«Μπορεί να μην έχουμε αυτή την ευκαιρία ποτέ ξανά», λέει ο Ντάρεν Μπίτον, «Να καθόμαστε κι απλά να μην κάνουμε τίποτα»...
Λόγια που εκπλήσσουν από έναν ψυχολόγο των σπορ; (Κι όμως), μπορεί να κρύβεται σοφία σ′ αυτά. Η σκέψη του να δούμε με πιο θετικό μάτι την καραντίνα μοιάζει για μια στιγμή διαολεμένη, αν υπολογίσουμε ότι το τέλος δεν θα αργήσει και to πώς αισθανόμαστε.
“Ο ενθουσιασμός μπορεί να δημιουργηθεί όταν το τέλος μιας κατάστασης είναι ορατό, αλλά σε αυτό το σημείο - όπως και για πολλούς από εμάς τώρα στο lockdown - το να διατηρήσουμε τον έλεγχό της είναι (πιο πολύ από ποτέ) απαραίτητο.”
Ωστόσο, οι ειδικοί στην ανθεκτικότητα λένε ότι αυτή η τελευταία περίοδος του χειμερινού lockdown αφορά την αναδιάταξη των σκέψεών μας για να μας οδηγήσουν στην ελευθερία. Και, αν είναι δυνατόν, να προσπαθήσουμε να βρούμε τα οφέλη των τελευταίων εβδομάδων από αυτό που νιώθαμε σαν μια ατελείωτη σεζόν από νύχτες στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.
«Πρόκειται για το να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας», λέει ο Μπράιτον, λέκτορας αθλητικής ψυχολογίας στο Solent University που συνεργάζεται με επαγγελματίες αθλητές. «Οι περιορισμοί θα αρθούν, οπότε ας επαναπροσδιορίσουμε την κατάσταση για να κάνουμε τα πράγματα - ή να μην κάνουμε - που αναμένεται να γίνουν όταν αρθεί το lockdown.
Ένα τέλος είναι ορατό - αλλά απλώς απρόσιτο. Είναι το είδος της κατάστασης στο οποίο οι αθλητές έχουν εκτεταμένη εκπαίδευση για να διαχειριστούν, σε γήπεδα γκολφ, πίστες, έξω στο γήπεδο και στο γήπεδο. Ο ενθουσιασμός μπορεί να δημιουργηθεί όταν το τέλος μιας κατάστασης είναι ορατό, αλλά σε αυτό το σημείο - όπως και για πολλούς από εμάς τώρα στο lockdown - το να διατηρήσουμε τον έλεγχό της είναι (πιο πολύ από ποτέ) απαραίτητο.
«Κοντά στο τέλος της τελικής φάσης, [οι αθλητές] ενθουσιάζονται πολύ για τη νίκη σε ένα μεγάλο τουρνουά, ενθουσιάζονται και μπορούν ενδεχομένως να αρχίσουν να κάνουν περισσότερα λάθη», λέει ο Μπράιτον για το πώς ο ενθουσιασμός μπορεί να διαλύσει τα συναισθήματά μας αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. «Έτσι θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την κατάσταση αυτή».
Ένας τρόπος για να αποφύγουμε την απογοήτευση είναι να μάθουμε από τις δραστηριότητές μας ή εκείνα που δεν κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όλο το χρόνο για σκέψη που είχαμε στην διάθεσή μας για να βρούμε εκείνα που μπορούμε να «πάρουμε» μαζί μας στη ζωή μας μετά το κλείδωμα. «Είναι όπως κάνουν πολλοί από εμάς κάθε Δεκέμβριο - αυτό το είδος ανάλυσης της χρονιάς όπου ορίζουμε τους στόχους μας για τον επόμενο χρόνο», λέει η Τζοσεφίν Πέρι , αθλητική ψυχολόγος που διευθύνει την υπηρεσία Performance In Mind για αθλητές. «Ας δούμε αυτή την περίοδο κάπως έτσι», προσθέτει η Πέρι, «αναλογιζόμενοι τι κάναμε σωστά, τι μάθαμε, τι απολαύσαμε, τι ευχαριστηθήκαμε, για να δούμε τι θέλουμε να συνεχίσουμε, ποια κομμάτια δεν θέλουμε ποτέ να κάνουμε ξανά, έτσι ώστε να μπορούμε σχεδόν να ”το κλείσουμε”».
Η Πέρι έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την προσέγγιση ενώ συνεργάζεται με αθλητές για να διατηρήσει το ηθικό τους υψηλό κατά τη διάρκεια του lockdown.
“Ένας τρόπος για να αποφύγουμε την απογοήτευση είναι να μάθουμε από τις δραστηριότητές μας ή εκείνα που δεν κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όλο το χρόνο για σκέψη που είχαμε στην διάθεσή μας, για να βρούμε εκείνα που μπορούμε να «πάρουμε» μαζί μας στη ζωή μας μετά το κλείδωμα.”
Εκτός από το να κοιτάμε πίσω, μπορούμε επίσης να είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε στο μέλλον. Ο καθορισμός στόχων για το καλοκαίρι, προγραμματίζοντας εκδηλώσεις ή αποφασίζοντας για το είδος της προσέγγισης που θα πρέπει να κάνουμε μετά το lockdown, μπορεί να είναι ένας άλλος γόνιμος τρόπος για να περάσουμε χρόνο. «Αντί να βλέπουμε κι άλλη τηλεόραση, ίσως να σκεφτούμε: ”όταν επιστρέψω στην ζωή μου, τι θα ήθελα να κάνω καλά; ” προτείνει η ίδια. «Ίσως να θέσουμε έναν στόχο για την περίοδο του καλοκαιριού και να αναρωτιόμαστε: Πώς μπορώ να αρχίσω να το κάνω τώρα;»
Ξέρω ότι έχω παρατηρήσει ότι αισθάνομαι πιο ανυπόμονος για να ξαναρχίσει η «πραγματική ζωή»... Στο μεταξύ, άλλοι αισθάνονται μπερδεμένοι με το τρέχον παιχνίδι αναμονής, διχασμένοι μεταξύ του ότι θέλουν όλο και λιγότερο κλείδωμα ταυτόχρονα.
“«Αντί να βλέπουμε κι άλλη τηλεόραση, ίσως να σκεφτούμε: ”όταν επιστρέψω στην ζωή μου, τι θα ήθελα να κάνω καλά; ” προτείνει η ίδια. «Ίσως να θέσουμε έναν στόχο για την περίοδο του καλοκαιριού και να αναρωτιόμαστε: Πώς μπορώ να αρχίσω να το κάνω τώρα;»”
Όπως τονίζει ο Μπράιτον, μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο σε ό, τι βρίσκεται στον έλεγχό μας και το κλείδωμα έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος αυτού που είναι συνήθως ελεγχόμενο.
Αλλά με το βλέμμα μας να κοιτάει προς ένα τέλος, (αυτό) μπορεί να είναι ικανό να (μας κάνει να) κάνουμε σαν αθλητές και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να χειριστούμε τα τελευταία χιλιόμετρα καλύτερα - κι αυτό είναι που μας προετοιμάζει για τη νίκη.