Πώς ένα βίντεο δέκα δευτερολέπτων πουλήθηκε για 6.6 εκατομμύρια δολάρια

Η νέα τεχνολογία που επιτρέπει στον καθένα στο διαδίκτυο να γίνει από καλλιτέχνης μέχρι εκατομμυριούχος.
|
Open Image Modal
«Καθημερινά: Οι πρώτες 5000 μέρες», ένα ψηφιακό έργο τέχνης
Reuters

Τον Οκτώβριο του 2020, ο συλλέκτης τέχνης Πάμπλο Ροντρίγκεζ - Φρέιλ, που μένει στο Μαιάμι, ξόδεψε περίπου 67.000 δολάρια (55. 585 ευρώ), σε ένα βίντεο δέκα δευτερολέπτων, που θα μπορούσε να έχει παρακολουθήσει δωρεάν στο διαδίκτυο. Την προηγούμενη εβδομάδα, το πούλησε για 6.6 εκατομμύρια δολάρια (5.482.182 ευρώ).

Το βίντεο του καλλιτέχνη ψηφιακών έργων Μπίπλ, πιστοποιήθηκε από την Blockchain, μια τεχνολογία που λειτουργεί σαν ψηφιακή υπογραφή για να επικυρώσει τον κάτοχο και την μοναδικότητα ενός έργου στον ψηφιακό κόσμο. 

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε ψηφιακά αντικείμενα να πιστοποιούνται δημόσια σαν μοναδικά, στον αντίποδα των συνηθισμένων που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Παραδείγματα τέτοιων αντικειμένων είναι τα ψηφιακά έργα τέχνης, οι αθλητικές κάρτες, τμήματα γης από ψηφιακά περιβάλλοντα ή αποκλειστική χρήση ενός ονόματος για ένα κρυπτονόμισμα, κάτι που μοιάζει παρόμοιο με το πως λειτουργούσαν στο μακρινό παρελθόν τα ονόματα ιστοσελίδων στις απαρχές του διαδικτύου. 

Το βίντεο του Ροντρίγκεζ δείχνει κάτι που μοιάζει με έναν τεράστιο Ντόναλντ Τραμπ να καταρρέει στο πάτωμα, το σώμα του να είναι γεμάτο με διαφημιστικά και πολιτικά μηνύματα και όλο αυτό να εκτυλίσσεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. 

 Ο Άλεξ Ατάχ, συνιδρυτής της OpenSea, λέει «Αν ξοδεύετε 10 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή ή οκτώ ώρες την ημέρα στον ψηφιακό χώρο, τότε η τέχνη στον ψηφιακό χώρο έχει νόημα - γιατί είναι ο κόσμος σας».

Οι επενδυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ενώ πολλά χρήματα εισέρχονται στον χώρο, η αγορά αυτή θα μπορούσε να είναι μια φούσκα.

Όπως συμβαίνει σε πολλές νέες επενδυτικές περιοχές, υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικών απωλειών, εάν η διαφημιστική εκστρατεία αποτύχει, ενώ υπάρχουν δυνητικά πολλές ευκαιρίες για απατεώνες σε μια αγορά όπου πολλοί συμμετέχοντες λειτουργούν με ψευδώνυμα.

 

Πηγή: Reuters