Τα πλάτερς με αλλαντικά και τυριά αποτελούν αγαπημένη πρόταση τις ημέρες των γιορτών και όχι μόνο. Βέβαια τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν την τιμητική τους.
«Είναι εύκολα όσο και φανταχτερά ταυτόχρονα», λέει η food stylist Ντάνι Μακ Ρέινολντς. «Οι οικοδεσπότες μπορούν να φτιάξουν κάτι όμορφο χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν μια περίπλοκη συνταγή και είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι καλεσμένοι θα το λατρέψουν. Είναι επίσης ένα σνακ που επιτρέπει να ακολουθήσουμε την δική μας γαστρονομική ”διαδρομή” ανάμεσα στα υλικά που θα επιλέξουμε».
Τι περιλαμβάνει η λίστα μας
«Ξεκινάμε με μία έρευνα στο Instagram και εν συνέχεια δημιουργούμε την λίστα με τα υλικά μας», λέει η Ντάνι Μακ Ρέινολντς.
«Θέλουμε τουλάχιστον τρεις ποικιλίες από κάθε είδος. Ένα απαλό στην γεύση σαλάμι, ένα πιο πικάντικο και ίσως ένα καπνιστό λουκάνικο. Την ίδια προσέγγιση ακολουθούμε και με τα τυριά. Θέλουμε μια αλοιφή, ένα μέτριο και ένα σκληρό», λέει η food stylist, Αν Μπέλντεν.
Η συγγραφέας βιβλίων συνταγών μαγειρικής Λίσα Γκόλντεν Σρέντερ προτείνει να κάνουμε τις αγορές μας έχοντας ως μέτρο την αντίθεση
«Είμαι λάτρης των αλμυρών και αλμυρών γεύσεων και νομίζω ότι είναι διασκεδαστικό να παίζεις με αντίθετες γεύσεις, όπως το να περιχύνεις μπλε τυρί με μέλι ή να σερβίρεις πάστα από κυδώνι με τυρί ματσένγκο. Τα αλλαντικά λατρεύουν τα καρυκεύματα όπως γλυκιά μουστάρδα, καραμελωμένα κρεμμύδια ή μία σως που δεν είναι ντομάτα».
Πρέπει τα υλικά που θα αγοράσουμε να είναι ακριβά
Καθόλου είναι η απάντηση, όπως και δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές στάσεις για τις αγορές μας.
«Μπορούμε να βρούμε υλικά στο δικό μας ντουλάπι ή ψυγείο, καθώς και σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων ή τοπικά παντοπωλεία ή ακόμα και ψιλικατζίδικα», λέει η food stylist, Έιμι Αντριους.
«Το σημαντικό είναι να ”δέσουμε” μεταξύ τους τα υλικά που θα επιλέξουμε». Αγοράζουμε τα καλύτερα υλικά ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα, ειδικά όταν πρόκειται για κρέατα και τυριά, λέει η food stylist, Κριστίνα Ζέρκις.
«Το φτηνό αλλαντικό είναι σαν τσίχλα με γεύση αδιάφορη και συχνά όξινη. Είναι προτιμότερο να αγοράσουμε λιγότερη ποσότητα από κάτι ακριβό, όπως χειροποίητο σαλάμι» λέει ο διευθυντής της εταιρείας αλλαντικών, Columbus Craft Meats, Έβαν Ινάντα.
«Αν πάλι δεν μπορούμε να αγοράσουμε πολλά υλικά, και ανησυχούμε μήπως το πλάτερ μας φαίνεται άδειο, καλύπτουμε τα κενά με φρούτα, λαχανικά ή και διακοσμητικά στοιχεία», εξηγεί η Λίσα Γκόλντεν Σρέντερ.
Πόσο θα φάνε οι καλεσμένοι μας;
«Ο χρυσός κανόνας είναι κάτι περισσότερο από 50 γραμμάρια από κάθε είδος φαγητού ανά επισκέπτη. Αν το πάρτι έχει μεγάλη διάρκεια τότε θέλουμε 140 γραμμάρια για τον καθένα. Καλό είναι βέβαια να έχουμε στην διάθεση μας επιπλέον υλικά σε περίπτωση που οι καλεσμένοι είναι καλοφαγάδες», λέει η Αν Μπέλντεν.
Τι είδους πιατέλα χρειαζόμαστε
Κάθε επίπεδη επιφάνεια είναι κατάλληλη. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Μπορούμε να ψάξουμε σε οποιοδήποτε κατάστημα ακόμα και στα μπακάλικα ή και στην λαϊκή αγορά.
«Επιλέγουμε αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει» λέει η Αν Μπέλντεν.
Βεβαιωνόμαστε ότι είναι το σωστό μέγεθος.
«Αν είναι πολύ μεγάλη και έχουμε λίγους καλεσμένους τότε θα υπάρχουν πολλά κενά ανάμεσα στα υλικά ή θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε απλά για την εμφάνιση» υποστηρίζει η Ντάνι ΜακΡέινολντς.
Πως γίνεται η προετοιμασία
«Φροντίζουμε να είναι πάντα πλυμένη, καθαρή και απολυμασμένη. Στην συνέχια την καλύπτω με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα» λέει η σεφ Τζαμέτα Ράσμπερι, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου House of Gristle στην Μινεάπολη της Μινεσότα.
Πως αρχίζουμε
Βήμα πρώτο: Τα τυριά
«Βάζουμε λίγα πράσινα φύλλα πρώτα και στην συνέχεια τοποθετούμε πάνω τα τυριά. Προσέχουμε πάντα να έχουν απόσταση μεταξύ τους», λέει η Τζαμέτα Ράσμπερι.
Βήμα δεύτερο: Τα αλλαντικά να δείχνουν ανάλαφρα
«Δεν θέλουμε οι φέτες να κολλάνε μεταξύ τους, γι′ αυτό τις τακτοποιούμε με τρόπο που να είναι εύκολο να τις τσιμπήσουμε με ένα μικρό ή κανονικό πιρούνι», λέει η Αν Μπέλντεν. Και εδώ είναι μια συμβουλή που δεν ακούμε κάθε μέρα: «Το προσούτο πρέπει να είναι αφράτο, όχι επίπεδο».
Βήμα τρίτο: Η διακόσμηση
«Τα έντονα χρώματα πάντα βοηθούν. Αυξάνουν την γοητεία του πιάτου οπτικά και προτρέπουν τους καλεσμένους μας να θέλουν να φάνε όλο και περισσότερο», λέει η Ντάνι ΜακΡέινολντς.
«Χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Καθώς πρόκειται για την περίοδο των γιορτών, θέλουμε να προσθέσουμε λεπτομέρειες όπως ξυλάκια κανέλας, ένα κομμάτι ρόδι, δεντρολίβανο ή ακόμα και κουκουνάρια. Αποφεύγουμε πράγματα που θα μπορούσαν να σπάσουν ή να θρυμματιστούν. Και αν χρησιμοποιήσουμε βρώσιμα λουλούδια, ξεκινάμε πρώτα με τα φύλλα, βάζοντάς τα κάτω από άλλα υλικά».
«Μου αρέσουν τα μανταρίνια με όμορφα πράσινα φύλλα», είπε η σεφ και food stylist Κάρα Μίκελσον. «Ή επιλέγουμε μικρά αχλάδια, μήλα φιρίκια , λωτούς, σταφύλια και ρόδια — ολόκληρα ή κομμένα, με τους σπόρους να φαίνονται. Τα αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα φέρνουν χρώμα και η γλυκύτητα τους εξισορροπεί τα αλμυρά κρέατα και τα τυριά».
Βήμα τέταρτο: Η τελευταίες πινελιές
«Όταν όλα είναι στη θέση τους, προσθέτουμε λαβίδες, κουτάλια και μαχαίρια όπου χρειάζεται και μπολάκια με σως, αν έχουμε», λέει η Κάρα Μίκελσεν.
«Οι οδοντογλυφίδες είναι ιδανικές για να τσιμπάμε τυριά σε κύβους», λέει η food stylist, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και σεφ Ορόρα Σάτλερ.
«Βάζουμε πιατάκια και χαρτοπετσέτες κοκτέιλ στο πλάι. Όσο πιο εύκολο είναι για κάποιον να σερβιριστεί μόνος του τόσο περισσότερο το πλάτερ μας θα παραμείνει όμορφο ενώ οι καλεσμένοι απολαμβάνουν τα εδέσματα μας. Τέλος, δεν ξεχάμε να έχουμε στο τραπέζι μπολάκια για χρησιμοποιημένες οδοντογλυφίδες και σουβλάκια» λέει η Κάρα Μίκελσεν.
Τα υλικά μας δείχνουν το ένα πάνω στο άλλο
Μπορεί έχουμε βάλει στην πιατέλα μας πάρα πολλά υλικά. Αν και το αίσθημα της αφθονίας είναι η γενική ιδέα, «μπορεί να έχουμε περισσότερα απ′ όσα πρέπει», λέει η Ορόρα Σάτλερ. Κάτι που θα δυσκολέψει τους καλεσμένους να έχουν πρόσβαση σε αυτό που θέλουν.
«Στόχος είναι να διατηρηθεί μια ισορροπία. Θέλουμε οπτικά να είναι ελκυστικό αλλά συγχρόνως εύκολο για τους καλεσμένους να τσιμπήσουν γρήγορα και εύκολα χωρίς να καταστρέψουν την εμφάνιση», εξηγεί η Κάρα Μίκελσεν.
«Τα πολλά υλικά μπορεί να προσελκύουν το ενδιαφέρον των καλεσμένων μας όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε χώρο για πρακτικούς λόγους», εξηγεί η Έιμι Άντριους.
Με την Τζαμέτα Ράσμπερι να δίνει το σωστό tip.
«Κοιτάζουμε την πιατέλα μας από απόσταση έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα».
Οι καλεσμένοι «άδειασαν» την πιατέλα
Φροντίζουμε να έχουμε ετοιμάσει δύο πλάτερς. «Μόλις η πρώτη αδειάσει κατά 3/4 την αντικαθιστούμε με την δεύτερη», λέει η Ορόρα Σάτλερ.
Πόση ώρα αντέχουν τα υλικά να είναι εκτεθειμένα
«Τα περισσότερα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες», λέει η Έιμι Άντριους.
Τι άλλα πλάτερ μπορούμε να ετοιμάσουμε
Η φαντασία είναι το μεγαλύτερο μας όπλο και ο καλύτερος σύμμαχος. Μπορούν να περιλαμβάνουν μπισκότα, πρωινό ακόμα και ζεστή σοκολάτα.