Η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερη και δύσκολη για κάθε γονιό. Το να γεννήσουμε ένα μωρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 , ωστόσο, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
«Ο COVID-19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή μας», μας λέει η παιδίατρος Τάνια Ολτμαν, από την Καλιφόρνια.
«Διαφέρει από μαιευτήριο σε μαιευτήριο αλλά ανάλογα με την περίπτωση η μητέρα με το μωρό επιστρέφουν σπίτι νωρίτερα απ′ ότι συνήθως, αφήνοντας τις μητέρες με αναπάντητες απορίες και ερωτήσεις».
Με τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι να κάνουμε ή τι να πούμε προκειμένου να συμπαρασταθούμε σε μία φίλη η αγαπημένο πρόσωπο που μόλις έχει ή πρόκειται να γεννήσει σύντομα.
Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να βοηθήσουμε.
Αποδεχόμαστε τον βαθμό δυσκολίας της γέννησης ενός παιδιού
Ένα από τα πιο ευγενικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε μία φίλη που περιμένει ή μόλις έφερε στον κόσμο ένα μωρό είναι να αναγνωρίσουμε απλώς πόσο αγχωμένοι ή φοβισμένοι ή απογοητευμένοι μπορεί να αισθάνονται τώρα.
«Ενώ κάποιο άγχος πάντα υπάρχει στους νέους γονείς, η αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος θανάτου, ακριβώς έξω από την πόρτα μας είναι κάτι καινούργιο. Κάτι πρωτοφανές», δηλώνει η Ολίβια Μπέργκερον, κλινική κοινωνική λειτουργός με έδρα το Μπρούκλιν, που ειδικεύεται στη συνεργασία με τους γονείς σε στιγμές μεγάλης μετάβασης στη ζωή τους.
«Πολλοί νέοι ή σύντομα να γίνουν, γονείς έχουν αυτό τον καιρό μεγάλο άγχος», μας λέει η Ολίβια Μπέργκερον.
Είναι απεγνωσμένοι στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα μωρά τους και να τα διατηρήσουν ασφαλή ενώ έχουν σχετικά λίγους τρόπους που μπορούν να το κάνουν αυτό. Εμείς από την μεριά μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πόσο απίστευτα δύσκολο μπορεί να φαίνεται αυτό.
Κρατάμε τακτική επαφή χωρίς να αναμένουμε ανταπόκριση
Σύμφωνα με την Ολίβια Μπέργκερον, το να μην μπορούμε να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να μιλάμε μαζί τους. Ετσι λοιπόν, επικοινωνούμε με τον τρόπο που εκείνοι προτιμούν (τηλέφωνο, μήνυμα, email, video call), φροντίζοντας όμως να τους μεταδώσουμε το μήνυμα πως δεν έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουν διάθεση να μας μιλήσουν ή δεν επικοινωνήσουν εκείνοι μαζί μας, αργότερα.
«Καθιστούμε ξεκάθαρο στους γονείς πως μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας όποτε εκείνοι θέλουν. Και μόνο το γεγονός ότι γνωρίζουν, πως υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται αυτούς και το μωρό τους, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, στο να μειωθεί το αίσθημα της απομόνωσης».
«Φροντίζουμε να διατηρούμε την τακτική επαφή με τους γονείς συνεχώς».
«Πολλές φορές με την πάροδο των ημερών, συνήθως μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες, μετά την γέννα, η επικοινωνία φθίνει με αποτέλεσμα οι γονείς να νιώθουν το αίσθημα της απομόνωσης και εγκατάλειψης. Τώρα μάλιστα με την οδηγία του #Μένουμε_Σπίτι, το συναίσθημα ενδέχεται να διογκωθεί».
Τώρα δεν είναι η ώρα για να μοιραστούμε τις προσωπικές μας εμπειρίες από την δική μας εγκυμοσύνη. Να θυμόμαστε πως οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι πρωτόγνωρες.
Προσφέρουμε βοήθεια στις απορίες που μπορεί να έχουν
Οπως υποστηρίζει η Ρέιτσελ Γκόλντστιν, ιδιοκτήτρια του ιστότοπου, «Astoria Doula Collective», που ειδικεύεται στα θέματα ψυχολογικής υποστήριξης της εγκυμοσύνης, πριν και μετά τον τοκετό, «Αν η φίλης μας νιώθει πνιγμένη από τις απορίες της γέννησης ενός παιδιού, μπορούμε να προσφέρουμε πολύτιμη βοήθεια με το να αναλάβουμε να κάνουμε εμείς την έρευνα για τις απαντήσεις που χρειάζεται».
Στέλνουμε πακέτα αγάπης και φαγητό
Ο κατ′ οίκον περιορισμός τον οποίο μας έχει επιβάλλει ο κορονοϊός, αναγκάζει τους γονείς να είναι συνέχεια μόνοι στο σπίτι, χωρίς βοήθεια από τρία πρόσωπα.
Συγγενείς και φίλοι, δεν μπορούν να τους επισκεφθούν για να τους βοηθήσουν στο μωρό ή να μαγειρέψουν κάτι να φάνε, προκειμένου να πάρουν μία ανάσα ξεκούρασης, ακόμα και να απολαύσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης.
Μπορούμε όμως να φανούμε πολύ χρήσιμοι έστω και από μακριά.
Μπορούμε να κάνουμε τις αγορές από το σούπερ μάρκετ, ή να τους ετοιμάσουμε φαγητό και να τους τα δώσουμε χωρίς να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.
«Το διατροφή είναι μεγάλη βοήθεια για ένα ζευγάρι που μόλις απέκτησε παιδί. Μαθαίνουμε τι τους αρέσει και τι μαγαζιά υπάρχουν στην γειτονιά τους», είναι η πρόταση της Ρέιτσελ Γκόλντστιν.
Αλλη σημαντική βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε, σύμφωνα με την Γκόλντστιν, είναι φροντίσουμε για τις παντός είδους προμήθειες που μπορεί να χρειάζονται, όπως τα είδη του μωρού. Καθώς δεν μπορούν βγουν για τα απαραίτητα, ιδίως στη μέση της νύχτας, φροντίζουμε να καλύψουμε εμείς αυτή την ανάγκη, για εκείνους.
Κάνουμε ερωτήσεις που να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον
Η βοήθεια προς ένα φίλο δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο. Μπορούμε απλά να ρωτήσουμε τι κάνει και να του δώσουμε να καταλάβει πως η απάντηση του μας ενδιαφέρει πραγματικά, όσο μακροσκελής και αν είναι, ενώ ακούμε πραγματικά αυτά που έχει να μας πει.
«Θέλουμε να μοιραστεί μαζί μας αυτά που νιώθει και τον απασχολούν, χωρίς να βάζουμε τέλος στην συζήτηση, καθώς είναι ιδιαίτερα λυτρωτική για ένα γονιό μία τέτοια συνομιλία», υποστηρίζει η Ρέιτσελ Γκόλντστιν.
Αλλωστε τώρα δεν είναι η ώρα για να μοιραστούμε τις προσωπικές μας εμπειρίες από την δική μας εγκυμοσύνη. Να θυμόμαστε πως οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι πρωτόγνωρες.