Πώς να φοράμε τη μάσκα χωρίς να θολώνουν τα γυαλιά μας

Τρία πρακτικά κι αποτελεσματικά τρικ
.Open Image Modal.
Sergio Yoneda via Getty Images
.

Η ζεστή ανάσα που ξεφεύγει από το πάνω μέρος της μάσκας την οποία σύμφωνα με τα Κέντρα για τον ΄Ελεγχο και Πρόληψη Ασθενειών θα πρέπει να φοράμε δημοσίως προκειμένου να αποφύγουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, αναπόφευκτα θολώνει τους φακούς των γυαλιών και κάνει δύσκολο να δούμε.

Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε. Ας δοκιμάσουμε τα παρακάτω τρικ και να δούμε ποιο έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για εμάς. Τα αποτελέσματα, βεβαίως, μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με το είδος και τη μορφή της μάσκας, τη δομή του προσώπου μας, τη θερμοκρασία του σώματός μας κι άλλους παράγοντες.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτούς τους τρεις εύκολους τρόπους να χειριστούμε αυτό το πρόβλημα:

Να πλύνουμε τους φακούς μας με σαπουνόνερο.

«Αμέσως προτού φορέσουμε τη μάσκα προσώπου, να πλύνουμε τους φακούς μας με σαπουνόνερο. Στη συνέχεια, να τους αφήσουμε να στεγνώσουν στον αέρα, ή να τους στεγνώσουμε ελαφρά με ένα μαλακό χαρτομάντηλο πριν τους ξαναφορέσουμε. Τώρα οι φακοί δεν θα πρέπει να θολώνουν όταν η μάσκα προσώπου είναι φορεμένη», αναφέρει μια έρευνα του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Αγγλίας.

Πως λέμε ότι λόγω της «κίνησης» στις επιφάνειες τα σταγονίδια κολλούν στους φακούς; Το σαπουνόνερο, λοιπόν, «σπάει» αυτή την κίνηση αφήνοντας πίσω μια λεπτή επιφανειοδραστική ουσία κάνοντας πιο δύσκολο το «έργο» της υγρασίας.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να μην κρατήσει όλη την ημέρα αλλά σίγουρα θα είναι καλή για λίγες ώρες προτού ξαναπλύνουμε τους φακούς μας με σαπούνι και νερό.

Να αναδιπλώσουμε το πάνω μέρος της μάσκας

Το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα του Τόκυο προτείνει: αν το πάνω μέρος της μάσκας μας ακουμπά χαλαρά, απλά να το αναδιπλώσουμε πριν τη φορέσουμε. Αυτό δεν ισχύει για τις μάσκες που έχουν μεταλλική «μύτη», αλλά έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε επιπλέον χώρο για την αναπνοή μας έτσι ώστε να «δραπετεύσει» από τη μάσκα προτού έρθει σε επαφή με τα γυαλιά μας.

Το μόνο αρνητικό σ’ αυτή τη μέθοδο είναι ότι μειώνει το μέγεθος της μάσκας μας. Τα άκρα της μάσκας θα πρέπει να εφάπτονται άνετα και να καλύπτουν την μύτη και το στόμα μας. Γι’ αυτό, αν η συγκεκριμένη μέθοδος απειλεί τη ασφάλειά μας, ας δοκιμάσουμε κάποια άλλη μέθοδο.

Να συνδέσουμε ένα διπλωμένο χαρτομάντηλο μέσα στο πάνω μέρος της μάσκας μας

Αυτή η μέθοδος του διπλωμένου χαρτομάντηλου μέσα στη μάσκα σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου ακριβώς πάνω από τη μύτη βοηθά στο να απορροφηθεί η υγρασία από την ανάσα μας παρεμποδίζοντας τη συμπύκνωση.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να θυμόμαστε την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι μάσκες μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με σωστό πλύσιμο χεριών. Κι αν φοράμε μάσκα θα πρέπει να ξέρουμε πως να τη φοράμε και να τη διαθέτουμε σωστά.

Τέλος, θα πρέπει να ακολουθούμε όλα τα πρωτόκολλα και να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις από το σπίτι μας εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητες.

Με πληροφορίες από: HuffPost US

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.