Πώς να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά στο ταξίδι

Για να μην στερέψει η υπομονή του τέκνου - και του γονιού...
Open Image Modal
SanyaSM via Getty Images
.

Οσο κι αν ξεκινάμε ένα ταξίδι με τις καλύτερες προϋποθέσεις, θα έρθει εκείνη η ώρα, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο πλοίο, είτε στο αεροπλάνο, που η υπομονή του τέκνου θα στερέψει και τη θέση της θα πάρει η διαμαρτυρία με άγνωστες επιπτώσεις. 

Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, λίγο η συζήτηση, λίγο το φιλότιμο, αλλά και ο προσδιορισμός της ώρας άφιξης είναι πιθανόν ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Εάν όμως το παιδί είναι μικρό,  η πιθανότητα συνεννόησης μηδενίζεται και ο γονέας καλείται να βρει άμεσα λύσεις, προκειμένου να απαλλάξει τους γύρω του από τις παιδικές «εντάσεις». 

Open Image Modal
StockPlanets via Getty Images
Happy family arriving at the sea riding in a convertible car

Δημιουργικοί τρόποι απασχόλησης 

Μιλήσαμε με την εκπαιδευτικό Μαρία Γεωργίου, εξειδικευμένη σε παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών και μας έδωσε τις δικές της οδηγίες για το πως μπορούμε να απολαύσουμε το ταξίδι μας και παράλληλα να περάσουμε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. 

Το ημερολόγιο και η σημασία του 

Μια ωραία απασχόληση που μπορούν να ξεκινήσουν τα παιδιά σε ένα ταξίδι είναι το ημερολόγιο.  Παγκοσμίως οι παιδοψυχολόγοι ενθαρρύνουν τα παιδιά να κρατούν ημερολόγιο για να χειρίζονται με τον δικό τους τρόπο τα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα. Το ημερολόγιο δεν είναι μια απλή απασχόληση, αλλά διεγείρει την επιθυμία του παιδιού να εκφραστεί και παράλληλα να βελτιώσει τις δεξιότητες γραφής του. Μέσω του ημερολογίου το παιδί αρχίζει να δίνει προσοχή σε λεπτομέρειες της καθημερινότητας, να εκφράζει την άποψη του με μεγαλύτερη ακρίβεια και να έχει αυτοπεποίθηση. Το να γράψει έστω και μια πρόταση που να δηλώνει κατάσταση ή συναίσθημα είναι κέρδος γιατί εξοικειώνεται με τον γραπτό λόγο.  Παροτρύνετε τα παιδιά να ξεκινήσουν ένα ημερολόγιο και στο τέλος του ταξιδιού θα έχουν ένα αναμνηστικό βιβλιαράκι ιδεών και συναισθημάτων, έναν μικρό θησαυρό αναμνήσεων από το ταξίδι τους.

Ζωγραφική ως μέσο έκφρασης 

Ενας άλλος δημιουργικός τρόπος απασχόλησης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, είναι η ζωγραφική. Μέσα από τα σχέδια και τα σχήματα τα παιδιά μπορούν και εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Η ζωγραφική τα βοηθάει στη συναισθηματική καλλιέργεια. Ανεξάρτητα από το αν ένα παιδί ζωγραφίζει καλά ή όχι, η αίσθηση ότι δίνει «ζωή» στο χαρτί του δίνει χαρά. Η χρήση χρωμάτων τα ηρεμεί και τα ξεκουράζει. Η προσπάθεια να σχεδιάσουν κάτι όμορφο μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα πολλές ώρες και να «μικρύνει» τις αποστάσεις. 

Βιβλιαράκια με γρίφους, σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια λογικής και σταυρόλεξα

Μια «έξυπνη» απασχόληση που αρέσει στα παιδιά και τα βοηθάει να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους είναι τα βιβλιαράκια γρίφων. Τα παιδιά ακονίζουν το μυαλό τους, αξιοποιούν δημιουργικά και εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους και συνειδητοποιούν ότι η μάθηση μπορεί να γίνει και παιχνίδι. Τα βιβλιαράκια γρίφων οξύνουν την κριτική τους σκέψη και βελτιώνουν τον δείκτη νοημοσύνης τους.

Η σημασία των λογοτεχνικών βιβλίων 

Ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Αναμφισβήτητα η ανάγνωση έχει πολλή θετική επίδραση στα παιδιά γιατί τα βοηθάει να καλλιεργήσουν τον λόγο τους. Το λεξιλόγιο τους εμπλουτίζεται και οπτικοποιούν την ορθογραφία των λέξεων. Παράλληλα ένα καλό βιβλίο εξάπτει τη φαντασία και κινητοποιεί το μυαλό τους, ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες. Επίσης, μέσα από την ανάγνωση μαθαίνουν για άγνωστους κόσμους και καταστάσεις που δεν συναντούν στην καθημερινότητα τους.  Δυστυχώς όλο και λιγότερα παιδιά ασχολούνται με την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου, αν όμως καταφέρετε να τα κάνετε να αγαπήσουν τη λογοτεχνία μόνο κερδισμένα θα είναι. 

Διήγηση της ιστορίας του τόπου σαν παραμύθι 

Εάν επισκέπτεστε μέρη με μνημεία είναι καλό στη διαδρομή να τους κάνετε  μια συζήτηση για το μέρος που πρόκειται να δείτε και να ξετυλίξετε την ιστορία του τόπου σαν παραμύθι. Συνήθως τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκρατήσουν ονόματα τοποθεσιών και μνημείων. Αν όμως τους διηγηθείτε την ιστορία του μέρους αναδεικνύοντας τους ήρωες του και κάνοντας τους πιο προσιτούς στην παιδική φαντασία, αυτό θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα θυμούνται ευκολότερα τα μέρη που επισκέφθηκαν. 

Ο σχεδιασμός της διαδρομής 

Μπορεί να έχουμε σήμερα τους διαδικτυακούς χάρτες, οι κλασικοί όμως τουριστικοί οδηγοί είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για να να μαθαίνουν τα παιδιά γεωγραφία και να εμπεδώνουν τις διαδρομές του ταξιδιού. Μια ωραία ιδέα είναι να σχεδιάζουν το πλάνο διαδρομής από την προηγούμενη μέρα και κατά τη διάρκεια της διαδρομής να «αναλαμβάνουν» τον ρόλο του οδηγού. Η διαδικασία αυτή θα τους αυξήσει το αίσθημα υπευθυνότητας και παράλληλα το ενδιαφέρον για τη διαδρομή. 

Ανάπτυξη δημιουργικότητας μέσω κολάζ 

Συλλογή ή κολάζ με στοιχεία της φύσης. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν την εξερεύνηση στη φύση. Παροτρύνετε τα παιδιά να ξεκινήσουν μια συλλογή με φύλλα, λουλούδια ή κλαδάκια. Μπορούν να έχουν και διαφορετικά τετράδια για να συλλέγουν το κάθε είδος ξεχωριστά. Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουν διάφορα στοιχεία της φύσης που έχουν συλλέξει και να φτιάξουν ένα κολάζ. Τα κολάζ σχετίζονται πολύ με τη ζωγραφική και βοηθούν στο να αναπτυχθεί η φαντασία του παιδιού. Παράλληλα η οργάνωση που απαιτείται και ο σχεδιασμός αναπτύσσουν την αυτοσυγκέντρωση του.