Πώς οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα fake πανεπιστήμιο για να παγιδεύσουν φοιτητές- μετανάστες

Το Πανεπιστήμιο του Φάρμινγκτον δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα. Οι φοιτητές το ήξεραν;
Open Image Modal
Portland Press Herald via Getty Images

Το σάιτ του Πανεπιστημίου του Farmington περιέγραφε ένα κολέγιο που θα προετοίμαζε τους σπουδαστές να πετύχουν σε μια «παγκοσμιοποιημένη οικονομία». Οι μαθητές θα εμφανίζονταν στην πανεπιστημιούπολη φορώντας σακίδια και ρωτούσαν ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κατατάξει το Φάρμινγκτον το ως επιλέξιμο για εγγραφή ξένων φοιτητών.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, του οποίου η σελίδα στο LinkedIn εξακολουθεί να είναι ενεργή, έστελνε email στους σπουδαστές, περιγράφοντας το Φάρμινγκτον ως «εθνικά διαπιστευμένο ίδρυμα, εξουσιοδοτημένο για εγγραφές ξένων φοιτητών».

Τελικά, ήταν όλα μια απάτη, ένα «δόλωμα» για να παγιδευτούν οι μετανάστες όπως γράφει ο Guardian.

Δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για τη δημιουργία ενός ψεύτικου πανεπιστημίου - χωρίς τάξεις ή καθηγητές, απλώς ένα προσωπικό αποτελούμενο από μυστικούς πράκτορες, σε μία υπόθεση όπου έχουν ήδη συλληφθεί 161 αλλοδαποί φοιτητές.

Η Μουσάρσα, μια 29χρονη γυναίκα από την Παλαιστίνη, ήταν από εκείνους που συνελήφθησαν χωρίς δίκη για παραβιάσεις περί μετανάστευσης, επειδή γράφτηκε στο πανεπιστήμιο, που βρίσκεται λίγο έξω από το Ντιτρόιτ, στο Φάρμινγκτον Χιλς του Μίσιγκαν. Οκτώ άλλοι άνθρωποι κατηγορήθηκαν για εγκληματικές παραβιάσεις και κατηγορούνται ότι βοήθησαν στην εγγραφή ξένων σπουδαστών με αντάλλαγμα μετρητά, από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2019.

Οι δικηγόροι και οι υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των συγκεκριμένων οκτώ κατηγορουμένων  και των φοιτητών που συνελήφθησαν.

Οι περισσότεροι από τους φοιτητές ήταν Ινδοί και η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε διάβημα προς  στην αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ζητώντας άμεση πρόσβαση στους κρατούμενους.

Ωστόσο, η υπηρεσία Immigration and Customs Enforcement (ICE) ισχυρίζεται ότι κάθε ένας από τους περισσότερους από 600 εγγεγραμμένους στο Πανεπιστήμιο του Φάρμινγκτον ήξερε ότι δεν θα σπούδαζε σε πραγματικό πανεπιστήμιο. ”Η πρόθεσή τους ήταν να διατηρήσουν δόλια τη βίζα και να αποκτήσουν άδεια εργασίας”, ανέφερε το κατηγορητήριο.

Αυτό δεν είναι το πρώτο πανεπιστημιακό πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε από την υπηρεσία ICE. Το 2016, η ICE  ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο του Northern New Jersey δεν ήταν νόμιμο και οι μόνοι υπάλληλοί του ήταν μυστικοί πράκτορες. Και τότε, η κυβέρνηση επέμεινε ότι περισσότεροι από 1.000 σπουδαστές γνώριζαν ότι συμμετείχαν σε απάτη.

 

Με πληροφορίες από Guardian