Πώς να προστατέψουμε τον κήπο μας από την καταιγίδα

Ειδικός αναφέρει τρόπους για να διατηρήσουμε τον κήπο μας ασφαλή κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρικών συνθηκών.
Open Image Modal
piranka via Getty Images
View of the pool area from indoors, raindrops on the window

Εάν έχουμε κήπο, το πιθανότερο είναι ότι ανησυχούμε λίγο για να διατηρήσουμε τα αγαπημένα μας λουλούδια ασφαλή κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Ευτυχώς, ο Σιν Λέιντ, ειδικός στην κηπουρική και διευθυντής του Easy Garden Irrigation, είναι εδώ για να βοηθήσει.

«Υπάρχουν μερικά σημαντικά καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσουν οι κηπουροί για να εξασφαλίσουν ότι ο κήπος τους παραμένει όσο το δυνατόν πιο προστατευμένος κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων», είπε ο ειδικός. Αυτά είναι:

1.  Αφαίρεση επίπλων κήπου και άλλων αντικειμένων που δεν είναι σε σταθερή βάση

Ο Λέιντ αναφέρει λέει ότι αντικείμενα κήπου μπορούν να καταστραφούν - ή να «τραυματιστούν» - εάν αφεθούν έξω κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
(Γι′ αυτό) θα πρέπει να: «Αφαιρέσουμε αντικείμενα από τον κήπο μας που δεν βρίσκονται σε σταθερή βάση, όπως έπιπλα κήπου ή γλάστρες, και να τα αποθηκεύσουμε κάπου με ασφάλεια. Να ασφαλίσουμε οποιεσδήποτε κατασκευές κήπου, όπως πέργκολα, φράχτες και υπόστεγα, για να αποτρέψουμε το να ...εξαφανιστούν», λέει ο ίδιος, ειδικός στον τομέα της κηπουρικής.

2. Κάλυψη τυχόν ευαίσθητων ανθοφοριών

Εαν έχουμε φυτά με λεπτούς, ευαίσθητους μίσχους, είναι καλή ιδέα να παραμείνουν καλυμμένα καθώς πιθανότατα δεν θα μπορούν να αντέξουν τις ριπές. Και είναι ακόμα καλύτερα αν μπορούμε να τα μετακινήσουμε σε εσωτερικούς χώρους.

«Αν έχουμε πρόωρα ή εύθραυστα φυτά, ας τα καλύψουμε με ένα προστατευτικό στρώμα, όπως λινάτσα ή ύφασμα, για να τα προστατέψουμε από τους δυνατούς ανέμους. Κι αν μπορούν να μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους στο θερμοκήπιό σας ή στο υπόστεγο σας, ακόμα καλύτερα», αναφέρει ο Λέιντ.

3. Ας κάνουμε την αποστράγγιση εύκολη

Ένας κατακλυσμός μπορεί να μουλιάσει το γκαζόν μας κι εάν έχουμε κακή αποστράγγιση, κινδυνεύουμε να δημιουργήσει σήψη στις ρίζες και άλλα προβλήματα. Έτσι, ο Λέιντ μας συμβουλεύει να «διατηρούμε τον κήπο μας καλά στραγγισμένο για να αποτρέψουμε τις πλημμύρες ελέγχοντας τις υδρορροές και τα στόμια εκροής και καθαρίζοντας τυχόν σκουπίδια που μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του νερού».

4. Ας κλαδέψουμε τώρα, πριν «χτυπήσει» η καταιγίδα

Ακριβώς όπως τα αντικείμενα που δεν βρίσκονται σε σταθερή βάση, έτσι τα αδύναμα κλαδιά και τα φυτά μπορεί να κινδυνεύουν να κοπούν σε μια καταιγίδα. Για την ασφάλειά μας (καθώς και του φυτού), είναι καλή ιδέα να τα κόψουμε ξανά τώρα πριν ορμήσουν οι άνεμοι.

Θα πρέπει «να κόψουμε τυχόν νεκρά ή αδύναμα κλαδιά από δέντρα και θάμνους στον κήπο μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο να πέσουν και να προκαλέσουν ζημιά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας», λέει ο επαγγελματίας κηπουρικής.

5. Ας κλείσουμε τα συστήματα τεχνητού ποτίσματος

Στην πραγματικότητα το να αφήνουμε ανοιχτές οποιεσδήποτε υπαίθριες εγκαταστάσεις ποτίσματος κατά τη διάρκεια της καταιγίδας θα μπορούσε να επιδεινώσει τον κίνδυνο πλημμύρας ή διάβρωσης του εδάφους, λέει επίσης ο Λέιντ. Και «εάν έχουμε ένα θερμοκήπιο ή ένα υπόστεγο κήπου, ας βεβαιωθούμε ότι είναι σωστά ασφαλισμένο και προστατευμένο για να αντέχει τους δυνατούς ανέμους, τα συντρίμμια και τη δυνατή βροχή». 


Με τους υπέροχους κήπους έρχεται μεγάλη ευθύνη, σωστά;