Πώς κινήθηκε το οικοσύστημα των startups το 2024

Η Ελλάδα εδραιώνεται ως ανερχόμενος κόμβος τεχνολογίας.
Open Image Modal
AzmanJaka via Getty Images

Παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές προκλήσεις, το ελληνικό οικοσύστημα των startups διατηρεί μια ικανοποιητική πορεία τα τελευταία χρόνια. Αν και η εκρηκτική ανάπτυξη του 2021 αντικαταστάθηκε από μία πιο συγκρατημένη πορεία στη συνέχεια, η Ελλάδα παραμένει ελκυστικός προορισμός για εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι στηρίζουν startups σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Η εμφάνιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ενίσχυση της καινοτομίας διασφαλίζουν τη θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.

Οι χρηματοδοτήσεις του 2024

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φετινό “Startups in Greece 2024-2025” report από το Found.ation και το EIT Digital, το 2024 περισσότερες από 90 ελληνικές startups εξασφάλισαν χρηματοδότηση, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 555 εκατομμύρια ευρώ, μια ανάπτυξη κατά 15% σε σχέση με το 2023. Παρόλο που το 80% της χρηματοδότησης κατευθύνθηκε στις 10 κορυφαίες εταιρείες, αυτή η τάση αποτελεί θετικό σημάδι σε μια περίοδο που το παγκόσμιο οικοσύστημα startups αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η κορυφαία χρηματοδότηση της χρονιάς ανήκει στην D-Orbit, με 150 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας στα space logistics και την ανάπτυξη δορυφόρων. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Axelera AI που συγκέντρωσε 60,82 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας τη δυναμική της στον τομέα του edge computing. Η Blueground, με χρηματοδότηση 40,25 εκατ. ευρώ, επεκτείνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, ενώ αξιοσημείωτες είναι επίσης οι χρηματοδοτήσεις των Numa (28,98 εκατ. ευρώ), Deepcure (22 εκατ. ευρώ), iCOMAT (20,13 εκατ. ευρώ), Plum (19 εκατ. ευρώ), Connectly.ai (17,89 εκατ. ευρώ) και Kinvent (15,5 εκατ. ευρώ).

Επενδύσεις σε όλα τα στάδια ανάπτυξης

Το ελληνικό οικοσύστημα έχει πλέον πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο φάσμα επενδυτικών εργαλείων, καλύπτοντας όλα τα στάδια, από το pre-seed μέχρι τη χρηματοδότηση σε growth επίπεδα. Τα δεδομένα από το 2018 έως το 2024 καταδεικνύουν μια αυξανόμενη τάση σε γύρους υψηλότερης χρηματοδότησης, γεγονός που υπογραμμίζει την ωριμότητα των startups και τη διάθεση των επενδυτών να υποστηρίξουν επιχειρήσεις σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Το 2024 σημειώθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε στάδια Series C και Series D, επιβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές startups προσελκύουν πλέον επενδύσεις σε μεταγενέστερα στάδια. Παράλληλα, τα στάδια χρηματοδότησης Seed και Series A παραμένουν τα πιο δημοφιλή, αναδεικνύοντας την ύπαρξη μια ενεργής δεξαμενής νέων επιχειρήσεων με υποσχόμενες προοπτικές.

 

Η άνοδος των τεχνολογικών τομέων

Το 2024, η Ελλάδα ακολούθησε τις ευρωπαϊκές τάσεις, με τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Βιοτεχνολογία και το HealthTech να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων. Οι τομείς αυτοί ευθυγραμμίζονται με την παγκόσμια έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία και την υγειονομική φροντίδα, τοποθετώντας την Ελλάδα σε στρατηγική θέση για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.

 

Open Image Modal
phuttaphat tipsana via Getty Images

Τα exits του 2024

Το 2024 ήταν μια χρονιά με λιγότερες εξόδους σε σχέση με το 2023, ωστόσο, τα δύο exits που καταγράφηκαν ξεχωρίζουν για την αξία και την επιρροή τους. Το μεγαλύτερο exit της χρονιάς ήταν η εξαγορά της BETA CAE Systems από την Cadence Design Systems έναντι 1,24 δισ. δολαρίων, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών. Η BETA CAE Systems εισήγαγε επαναστατικά εργαλεία αυτοματοποίησης στις διαδικασίες προσομοίωσης και ανάλυσης, ενώ η εξαγορά αυτή αναδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση και την αξία των ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων. Επίσης, η Uizard Technologies, μια πλατφόρμα σχεδίασης προϊόντων με τεχνητή νοημοσύνη, εξαγοράστηκε από τη Miro, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού σχεδιασμού.

Open Image Modal
cappels via Getty Images

Στηρίζοντας το ελληνικό οικοσύστημα

Στη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις ελληνικές startups σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται και τους παρέχουν εκείνο το περιβάλλον που χρειάζονται για να προχωρήσουν. Το egg – enter grow go είναι ένας από τους κορυφαίους κόμβους νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, που αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό επιταχυντή στην Ελλάδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 450 καινοτόμες startups, ενώ υλοποιεί ένα πολυσχιδές πλάνο εξωστρέφειας διατηρώντας συνεργασίες με παγκόσμιους οργανισμούς, πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλους επιχειρηματικούς επιταχυντές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας έτσι ευκαιρίες για δικτύωση, χρηματοδότηση και εξέλιξη στους νέους επιχειρηματίες.

Προσφέρει ευκαιρίες σε επιχειρηματικές & ερευνητικές ομάδες, startups και νέες επιχειρήσεις για κατάλληλη χρηματοδότηση, mentoring, εμπορική δράση, δικτύωση και εξωστρέφεια, μέσα από τις 3 πλατφόρμες του egg:

Open Image Modal
Mariia Vitkovska via Getty Images

 

- Pre-Acceleration: Απευθύνεται σε επιχειρηματικές και ερευνητικές ομάδες στο στάδιο της ιδέας (ideation). Παρέχει εισαγωγή στις βασικές αρχές επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και στην κατανόηση της αγοράς, ενώ προσφέρει καθοδήγηση από μέντορες και ευκαιρίες δικτύωσης.

- Start Up: Απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις με στόχο να τις υποστηρίξει στα πρώτα τους βήματα. Παρέχει εργαλεία ανάπτυξης, δικτύωση και δυνατότητες χρηματοδότησης, βοηθώντας τες να αναπτυχθούν και να διαθέσουν ταχύτερα το προϊόν ή την υπηρεσία τους στην αγορά (incubation).

- Scale Up: Απευθύνεται σε πιο ώριμες startup επιχειρήσεις, που, μέσω επιτάχυνσης της προϊοντικής ανάπτυξής τους, αναζητούν αύξηση πωλήσεων και στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης. Η πλατφόρμα Scale Up είναι ο εξελιγμένος επιχειρηματικός επιταχυντής του egg – enter grow go (acceleration).

Οι επιλεγμένες startups εξελίσσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο (incubation), επιταχύνουν την ανάπτυξή τους (acceleration), βρίσκουν στρατηγικούς συνεργάτες στο έργο τους (co-working) και προσελκύουν χρηματοδότηση για την περαιτέρω επιχειρηματική εξέλιξή τους.

Οι startups εξελίσσονται σε στρατηγικούς παίκτες για την ανάπτυξη του ελληνικού τεχνολογικού τομέα, αναδεικνύοντας τη χώρα ως ανερχόμενο κόμβο τεχνολογίας στην Ευρώπη. Με την ενίσχυση του οικοσυστήματος από πλατφόρμες υποστήριξης, το μέλλον της ελληνικής startup σκηνής δείχνει λαμπρό, με δυναμικές προοπτικές για την οικονομία και την τεχνολογική πρόοδο.