Πώς «κινείται» η Ελλάδα μετά την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας της

Πώς «κινείται» η Ελλάδα μετά την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας της
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Έκλεισε λοιπόν – όπως αναμενόταν - και η τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας με κάποιους να πανηγυρίζουν και άλλους να εκφράζουν τον  προβληματισμό τους για τη συνέχεια! Και αυτή η συνέχεια, το πολυπόθητο καλύτερο αύριο, αν νομίζουμε ότι θα έρθει μόνο του – κάτι σαν δώρο – μάλλον δεν «μάθαμε» τίποτα από τη 10ετη περιπέτεια της Ελλάδος.

Η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει των μνημονίων (που η ίδια ζήτησε να μπει) και εξακολουθεί να μας εκπλήσσει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ή αντιμετωπίζουμε την επικαιρότητα.

Η αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s

Ανεβήκαμε λοιπόν μια βαθμίδα από «Β- » σε «Β» λόγω αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ασφαλώς καλοδεχούμενη η «προαγωγή» μας δεδομένου ότι αντικατοπτρίζει τις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

Το πρώτο που κατά τη γνώμη μας έχει ενδιαφέρον είναι σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και λαμβάνει χώρα η αναβάθμιση. Ασφαλώς η σημαντικότητα της αναβάθμισης (μεταξύ άλλων) σχετίζεται και με το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας. Όπως ακριβώς διαφέρει στη βαθμολόγηση το 4 να γίνει 5 σε σχέση με το 8 να γίνει 9. Και βεβαίως για τη χώρα μας το πρώτο από τα προηγούμενα παραδείγματα είναι μάλλον το αντιπροσωπευτικό.

Το δεύτερο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το κατά πόσο οι αναφορές των ξένων οίκων αξιολόγησης είναι πάντα αντικειμενικές, δηλαδή αποκομμένες από το ενδεχόμενο επηρεασμού προς μια κατεύθυνση ή ακόμα και την πιθανότητα λάθους. Όσοι ασχολούνται γενικότερα με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γνωρίζουν και από το παρελθόν την συχνότητα εμφάνισης λανθασμένων (..) αξιολογήσεων.

Έξοδος στις αγορές

Ετοιμαζόμαστε να βγούμε στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων με 3 εκδόσεις αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο με ένα ομόλογο επταετούς διάρκειας. Οι προοπτικές για επιτυχία της έκδοσης είναι πολλές κάτι που σημαίνει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο ο δανεισμός της χώρας από τις κεφαλαιαγορές με μη απαγορευτικούς όρους.

Παρά το γεγονός ότι δύσκολα συναντάς οικονομία η οποία (ανεξάρτητα από την  πραγματική αναγκαιότητα ή όχι της έκδοσης κρατικών ομολόγων) δεν δανείζεται θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε νέα δάνεια για τα οποία η οικονομία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει στο μέλλον μέσω του εισοδήματος που θα παράγει. Στην αντίθετη περίπτωση θα αναζητήσει πάλι νέα «βοήθεια» από το μηχανισμό στήριξης και τα συνεπακόλουθα προγράμματα – μνημόνια.

Και ο λόγος λοιπόν έρχεται στη σχέση χρέος προς ΑΕΠ . Η σχέση αυτή είναι ασφαλώς «προβληματική» για τη χώρα όπως έχει αναλυθεί στο προηγούμενο άρθρο. Και ασφαλώς αν το πραγματικό ΑΕΠ δεν περάσει σε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η αύξηση του σκέλους των δανείων θα επιβαρύνει την υπάρχουσα σχέση.

Στο χρόνο που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουμε πληροφορηθεί τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει η χώρα να χρησιμοποιήσει τα νέα της δάνεια προς όφελος της ανάπτυξης. Δεν έχουμε ακούσει το «πρόγραμμα» που θα ακολουθήσει η μετά μνημονίων Ελλάδα (άρθρο).

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Η χώρα που λέγεται Ελλάδα βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με τα Σκόπια για τη μορφή που θα εμφανίζεται το «Μακεδονία» στο όνομα της νεοσύστατης (συγκριτικά) χώρας των Σκοπίων. Η ύπαρξη και μόνο «διαπραγματεύσεων» σημαίνει πολλά για το κύρος της Ελλάδος.

Συγχρόνως Τουρκικά σκάφη - κατά την προσφιλή τους συνήθεια - κάνουν τις βόλτες τους κατά βούληση στο Αιγαίο μόνο που τελευταία εμφανίζονται με πολύ όρεξη για «νέες θαλασσινές περιπέτειες»!

Επίλογος

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο (Τι σημαίνει για την Ελλάδα η έξοδος από τα μνημόνια) ότι επιβάλλεται για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το αύριο με νέα λογική. Οι εποχές της «μοναχικής πορείας» για τα κράτη καλώς ή κακώς έχουν παρέλθει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ή να αξιοποιήσει προς όφελός της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει.

Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει και νέα πολιτική κουλτούρα απαλλαγμένη από τις μικροπολιτικές αστειότητες του παρελθόντος. Και επί του παρόντος αυτή η νέα «εικόνα» μοιάζει ατυχώς δυσδιάκριτη...

Αναδημοσίευση από το econtopia.gr