Πώς να επιστρέψουμε με τον καλύτερο τρόπο στο γυμναστήριο και τις προπονήσεις μετά από διακοπές

Ας μάθουμε πώς θα γυρίσουμε ομαλά στην γυμναστική και την προπόνησή μας, είτε σε ανοιχτό χώρο ή στο σπίτι μας μετά από διακοπές.
Open Image Modal
Coolpicture via Getty Images
Workout in the winter

Η διατροφή μπήκε ξανά σε δεύτερη μοίρα ενώ μόλις που πήγαμε να μπούμε σε ρυθμό προπονήσεων έφτασαν οι διακοπές, μικρές για πολλούς, μεγαλύτερες για άλλους. 

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν τα καλά και τα κακά…

Τα καλά νέα

Σύμφωνα με ότι γράφει η Χριστίνα Βασιλειάδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με έδρα την Χαλκίδα, τα…καλά νέα σε αυτή την περίοδο αποχής από το γυμναστήριο και τις προπονήσεις είναι τα εξής:

  • Το σώμα θυμάται

Ότι κι αν του έχουμε κάνει θυμάται τα πάντα. Έτσι μετά την επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές αν ήμασταν πιστοί στις προπονήσεις μας, οι μύες μας είναι εκεί και θυμούνται τι κάναμε. Απλά είναι λίγο πιο άτονοι.

Με το που θα ξεκινήσουμε προπόνηση το σώμα μας θα θυμηθεί τι κάναμε κι έτσι θα επανέλθουμε πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ξαναγυμναστεί.

  • Το σώμα μας ξεκουράστηκε

Πολλές φορές πιστεύουμε πως το σώμα μας είναι μια μηχανή που πρέπει να δουλεύει συνεχώς. Κι όμως έχει ανάγκη από ξεκούραση. Με τις διακοπές δώσαμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώσει, να αποκατασταθεί από τυχόν μικροτραυματισμούς και να ανακάμψει.

Τα κακά νέα

Υπάρχουν όμως και τα…κακά νέα…

  • Μην αργήσουμε

Όσο περισσότερο καθυστερούμε την επάνοδό μας στις προπονήσεις, τόσο πιο δύσκολα θα ξαναχτίσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Ο χρόνος μπορεί να γιατρεύει τις πληγές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τη φυσική μας κατάσταση.

  • Οι τραυματισμοί απειλούν

Δεδομένου ότι είχαμε στο μυαλό μας το τι καταφέρνουμε να κάνουμε στις προπονήσεις μας, πιθανόν να πιστεύουμε πώς κατά την επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές μπαίνοντας σε πρόγραμμα θα μπορούμε να κάνουμε τα ίδια.

Δεν είναι όμως έτσι, καθώς το σώμα είναι πιο αδύναμο μετά από καιρό αποχής και χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής για να μην τραυματιστεί.

Εμείς μπορεί να θυμόμαστε τι κάναμε, οι μύες μας μπορεί να θυμηθούν σιγά σιγά την ένταση των προπονήσεων και οι αρθρώσεις μας να θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να…λαδώσουν και να νιώσουν όπως πριν.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να επανέλθουμε ομαλά;

  • Αρχικά να ξεκινήσουμε. Ας μπούμε σε πρόγραμμα άμεσα, ας ξεκινήσουμε να κινούμαστε και μη το αφήνουμε από Δευτέρα σε Δευτέρα.
  • Ας γυμναστούμε με μέτρο. Ξέρω πως θέλουμε να επανέλθουμε σήμερα, αύριο ή και χθες και να δούμε ξανά το σώμα μας όπως είναι αλλά το λέμε και το ξαναλέμε σε όλα τα άρθρα…μαγικά δεν μπορούν να γίνουν. Ας βάλουμε ένα πρόγραμμα, ας γυμναστούμε σταδιακά και προοδευτικά χωρίς υπερβολές για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς που θα μας φέρουν πίσω.
  • Ας ξεκουραστούμε. Τώρα θα μου πεις…από ξεκούραση γύρισα.  Δεν εννοώ ακριβώς αυτό.  Ας δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης των μυών μας μετά από κάθε προπόνηση έτσι ώστε να μπορεί να επανέλθει και να μπει δυναμικά στην επόμενη προπόνηση. Η υπερβολή πότε δε βγήκε σε καλό και οι μύες χτίζονται στην ξεκούραση.
  • Σωστή αποκατάσταση. Ένα καλό ζέσταμα, λίγος χρόνος παραπάνω στο τέλος της προπόνησης αφιερωμένος σε διατάσεις και αποκατάσταση, ένα καλό μασάζ είναι μερικά τρικ ώστε να αποφύγουμε τους αφόρητους πόνους των πρώτων προπονήσεων που οφείλονται σε μυϊκό πιάσιμο.

Όταν αμελούμε την αποκατάσταση του σώματος μας είναι σαν να αφήνουμε αφόρτιστο το κινητό μας για μέρες…πιστεύω δε θα το αφήναμε ούτε για μια ώρα χωρίς μπαταρία…Γιατί να το κάνουμε στο σώμα μας;

Ήρθε ξανά η ώρα για να θέσουμε καινούριους στόχους, να μπούμε σε πρόγραμμα και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ας επιστρέψουμε  άμεσα στις προπονήσεις μας, ας ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές και η επαναφορά στο γυμναστήριο θα γίνει…παιχνίδι. 

Καλές προπονήσεις!

ΠΗΓΗ: fhm.gr