Γιατί ο καλός εξαερισμός του σπιτιού αποτελεί βασικό σύμμαχο κατά του κορονοϊού

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουμε υγιείς.
Open Image Modal
Kathrin Ziegler via Getty Images

Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την επέκταση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απριλίου, και εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων σχετικά με τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόμαστε λόγω κορονοϊού, είναι δεδομένο πως έχουμε αρκετές μέρες ακόμα να περάσουμε ένδον.

 

Και ενώ μπορεί όλοι μας να δίνουμε έμφαση στον καθαρισμό - απολύμανση των διαφόρων επιφανειών του σπιτιού μας, είναι πολύ πιθανό να ξεχνάμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι: Τον αέρα.

 

Αν δουλεύουμε από το σπίτι και νιώθουμε ξαφνικά την ανάγκη να βγούμε έξω για λίγο καθαρό αέρα, τότε το σώμα μας μας στέλνει μήνυμα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην σχολή Δημόσιας Υγείας (T.H.Chan School Of Public Health), Τζόζεφ Άλεν.

«Αυτή η πανδημία μας έχει κάνει όλους να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά, σχετικά με το που περνάμε τον περισσότερο μας χρόνο. Με τον κατ’ οίκο περιορισμό, ο κόσμος αρχίζει και βλέπει το σπίτι του κάπως διαφορετικά».

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσα στο σπίτι που μπορεί να είναι γεμάτη ρύπους και μικρόβια, είναι ευεργετική για πολλούς λόγους άσχετα με το θέμα του κορονοϊού. Απλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, με την πανδημία του COVID-19.

Γιατί έχει σημασία η ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι 

Το γεγονός πως βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι δεν σημαίνει αυτομάτως πως είμαστε προστατευμένοι από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού μας δεν είναι καλύτερος από αυτόν εκτός», μας λέει η καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ (Drexel University’s Dornsife School of Public Health), Τζέιν Κλόχερτι.

«Η ποιότητα του αέρα μπορεί να είναι ένα μείγμα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, μία παρακείμενη οικοδομή, ή βιομηχανία, που περνάει μέσα από χαραμάδες του σπιτιού, μαζί με αυτό από τα κεριά και βέβαια αυτόν που δημιουργείται όταν μαγειρεύουμε».

«Οι οργανικές ενώσεις που παράγονται στον αέρα, δημιουργούνται συνεχώς από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το σπίτι, τα διάφορα σπρέι που ψεκάζουμε συμπεριλαμβανομένων και τον αποσμητικών σώματος, αλλά και τους καναπέδες και τα χαλιά. Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι», τονίζει ο Τζόζεφ Άλεν.

Μάλιστα πολλές από αυτές τις οργανικές ενώσεις έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με σοβαρά θέματα υγείας. «Κυρίως με το άσθμα και τις αλλεργίες», μας λέει η Κλόχερτι.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος, η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό της μύτης και του λάρυγγα, πονοκεφάλους και ημικρανίες και ναυτία. Η μακροπρόθεσμη έκθεση μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ζημιές οργάνων και προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

 Δεν έχει τύχει ποτέ να βρεθούμε σε μία αίθουσα συσκέψεων ή συνεδριάσεων που η ατμόσφαιρα να είναι τόσο αποπνικτική που μας ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούμε; Αν η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας είναι κακή, αυτό μπορεί εύκολα να επηρεάσει την αποδοτικότητα μας στην εργασία.

Η ομάδα εργασίας της καθηγήτριας του Χάρβαρντ, Τζόζεφ Άλεν, πραγματοποίησε έρευνα στις εκπομπές των οργανικών ενώσεων και στα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, που δείχνει πως ο ανεπαρκής εξαερισμός, συμβάλλει στην δυσκολία των αποφάσεων αλλά και στην επίλυση προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ιοί μπορούν να παραμείνουν στα δωμάτια μέσω του βήχα, φτέρνισμα ή ακόμα και αναπνοή, είπε ο Άλεν. «Ορισμένα από αυτά τα μικρόβια μπορούν να κυκλοφορούν. Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας για να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού».

Open Image Modal
runna10 via Getty Images

Πως να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας

Εάν κάποιος στο σπίτι μας έχει συμπτώματα του κορονοϊού (ή άλλου ιού), ο Άλεν μας προτρέπει να καθαρίσουμε τον αέρα όσο μπορούμε, προκειμένου να αποφύγουμε τα μικρόβια.

«Ο φρέσκος αέρας επιβάλλεται. Ανοίγουμε παράθυρα και πόρτες όσο πιο συχνά γίνεται. Όσο καλύτερος ο εξαερισμός τόσο μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού».

Οι περισσότεροι από εμάς καθαρίζουμε τις επιφάνειες αρκετά τακτικά. Ωστόσο, «με την πάροδο του χρόνου, η χρήση πολλών χημικών ουσιών στο σπίτι μας αυξάνει την έκθεση μας σε χημικές ουσίες κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε σε μεγάλη διάρκεια», υποστηρίζει η Κλόχερτι.

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο καλός αερισμός του σπιτιού πρέπει να γίνεται πάντα όταν χρησιμοποιούμε χημικά καθαριστικά και απολυμαντικά».

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο στον καθαρότερο αέρα μέσα στο σπίτι σύμφωνα με την Κλόχερτι, είναι η αφαίρεση των παπουτσιών κατά την είσοδο μας σε αυτό. Παράλληλα μας υπενθυμίζει ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο, που συνήθως πολλοί από εμάς αμελούμε.

«Μένουμε μακριά από των διαφόρων ειδών αποσμητικά χώρου. Μπορεί να μυρίζουν ωραία, στην πραγματικότητα όμως, δεν καθαρίζουν τον αέρα απλά καλύπτουν τις μυρωδιές».

Βασική οδηγία αποτελεί επίσης το γεγονός πως μαγειρεύουμε πάντα με ανοιχτό τον απορροφητήρα, αφού τα φίλτρα συλλέγουν και παγιδεύουν τους ιούς εκτός από τους ρύπους και τα λοιπά σωματίδια. Δεν βλάπτει να ανοίξουμε και τα παράθυρα. Μεγάλος μας σύμμαχος στον καθαρότερο αέρα εντός σπιτιού, αποτελούν οι αφυγραντήρες.

«Οι ιοί, επιβιώνουν περισσότερο σε χαμηλή υγρασία. Εφόσον διατηρούμε επίπεδα που κυμαίνονται ανάμεσα σε 40 και 60%, τότε όχι μόνο νιώθουμε άνετα αλλά κρατάμε μακριά τους ιούς», μας λέει ο Αλεν.

Εάν μοιραζόμαστε χώρους με άλλους, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τις πόρτες ανοιχτές προκειμένου να βελτιώσουμε την ροή του αέρα. «Εάν κρατάμε την πόρτα κλειστή για μεγάλο διάστημα, όπως σε μια κρεβατοκάμαρα, και παγιδεύουμε τον αέρα, αυτό σίγουρα δεν βοηθάει στην απομάκρυνση οποιουδήποτε ιού», λέει η Κλόχερτι.

Πέρα από αυτά μας συστήνει να βγούμε έξω από το σπίτι όσο το δυνατόν συχνότερα, ακόμα και κάθε μέρα. «Είναι προτιμότερο, όσο μας το επιτρέπει η σημερινή κατάσταση να κάνουμε μία σύντομη βόλτα εκτός σπιτιού».

Η μείωση του άγχους μέσω της σωματικής δραστηριότητας, ο διαλογισμός, η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, και γενικότερα η καλή υγιεινή, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα επιβλαβών αποτελεσμάτων υγείας που συνδέονται με περιβαλλοντικούς ρύπους, σύμφωνα με την Κλόχερτι.

«Οι έρευνες έχουν δείξει πως τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες σε περιόδους υψηλού στρες, είναι πιο ευαίσθητοι στους διαφόρων ειδών ρύπους».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.