Πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο
Open Image Modal
baona via Getty Images

Ονομάζομαι Δαμιανός Βαβανός, είμαι κοινωνικός επιχειρηματίας (Social Entrepreneur) και πιο συγκεκριμένα τον τελευταίο χρόνο έχω την τιμή να είμαι ο συνιδρυτής και διαχειριστής του Social Hackers Academy.  H Social Hackers Academy είναι μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση η οποία εκπαιδεύει πρόσφυγες και Έλληνες μακροχρόνια ανέργους στον προγραμματισμό υπολογιστών με απώτερο σκοπό την εύρεση εργασίας και την κοινωνική τους ένταξη. 

Τι είναι η Κοινωνική Επιχείρηση; 

Πιθανόν να έχετε ακούσει τον όρο Κοινωνική Επιχείρηση. Ισως και όχι. Για αυτό θα αναφέρω λίγα πράγματα για το συγκεκριμένο μοντέλο επιχείρησης.

Το μοντέλο της κοινωνικής επιχείρησης είναι πολύ ενδιαφέρον και πιστεύω πως μπορεί να συμβάλει ενεργά στο να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με λιγότερες ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Το μοντέλο της κοινωνικης επιχειρησης βρίσκεται ανάμεσα στο μοντέλο των επιχειρήσεων που έχουν σκοπό το κέρδος και στις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες. Είναι δηλαδή μία μορφή εταιρείας που διέπεται από ένα τρίτο μοντέλο επιχειρηματικότητας.   

Νομικά για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν δύο τρόποι:

1. Να ιδρύσετε μια ΚΟΙΝΣΕΠ

2. Να ιδρύσετε μια Μ.Κ.Ο. και ταυτόχρονα μια Ι.Κ.Ε.

Ο κάθε ένας από τους παραπάνω τρόπους έχει πλεονεκτήματα και φυσικά μειονεκτήματα. 

Πως προέκυψε η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα; 

To οικονομικό μοντέλο που έχει επικρατήσει στο παγκόσμιο στερέωμα για αρκετές δεκαετίες, δεν επιτρέπει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλες τις ομάδες και υπάρχουν σαφής αδικίες. Στον βωμό της «ελεύθερης αγοράς» όμως δημιουργήθηκαν τεράστιες ανισότητες και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Είτε γιατί είχαν τη ατυχία να γεννηθούν σε μια χώρα του «3 κόσμου» είτε γιατί αντιμετώπισαν δυσκολίες στην ζωή τους που τους ανάγκασαν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας (π.χ. Πολιτικές καταστάσεις, πόλεμος, φυσικές καταστροφές). 

Εκεί έρχεται η κοινωνική επιχείρηση της οποίας ο σκοπός είναι η παραγωγή κοινωνικού έργου / κοινωνικού αντίκτυπου ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχει κέρδη και να μην εξαρτάται από χρηματοδοτήσεις κρατικές, Ευρωπαϊκές ή άλλες. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στους Social Hackers Academy. 

Το «φιλανθρωπικό» χρήμα διαχέεται ανάλογα με το trending issue της παρούσας στιγμής. Πριν 2-3 χρόνια ήταν η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και αμέτρητα εκατομμύρια Ευρώ έμπαιναν στην χώρα. Αυτή την στιγμή όμως τα Μ.Μ.Ε. έχουν στρέψει την προσοχή τους αλλού και η παροχή οικονομικής στήριξης δεν είναι ίδια. Τι θα συμβεί όμως με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Στην Τουρκία μόνο υπάρχουν 3.5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πως θα ενταχθούν; Πως θα ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο; 

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο 

Σε αυτό το σημείο έρχεται η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και εμείς οι κοινωνικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι με ορμή και αποφασιστικότητα προσπαθούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Προσοχή! δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τον κόσμο σήμερα. Αυτό που προτείνω είναι να ενωθούμε και να ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Ο καθένας μόνος του στην αρχή και στη συνέχεια όλοι μαζί να βάλουμε το λιθαράκι μας και γιατί όχι τον ογκόλιθο μας, κατασκευάζοντας και δημιουργώντας μία πιο δίκαιη κοινωνία, παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες για εκείνους που τις έχουν ανάγκη. 

Παραδείγματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 

Υπάρχουν πολύ επιτυχημένα κοινωνικά πρότζεκτ σε όλο το κόσμο. Το πιο γνωστό μάλλον είναι αυτό της εταιρίας Toms η οποία για κάθε ζευγάρι παπούτσια που αγοράζεται δωρίζει ένα ζευγάρι παπούτσια σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Το σημαντικό στην ιστορία του ιδρυτή της Toms είναι ότι δεν έψαχνε πώς θα βγάλει χρήματα ή πως θα αλλάξει τον κόσμο. Η ιδέα προέκυψε απλά όσο αυτός ταξίδευε στην Αργεντινή και παρατήρησε πως πολλά παιδιά δεν φορούσαν παπούτσια. Αναγνώρισε λοιπόν μια ανάγκη και βρήκε την λύση για να την καλύψει. Όπως λέει και ο αγαπητός μου Peter Diamandis «Θέλεις να γίνεις δισεκατομμυριούχος; Βοήθησε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους». Υπάρχουν πολύ αξιομνημονευτοι κοινωνικοί επιχειρηματίες εκεί έξω που παρεμβαίνουν και βρίσκουν λύσεις στο τραπεζικό, φαρμακευτικό, επισιτιστικό πρόβλημα κ.α. 

Αλλά ας μην κοιτάμε μόνο τα παραδείγματα του εξωτερικού. Ρίχνοντας μια ματιά στην Ελλάδα θα δούμε ότι στην χώρα μας υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσπάθειες όπως αυτή της Wise Greece η οποία βοηθάει στο επισιτιστικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Με μια μικρή ομάδα και μια δυναμική «μπροστάρισα» έχουν επιτύχει πολύ σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. 

Το να αλλάξεις τον κόσμο είναι πολύ πιο εύκολο απ’οτι φαντάζεσαι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να το ονειρευτούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μικρύνουμε το εγώ μας και τα υπόλοιπα θα έρθουν!!! 

ΥΓ: Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να συνδεθούμε στο Instagram 😊