Ένα φαινομενικά απλό αλλά εξαιρετικά αινιγματικό πείραμα με καθρέφτη έχει γίνει viral στο TikTok.
Τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτιού σε έναν καθρέφτη. Στη συνέχεια βάλτε πάνω στο χαρτί ένα αντικείμενο.
Και τώρα συμβαίνει κάτι μαγικό! Το αντικείμενο θα εμφανιστεί στον καθρέφτη παρόλο το χωρίζει το χαρτί από τον καθρέφτη.
Ο χρήστης του TikTok Baileycaviness12 αναρωτιέται: «Πώς ξέρει ο καθρέφτης ότι είναι εκεί;»
Αρχικά θα πρέπει να εξηγησουμε την είναι ένα κάτοπτρο. Πρόκειται για ένα αντικείμενο του οποίου η επιφάνεια του ανακλά τις ακτίνες φωτός με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το είδωλο του περιβάλλοντα χώρου πάνω σε αυτή. Ο πιο γνωστός τύπος κατόπτρου είναι το επίπεδο κάτοπτρο ή καθρέφτης, το οποίο έχει επίπεδη επιφάνεια, αναφέρει το Iflscience.
Τα είδωλα που παράγονται από επίπεδους καθρέπτες είναι φανταστικά και έχουν το μέγεθος του πραγματικού αντικειμένου.
Μην πιστεύετε τι «βλέπει» ο εγκέφαλός σας όταν κοιτάτε έναν καθρέπτη. Στην πραγματικότητα, ένας καθρέφτης μετατρέπει τα πράγματα από μέσα προς τα έξω.
Εξετάστε τα γάντια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για κάθε χέρι. Αν τα γυρίσετε μέσα προς τα έξω, ένα αριστερό γάντι θα ταίριαζε στο δεξί χέρι και το αντίστροφο. Αυτό κάνει ο καθρέφτης: δημιουργώντας μια εκδοχή του κόσμου από μέσα προς τα έξω.
Στην περίπτωση του αντικειμένου πίσω από το χαρτί, η μαγεία συμβαίνει όταν κινείστε, γιατί μπορείτε να δείτε τον νόμο της αντανάκλασης σε πιο καθαρή δράση.
Ο νόμος της αντανάκλασης λέει ότι η γωνία του προσπίπτοντος φωτός είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης σε σχέση με το κανονικό (κάθετο επίπεδο) του καθρέφτη
Στη φυσική, η αντανάκλαση ορίζεται ως η αλλαγή στην κατεύθυνση ενός κύματος στην διεπιφάνεια μεταξύ δύο διαφορετικών μέσων, αναπηδώντας το κύμα πίσω στο αρχικό μέσο. Ένα κοινό παράδειγμα αντανάκλασης αντικατοπτρίζεται το φως από έναν καθρέφτη ή μια δεξαμενή νερού, αλλά ο προβληματισμός επηρεάζει και άλλους τύπους κυμάτων εκτός από το φως. Τα κύματα των υδάτων, τα ηχητικά κύματα, τα κύματα σωματιδίων και τα σεισμικά κύματα μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζονται.
Σύμφωνα με το νόμο της αντανάκλασης, το περιστατικό και η ανακλώμενη γωνία έχουν το ίδιο μέγεθος και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.
Ο νόμος του προβληματισμού συνήθως εξηγείται ως μια ακτίνα φωτός που χτυπά έναν καθρέφτη, αλλά ισχύει και για άλλους τύπους κυμάτων. Σύμφωνα με τον νόμο της αντανάκλασης, μια ακτίνα προσπίπτουσας προσκρούει σε μια συγκεκριμένη γωνία σε σχέση με την «κανονική» (γραμμή κάθετη στην επιφάνεια του καθρέφτη).
Η γωνία ανάκλασης είναι η γωνία μεταξύ της ανακλώμενης ακτίνας και της κανονικής και είναι ίση σε μέγεθος με τη γωνία πρόσπτωσης, αλλά βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του κανονικού. Η γωνία πρόσπτωσης και η γωνία αντανάκλασης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Ο νόμος του προβληματισμού μπορεί να προκύψει από τις εξισώσεις Fresnel, αναφέρει το Eferrit.
Ο νόμος του προβληματισμού χρησιμοποιείται στη φυσική για να προσδιορίσει τη θέση μιας εικόνας που αντικατοπτρίζεται σε έναν καθρέφτη. Μια συνέπεια του νόμου είναι ότι αν βλέπετε ένα άτομο (ή άλλο πλάσμα) μέσα από έναν καθρέφτη και βλέπετε τα μάτια του, ξέρετε από τον τρόπο που σκέφτεται ότι μπορεί να βλέπει και τα μάτια σας.
Οι καθρέφτες είναι συναρπαστικά αντικείμενα και παρόλο που είναι «απλοί» είναι για να καταλάβουμε πως λειτουργούν είναι μια επιστημονική σπαζοκεφαλιά.