Πώς επηρεάζει η καταδίκη της Google για μονοπώλιο εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου

Η σημασία και ο αντίκτυπος της ιστορικής καταδίκης της Google από αμερικανικό δικαστήριο για μονοπωλιακές πρακτικές.
|
Open Image Modal
Ιστορική καταδίκη της Google για μονοπωλιακές πρακτικές και το παράδειγμα της Microsoft.
via Associated Press

Αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου αναμένονται έπειτα από την καταδίκη της Google από αμερικανικό δικαστήριο για μονωπολιακές πρακτικές. Ο αμερικανικός κολοσσός που κατηγορείται ότι επέβαλε την μηχανή αναζήτησής του ως προεπιλεγμένο λογισμικό σε διάφορες συσκευές, ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση στην ιστορική απόφαση του δικαστηρίου.

Οι συνέπειες από την απόφαση του δικαστηρίου ποικίλλουν από ένα απλό χρηματικό πρόστιμο προς την εταιρία έως αρκετά πιο περίπλοκες πρακτικές. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά όμως.

«Διάλυση» της Google σε μικρότερα κομμάτια

Η περισσότερο δραστική και ανεπιθύμητη ενέργεια για την Google θα ήταν να χωριστεί σε μικρότερα κομμάτια, μια κίνηση που δεν έχει αποκλειστεί ακόμα με βάση τους επίσημους φορείς. 

Τμήμα της Google εδώ και χρόνια είναι η Android με μια αγορά που έλαβε χώρα το 2005, αξίας πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων ή το YouTube με μια αγορά της τάξεως του 1.65 δις. δολαρίων, το 2006, δυο επενδύσεις που τώρα παράγουν πολλά παραπάνω έσοδα από όσα δαπανήθηκαν.

Η όλη συζήτηση εν προκειμένω έχει να κάνει με το ότι όλα τα παραπάνω θα παραμείνουν αφενός στην ιδιοκτησία της Google, αφετέρου δε η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης,θα παραχωρηθεί σε ξεχωριστή εταιρία. 

H Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης

Η Google κατηγορείται ότι πληρώνει και μάλιστα αδρά άλλες εταιρίες προκειμένου να εμφανίζεται ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός φέρεται να πλήρωνε με περίπου δέκα δις δολάρια τον χρόνο την Apple προκειμένου να εμφανίζεται στις εφαρμογές της τελευταίας ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης. Το δικαστήριο μάλιστα συμφώνησε στις παραπάνω κατηγορίες.

Open Image Modal
Αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου αναμένονται έπειτα από την καταδίκη της Google.
via Associated Press

Αντί αυτού, οι εταιρίες, προτείνει το δικαστήριο, πρέπει να αναπτύσσουν εκείνες την μηχανή αναζήτησης που επιθυμούν για τις συσκευές τους και τους πελάτες τους. Αντίθετα, το Safari που είναι η βασική μηχανή αναζήτησης της Apple, χρησιμοποιεί πάντα ως προεπιλογή την Google.

Όπως και να έχει όμως, είναι γεγονός ότι η Google έχει δημιουργήσει τέτοια δυναμική στις μηχανές αναζήτησης όπου η έκφραση «γκούγκλαρέ μου κάτι» έχει γίνει συνήθεια. 

Κυριάρχησε με το πέρασμα του χρόνου

Με μεγάλη βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η Google κυριάρχησε με το πέρασμα των χρόνων. Δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάποιον που δεν χρησιμοποιεί την Google για να αναζητήσει κάτι στο ίντερνετ ή ακόμα καλύτερα εάν προτιμάει κάποια διαφορετική μηχανή αναζήτησης.

Αυτό είναι κάτι που βεβαίως δεν ίσχυε πριν από μια δεκαετία και βάλε. Ο ανταγωνισμός ήταν αρκετά πιο ευρύς και μηχανές αναζήτησης όπως το Yahoo και το Ask (περισσότερο διαδεδομένα) ή τα Lykos και AltaVista (λιγότερο δημοφιλή) δημιουργούσαν δίχως αμφιβολία μεγαλύτερο ανταγωνισμό. 

Στη δίκη να σημειώσουμε ότι κατέθεσε και η Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft, με την ελπίδα ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα δώσει άλλον αέρα στη bing.

Η υπόθεση της Microsoft

Το 1999 η εταιρία Microsoft είχε βρεθεί σε εξαιρετικά παρόμοια θέση με εκείνη της Google. Η εταιρία κρίθηκε ένοχη από τις δικαστικές αρχές για μονοπωλιακές πρακτικές και έναν χρόνο αργότερα διατάχθηκε η διάλυση της. Η Microsoft άσκησε έφεσε στο δικαστήριο και έτσι το 2001 η απόφαση για διάλυση πάρθηκε πίσω. Μέχρι το 2002 η Microsoft θα είχε συμφωνήσει σε διακανονισμό με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σημείο το οποίο δέχτηκε και το δικαστήριο.

Παρόλα αυτά, κάποιες αμερικανικές πολιτείες διαφώνησαν και έτσι η οριστική λύση του θέματος και το κλείσιμο της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε το 2004.

Πηγή: BBC