Πώς ο Τραμπ έφτασε στην παραπομπή

Βασικά γεγονότα, κεντρικά πρόσωπα και ημερομηνίες σταθμοί για να καταλάβουμε (σε απλά λόγια) τι έχει συμβεί.
|

«Είναι κυνήγι μαγισσών. Είναι απάτη. Είναι hoax», βροντοφωνάζει ο Τραμπ τη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ετοιμαζόταν για τρίτη φορά στην ιστορία της να αποφανθεί επί της πρότασης παραπομπής αμερικανού προέδρου.

Για την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. «Πιστεύω πως η μεγαλύτερη τραγωδία σε όλη αυτή την υπόθεση είναι η ίδια η συμπεριφορά του Προέδρου και η υπεράσπιση αυτής της συμπεριφοράς από τους Ρεπουμπλικάνους. 

Στο πλευρό του προέδρου, είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν το Σώμα της Γερουσίας και αρνούνται πως έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα που θα μπορούσε να αιτιολογήσει μια τέτοια απόφαση. Οι δε Δημοκρατικοί υποστηρίζουν πως έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από υψηλόβαθμο αξιωματούχο με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Ας πιάσουμε όμως το νήμα αυτής της υπόθεσης από την αρχή για να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Δηλαδή στην παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία. 

Ο Τραμπ κατηγορείται ότι άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία να διεξάγει έρευνα και βρει ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος ενός των εκ των βασικών αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν και σε βάρος του γιου του Χάντερ.

Open Image Modal
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Η σχετική καταγγελία έγινε από ανώνυμο πληροφοριοδότη (αξιωματικός στις υπηρεσίες πληροφοριών) ο οποίος σε επιστολή που συνέταξε εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά το τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ και του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου. Έτσι ξεκίνησε η σχετική έρευνα με το ερώτημα εάν ο Τραμπ έχει διαπράξει αδικήματα τα οποία μπορούσαν να εγείρουν θέμα παραπομπής.

And so it begins...

24 Σεπτεμβρίου: Η Πελόζι ανακοινώνει την έναρξη της έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Τραμπ. «Ανακοινώνω την έναρξη της διαδικασίας. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε η πρόεδρος του Σώματος που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί.

25 Σεπτεμβρίου: Δημοσιεύονται τα κείμενα των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σε ένα τηλεφώνημα με τον ηγέτη κράτους  πρόδωσε (σ.σ. ο Τραμπ) τον όρκο που έδωσε αναλαμβάνοντας το αξίωμα, την εθνική μας ασφάλεια και την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας» σχολιάζει η Πελόζι με τον Τραμπ να απαντά: «Είχαμε μία υπέροχη συζήτηση. Ήταν απλά μια συζήτηση».

6 Νοεμβρίου: Ανακοινώνεται η έναρξη των δημόσιων ακροάσεων που σύμφωνα με τον πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Άνταμ Σιφ «...δίνουν την δυνατότητα στον αμερικανικό λαό να αξιολογήσουν οι ίδιοι τους μάρτυρες, να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία των μαρτύρων αλλά και να μάθουν από πρώτο χέρι για τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου«.

Και ο Τραμπ απαντά: «Όλα καταρρέουν (σ.σ. οι κατηγορίες). Είναι όλα ένα hoax».

13 Νοεμβρίου: Αρχίζει η διαδικασία των δημόσιων ακροάσεων.

Open Image Modal
Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
ASSOCIATED PRESS

 

19 Νοεμβρίου: Καταθέτει ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Βιντμαν (αποσπασμένος στον Λευκό Οίκο): «Κάθομαι εδώ σήμερα, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, και απευθύνομαι στους εκλεγμένους μας ειδικούς...Μην ανησυχείτε. Δεν θα μου συμβεί κάτι επειδή θα πω την αλήθεια».

Ο Βίντμαν αψήφισε τον Τραμπ και κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του Ζελένσκι. Σημειώνεται πως και ο ίδιος ο Βίντμαν έχει καταγωγή από την Ουκρανία.

Open Image Modal
O αξιωματικός που αψήφισε τον Τραμπ, Αλεξάντερ Βίντμαν.
ASSOCIATED PRESS

Όπως κατέθεσε, κατά την κρίση του «δεν ήταν πρέπον να ζητηθεί από μια ξένη κυβέρνηση να διενεργήσει έρευνα σε βάρος ενός αμερικανού πολίτη» είπε σχετικά με το αίτημα Τραμπ να διεξαχθεί έρευνα από τους ουκρανικές αρχές για την οικογένεια του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος επίσης διεκδικεί το χρίσμα για να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2020 για το κόμμα των Δημοκρατικών.

Open Image Modal
Παρουσίαση του κειμένου με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες Τραμπ-Ζελένσκι.
ASSOCIATED PRESS

20 Νοεμβρίου: Από την πλευρά του ο Γκόρντον Σόντλαντ, πρέσβης της ΕΕ καταθέτει πως: «Υπήρχε κάποια συναλλαγή (σ.σ. μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι); Όπως έχω ήδη καταθέσει σχετικά με το τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο και την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η απάντηση είναι “ναι”».

Και ο Τραμπ απαντά: «Δεν θέλω τίποτα από την Ουκρανία. Αυτό είπα. Πως “δεν θέλω τίποτα” και το είπα δύο φορές».

21 Νοεμβρίου: Η δρ Φιόνα Χιλ, πρώην σύμβουλος στον Λευκό Οίκο καταθέτει και αναφέρει: «Κάποιοι, εκ των μελών της επιτροπής, φαίνεται πως πιστεύουν ότι η Ρωσία και οι υπηρεσίες ασφαλείας αυτής δεν πραγματοποίησαν κάποια επιχείρηση σε βάρος της χώρας μας και πως ίσως, με κάποιο τρόπο, για κάποιο λόγο, αυτό το έπραξε η Ουκρανία. Πρόκειται για μια ευφάνταστη αφήγηση που συνδέεται και προπαγανδίζεται από τις ίδιες της ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας».

Open Image Modal
Πλακάτ υπέρ της παρπομπής του Τραμπ στο Σιάτλ των ΗΠΑ. «Ο Τραμπ δεν είναι πάνω από το νόμο».
Reuters

 

4 Δεκεμβρίου: Καταθέτουν νομικοί, ειδικοί επί του θέματος. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, Νώε Φέλντμαν. «Βάσει αυτών των αποδείξεων και ευρημάτων, ο πρόεδρος πράγματι διέπραξε πράγματι κατάχρησης εξουσίας που εμπίπτουν στα άρθρα περί παραπομπής». Και οι τρεις νομικοί έκαναν την ίδια τοποθέτηση.

13 Δεκεμβρίου: Η Επιτροπή αρμόδια για Θέματα Δικαιοσύνης εγκρίνει τα άρθρα βάσει των οποίων μπορούν να στηριχτούν οι κατηγορίες που δικαιολογούν την παραπομπή. «Για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα περίπου ενάμιση αιώνα, η Επιτροπή ψήφισε άρθρα που αφορούν την παραπομπή του προέδρου, για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου. Η Βουλή θα δράσει ταχύτητα», ήταν η ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής, Τζέρι Νάντρλερ.

19 Δεκεμβρίου: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει την παραπομπή του Τραμπ για δίκη στην Γερουσία (πιθανότατα τον Ιανουάριο) με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου.