Πώς η στάση του σώματος μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών με κορονοϊό

«Είναι τόσο απλό και έχουμε δει αξιοσημείωτη βελτίωση» επισημαίνουν γιατροί.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Την περασμένη Παρασκευή, ένας γιατρός έλαβε μια επείγουσα κλήση για ασθενή με κορονοϊό, κοντά στα 40 του, ο οποίος βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ενας συνάδελφος του, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, του ζήτησε να έρθει στη μονάδα εντατικής θεραπείας για να δει αν έπρεπε ο άνδρας αυτός να μπει σε μηχανική υποστήριξη.

Πριν φτάσει ο Δρ. Μανγκαλά Ναρασίμχαν είπε στον άλλο γιατρό, να δοκιμάσει να αλλάξει τη στάση σώματος του ασθενούς για να δει αν αυτό βοηθά. Ο Ναρασίμχαν δεν χρειάστηκε τελικά να πάει στη ΜΕΘ. Το «κόλπο» λειτούργησε.

Οι γιατροί διαπιστώνουν ότι η τοποθέτηση των βαριά ασθενών με κορονοϊό σε μπρούμυτη θέση βοηθά στην αύξηση της ποσότητας οξυγόνου που φτάνει στους πνεύμονές τους.

«Σώζουμε ζωές με αυτό, εκατό τοις εκατό», δήλωσε ο Ναρασίμχαν , περιφερειακός διευθυντής στον όμιλο Northwell Health, ο οποίος διαθέτει 23 νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη. «Είναι τόσο απλό και έχουμε δει αξιοσημείωτη βελτίωση. Το βλέπουμε σε κάθε κάθε ασθενή» είπε.

Οι ασθενείς με κορονοϊό συχνά πεθαίνουν από ARDS (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας). Το ίδιο σύνδρομο σκοτώνει επίσης ασθενείς που έχουν γρίπη, πνευμονία και άλλες παρεμφερείς ασθένειες.

Πριν από επτά χρόνια, Γάλλοι γιατροί δημοσίευσαν ένα άρθρο στο New England Journal of Medicine που έδειχνε ότι οι ασθενείς με ARDS, που ανέπνεαν με τη βοήθεια αναπνευστήρα είχαν χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν είχαν τοποθετηθεί μπρούμυτα στο νοσοκομείο.

Από τότε οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν τους ασθενείς με ARDS σε μπρούμυτη θέση. Τώρα έχουν διπλασιάσει τη χρήση αυτής της «μεθόδου» στους ασθενείς με κορονοϊό και αποδίδει.

Οι ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρ μένουν σε πρηνή θέση για περίπου 16 ώρες την ημέρα, ξαπώνοντας ανάσκελα στον υπόλοιπο χρόνο, ώστε οι γιατροί να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην μπροστινή τους πλευρά και να μπορούν να τους δώσουν ευκολότερα τις θεραπείες που χρειάζονται.

Οι ειδικοί λένε ότι όταν κάποιος ξαπλώνει ανάσκελα φαίνεται πιο βοηθητική η στάση του σώματος, διότι επιτρέπει στο οξυγόνο να φτάσει πιο εύκολα στους πνεύμονες. Ενώ όταν ο ασθενής ρίναι μπρούμυτα, το βάρος του σώματος «πλακώνει» μέρος των πνευμόνων.

Βάζοντας τους μπρούμυτα, όμως, ανοίγουμε τμήματα του πνεύμονα που δεν ήταν ανοιχτά πριν, εξηγούν οι γιατροί.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Στη θέση αυτή, οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερη νάρκωση, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη παραμονή στη ΜΕΘ.

Οι ασθενείς στους οποίους επιλέγεται αυτό το «τρικ» είναι οι πιο άρρωστοι, που έχουν περισσότερα να κερδίσουν μένοντας σε αυτήν τη θέση.

Επειδή, όμως, είναι άβολο για έναν κατασταλμένο ασθενή, που δεν βρίσκεται σε καταστολή, να περάσει 16 ώρες μπρούμυτα, οι νοσοκόμες προσπαθούν να τους κάνουν να καθίσουν έτσι για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, χωρισμένες σε δύο δίωρα.

Η γαλλική μελέτη του 2013 εξέτασε τις επιπτώσεις μόνο στους ασθενείς που ανέπνεαν με τη βοήθεια αναπνευστήρα, οπότε δεν είναι απολύτως σαφές ποια είναι η επίδραση της θέσης αυτής σε ασθενείς που δεν είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση.

(με πληροφορίες από CNN)