάδες πριν τις πλημμύρες, έρευνα επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μεγαλώσει τις πιθανότητες έντονων βροχοπτώσεων ανά την Ευρώπη.

Βάσει της ίδιας μελέτης, εξαιτίας της μειωμένης διαφοροποίησης της θερμοκρασίας μεταξύ των πόλων και των τροπικών, οι καταιγίδες μετακινούνται πιο αργά από ότι τα προηγούμενα καλοκαίρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρούνται βαριές τοπικές βροχοπτώσεις σε μια περιοχή και να αυξάνεται ο κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, ένα κάποτε ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο για την Ευρώπη, οι αργοκίνητες καταιγίδες, ενδέχεται να συμβούν 14 φορές πιο συχνά στην Ήπειρο μας ως το τέλος του αιώνα.

«Ως μια βιομηχανική χώρα, η Γερμανία θερμαίνεται με τη διπλάσια ταχύτητα από αυτή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Αυτό σημαίνει πως οι πιθανότητες βαριών βροχοπτώσεων είναι 20% περισσότερες σε σχέση με τον 19ο αιώνα και 10% ψηλότερες από τότε που εγώ γεννήθηκα πριν από 40 χρόνια», συμπλήρωσε ο Johannes Quaas.

Οταν το έδαφος και το αποχετευτικό σύστημα δεν μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα τις ποσότητες των νερών ή άλλοι παράγοντες όπως η αστική ανάπτυξη, εμποδίζουν την διασκόρπιση των υδάτων των βροχοπτώσεων, η απορροή στην επιφάνεια μετατρέπεται σε καταρρακτώδη πλημμύρα και προκαλεί σημαντικές καταστροφές.

Η πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι δύσκολη, όμως η πρόβλεψη που θα χτυπήσει η καταιγίδα και πόσο σκληρά είναι, υποστηρίζει ο Quass και προσθέτει: «Οσο εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, τόσο θα βλέπουμε βαριές βροχοπτώσεις».

Πηγή: Deutsche Welle