Πώς η βλαβερή εξόρυξη μετάλλων επηρεάζει 23 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως

Πού πάνε τα απόβλητα των ορυχείων -ενεργών και εγκαταλελειμμένων- και πώς «μετακινούνται» διερύνονατς τη ρύπανση και τον κίνδυνο μόλυνσης.
Open Image Modal
Johner Images via Getty Images

Σύμφωνα με μελέτη, τουλάχιστον 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε πλημμυρικές πεδιάδες που έχουν μολυνθεί από δυνητικά επιβλαβείς συγκεντρώσεις τοξικών αποβλήτων από την εξόρυξη μετάλλων.

Βρετανοί επιστήμονες χαρτογράφησαν 22.609 ενεργά ορυχεία μετάλλων και 159.735 εγκαταλελειμμένα και υπολόγισαν την έκταση της ρύπανσης από αυτά. Οι χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τις εργασίες εξόρυξης στο έδαφος και στις υδάτινες οδούς.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η ζήτηση για τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την τεχνολογία των μπαταριών και την ηλεκτροκίνηση, συμπεριλαμβανομένων του λιθίου και του χαλκού, αυξάνονται, λέει ο καθηγητής Μαρκ Μακλίν από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, επικεφαλής της έρευνας, στο BBC.

Open Image Modal
Λατομείο στη Μαύρη Λίμνη
Marc Dufresne via Getty Images

Τα απόβλητα των ορυχείων, οι πλημμύρες και η μετακίνηση των μολυσμένων ιζημάτων

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, τα οποία είχαν δημοσιευθεί από κυβερνήσεις, εταιρείες εξόρυξης και οργανισμούς όπως το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Αυτό περιελάμβανε την τοποθεσία κάθε ορυχείου, το μέταλλο που εξορύσσει και το αν είναι ενεργό ή εγκαταλελειμμένο.

Ο καθηγητής Μακλίν εξήγησε ότι η πλειονότητα των μετάλλων από την εξόρυξη δεσμεύεται σε ιζήματα στο έδαφος. «Είναι αυτό το υλικό - που διαβρώνεται από τα απόβλητα των ορυχείων ή από το μολυσμένο έδαφος - που καταλήγει στα κανάλια των ποταμών ή (μπορεί να) αποτεθεί σε μια πλημμυρική πεδιάδα»

Ο καθηγητής και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ήδη δημοσιευμένες αναλύσεις για να υπολογίσουν πόσο μακριά μετακινείται αυτό το μολυσμένο με μέταλλα ίζημα στα ποτάμια συστήματα.

Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα υπολογιστικό μοντέλο που θα μπορούσε να υπολογίσει την έκταση των ποτάμιων καναλιών και των πλημμυρικών πεδιάδων σε όλο τον κόσμο, που έχουν μολυνθεί από τα απόβλητα των ορυχείων - τόσο από την τρέχουσα όσο και από την εξορυκτική δραστηριότητα του παρελθόντος.

Open Image Modal
PT STOCK via Getty Images

Ανησυχία για τις περιοχές με γεωργική δραστηριότητα

«Χαρτογραφήσαμε την περιοχή που είναι πιθανό να επηρεαστεί, η οποία, όταν τη συνδυάσουμε με πληθυσμιακά δεδομένα, δείχνει ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε έδαφος που θα μπορούσε να θεωρηθεί ”μολυσμένο”», δήλωσε ο Κρις Τόμας, καθηγητής νερού και πλανητικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν. 

«Το αν αυτοί οι άνθρωποι θα επηρεαστούν από αυτή τη μόλυνση, δεν μπορούμε να το πούμε με αυτή την έρευνα, και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν», τόνισε. «Αλλά υπάρχει γεωργική δραστηριότητα και άρδευση σε πολλές από αυτές τις περιοχές».

Έχει αποδειχθεί ότι οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε μολυσμένα εδάφη ή αρδεύονται από νερό μολυσμένο από απόβλητα ορυχείων, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μετάλλων.

«Τα ζώα που βόσκουν στις πλημμυρικές πεδιάδες μπορεί επίσης να τρώνε μολυσμένο φυτικό υλικό και ιζήματα, ιδίως μετά από πλημμύρες, όταν αποτίθενται φρέσκα ιζήματα πλούσια σε μέταλλα», εξηγούν οι επιστήμονες στο έγγραφό τους. Με την κλιματική αλλαγή το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται και διευρύνεται.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στη μελέτη τους ότι η εξόρυξη μετάλλων αποτελεί «την αρχαιότερη και πιο επίμονη μορφή περιβαλλοντικής μόλυνσης της ανθρωπότητας». Τα απόβλητα από την εξόρυξη άρχισαν να μολύνουν τα ποτάμια συστήματα ήδη πριν από 7.000 χρόνια.

 

(Πηγή: BBC)