Πώς να το σώσουμε αν έχουμε ξεχάσει να πούμε «ευχαριστώ» στην ώρα του

Αν και υπάρχει ένα ιδανικό χρονικό πλαίσιο για να στείλουμε ένα ευχαριστήριο μήνυμα, οι ειδικοί στην εθιμοτυπία εξηγούν πώς να κάνουμε μια καθυστερημένη να λειτουργήσει.
|
Open Image Modal
Kohei Hara via Getty Images
.

Ένας φίλος ή συγγενής μας στέλνει, κατόπιν σκέψης, ένα δώρο για τα γενέθλιά μας, την αποφοίτηση, το γάμο, την προαγωγή ή τον ερχομό ενός μωρού. Έχουμε κάθε πρόθεση να γράψουμε ένα εγκάρδιο ευχαριστήριο σημείωμα και να το ταχυδρομήσουμε αμέσως. Αλλά μετά αναβάλλουμε. Ή είμαστε πολύ απασχολημένοι και μας διαφεύγει από το μυαλό. Τώρα έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που προκαλεί αμηχανία. Έχουν περάσει μήνες, ίσως και ένας χρόνος ή και περισσότερο.

Τι κάνουμε: Καταργούμε το ευχαριστώ, προχωράμε και προσευχόμαστε να μην μας έχει ξεγράψει αυτό το άτομο ως αγνώμονες; Ή μήπως ξεπερνάμε την αμηχανία και την ντροπή και στέλνουμε ένα μάλλον καθυστερημένο σημείωμα ούτως ή άλλως;

Ρωτήσαμε ειδικούς ως προς την εθιμοτυπία για πώς να χειριστούμε καλύτερα την δύσκολη κατάσταση.

Οσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα

Όσον αφορά την αποστολή ευχαριστήριων σημειώσεων, όλοι οι ειδικοί της εθιμοτυπίας συμφωνούν: όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.

Η εμπειρογνώμονας εθιμοτυπίας Νταιάν Γκότσμαν, ιδρύτρια του The Protocol School of Texas, λέει ότι είναι καλύτερο να στείλουμε την ευχαριστήρια κάρτα μας μέσα σε διάστημα μια ή δυο ημερών (από τότε που λάβαμε το δώρο), αλλά αναγνώρισε ότι μερικές φορές αυτό δεν είναι ένα πρακτικά υλοποιήσιμο χρονικό πλαίσιο.

«Θα πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε ευχαριστήρια σημειώματα την ίδια εβδομάδα που έχει γίνει το γεγονός και να τα ολοκληρώσουμε μέσα σ′ αυτή την εβδομάδα», λέει στη HuffPost.

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα εθιμοτυπίας Τζόντι  ΡΡ Σμιθ, πρόεδρο της Mannersmith Etiquette Consulting, τα ευχαριστήρια σημειώματα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός δύο εβδομάδων από την εκδήλωση.

«Ας το παραδεχτούμε, όσο περισσότερο χρόνο χρειαζόμαστε (για να ευχαριστήσουμε) μετά το συμβάν, τόσο πιο πιθανό είναι να απασχοληθούμε με άλλες υποχρεώσεις της ζωής μας», λέει στη HuffPost. «Είναι καλύτερο να ασχολούμαστε με ευχαριστήρια σημειώματα όσο η εκδήλωση είναι φρέσκια στη μνήμη μας».

Για τα γαμήλια δώρα, μπορεί να έχουμε ακούσει στο παρελθόν ότι έχουμε έως και ένα χρόνο (περιθώριο) για να στείλουμε ευχαριστήρια σημειώματα, αλλά οι ειδικοί της εθιμοτυπίας γενικά συμφωνούν ότι αυτό έχει γίνει ένας ξεπερασμένος κανόνας. Αυτές τις μέρες, ένα πιο κατάλληλο χρονικό πλαίσιο είναι εντός ενός έως τριών μηνών από τον εορτασμό ή την παραλαβή του δώρου.

Οποιοδήποτε δώρο λάβουμε πριν το γάμο μπορεί να ανοιχτεί εκ των προτέρων και να γραφτούν και να σταλούν ευχαριστήρια σημειώματα πριν από τη μεγάλη μας μέρα, λέει η Σμιθ.

«Αυτό επιτρέπει στον επισκέπτη να γνωρίζει το δώρο που έφτασε και ελαφρύνει το φορτίο του ζευγαριού μετά το γάμο», πρόσθεσε.

(Και FYI: Εάν ένας καλεσμένος του γάμου δεν κάνει δώρο, θα πρέπει να του γράψουμε ένα σημείωμα για να τον ευχαριστήσουμε που παρευρέθηκε!)

Οι δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις στις οποίες το χρονοδιάγραμμα για την αποστολή ευχαριστιών μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να υπάρξει κατανόηση γι′ αυτό είναι τα δώρα πένθους και μωρών.

«Όταν πρόκειται για ευχαριστήρια σε συλλυπητήρια, πάντα λέω ότι δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο», λέει η ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας Ελέιν Σουάν, ιδρύτρια του Swann School of Protocol, στο HuffPost. «Πραγματικά και αληθινά. Αυτό εξαρτάται από το άτομο που στέλνει την κάρτα και από το πού βρίσκεται στη διαδικασία του πένθους».

Ενώ οι ευχαριστίες για το baby shower θα πρέπει να αποστέλλονται από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση («Ακριβώς για να τελειώσουμε, να βγουν από τη μέση και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης μας», λέει η Σουάν), έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια με ευχαριστήρια σημειώματα για δώρα που φτάνουν μετά τη γέννηση μωρού.

Οι γονείς «δεν πρέπει να βρίσκονται στη θέση που νιώθουν ότι πρέπει - εκτός από την προσαρμογή σε όλα τα νέα δεδομένα με το μωρό που έχει έρθει - να καθίσουν και να κάνουν τις κάρτες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», αναφέρει η Σουάν. «Να το κάνουν όταν μπορούν».

Αλλά αν χάσουμε την ευκαιρία, να μην ανησυχούμε: Κάλλιο αργά παρά ποτέ! 

Ναι, είναι καλύτερο να τελειώσουμε μ′ αυτές τις ευχαριστίες το συντομότερο δυνατό. Αλλά μερικές φορές η ζωή μας συνεπαίρνει με τους ρυθμούς της. (Αλλά) ακόμα κι αν έχουν περάσει μήνες — ή χρόνια! — σίγουρα αξίζει ακόμα να στείλουμε ένα (ευχαριστώ), είπαν οι ειδικοί της εθιμοτυπίας μας.

«Ποτέ δεν είναι αργά για να στείλουμε ένα ευχαριστήριο σημείωμα», λέει η Γκότσμαν. «Αν το έχουμε ξεχάσει ή απλά δεν το έχουμε κάνει, είτε είναι για μήνες είτε χρόνια, απλώς ας ζητήσουμε συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση και, στη συνέχεια, ας ευχαριστήσουμε για τη γενναιοδωρία».

«Πιθανότατα το έχουμε ήδη συναντήσει πολλές φορές και νιώθουμε άσχημα κάθε φορά που το βλέπουμε», πρόσθεσε. «Είναι καλύτερο να τους στείλουμε ένα ευχαριστήριο σημείωμα παρά να ανησυχούμε για το πώς θα συνεχιστεί η φιλία μας».

Η Σμιθ συμπληρώνει ότι είναι «πολύ αργά» να στείλουμε ένα αν το άτομο έχει πεθάνει. Εάν το ευχαριστήριο είναι καθυστερημένο, ας αναγνωρίσουμε την καθυστέρηση, αλλά δεν χρειάζεται να δώσουμε πολλές εξηγήσεις στον εαυτό μας και να προβάλουμε πολλές δικαιολογίες. Κι ας φροντίσουμε να ευχαριστήσουμε τον δωρητή για τη σκέψη και τη γενναιοδωρία του, αναφέροντας επίσης πόσο ιδιαίτερο είναι το δώρο για εμάς και ότι εκτιμάμε τη σχέση μας, λέει.

Ακολουθεί ένα σχέδιο ευχαριστηρίου γράμματος που η Σμιθ δημιούργησε για να το χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό:

Αγαπητή θεία Τίλι,

Αυτό το ευχαριστήριο σημείωμα έχει καθυστερήσει πολύ. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρησή μου. Η βρεφική κουβέρτα που πλέξατε για τη Σούζι είναι απλά εντυπωσιακή. Η αγάπη και η φροντίδα που δίνετε σε αυτό είναι εύκολα εμφανής σε κάθε βελονιά. Όπως θα δείτε στη συνημμένη φωτογραφία, τυλίξαμε το μωρό σ′ αυτή για τις πρώτες της φωτογραφίες . Πάντα φρόντιζες να με θυμάσαι σε όλα τα ορόσημα της ζωής μου και αυτή η χειροποίητη κουβέρτα θα είναι σίγουρα ένα κειμήλιο στην οικογένεια. Θα ταξιδέψουμε στο σπίτι για τις διακοπές και έτσι ανυπομονούμε να σας συστήσουμε τη Σούζι.

Πολύ αγάπη, ταπεινά,

Τέιλορ

Ακόμα κι αν έχουμε ευχαριστήσει ένα άτομο δια ζώσης ή μέσω sms ή mail, ένα ιδιόχειρο σημείωμα εξακολουθεί να είναι πρέπον

Ίσως είπαμε ευχαριστώ κι αγκαλιάσαμε τη θεία όταν μας έδωσε το δώρο αυτοπροσώπως. Ή ίσως στείλαμε μήνυμα στον φίλο μας για να τον ευχαριστήσουμε όταν το δέμα έφτασε για πρώτη φορά στο κατώφλι μας. Το να ενημερώσουμε τον δωρητή ότι το προϊόν έχει φτάσει με ασφάλεια προς εμάς  μαρτυρά σκέψη - αλλά δεν είναι αρκετό, λέει η Σμιθ.

«Ένα ηλεκτρονικό ευχαριστώ λέει ότι νοιαζόμασταν τόσο ώστε να κάνουμε το λιγότερο», λέει. «Εάν κάποιος έχει αφιερώσει χρόνο για να μας κάνει ένα δώρο, θα πρέπει να αφιερώσουμε (κι εμείς) πέντε επιπλέον λεπτά για να γράψουμε ένα (ιδιόχειρο) ευχαριστήριο σημείωμα».