Ο κόσμος έχει βαρεθεί να είναι άρρωστος και κουρασμένος. Θέλει να δουλεύει και να ζει με τέτοιο τρόπο που να μην καταπιέζεται. Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, με την πάροδο του χρόνου, μας οδηγεί σε ένα πολύ διαφορετικό προορισμό.
Η Αριάνα Χάφιγκτον, δημιούργησε την «Thrive Global», μία εταιρεία προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο, να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, έχοντας ως μέσο τις μικρές αλλαγές, που αξίζει κανείς να κάνει.
Οπως λέει η ίδια, αυτά είναι μικρά βήματα, για άμεση αλλαγή, στην καθημερινότητα μας. Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός, πως με μικρά βήματα δύσκολα μπορεί να αποτύχουμε, ενώ έρευνες αποδεικνύουν, πως οι μικρές αλλαγές καταγράφονται πιο εύκολα από τον εγκέφαλο, ούτως ώστε να μετατραπούν σε καινούργιες συνήθειες.
Αυτές είναι τα δέκα μικρά βήματα για μία καλύτερη ζωή, μία πιο ανθρώπινη καθημερινότητα που μας προτείνει η Αριάνα Χάφιγκτον. Κάθε μία μπορεί να αποτελέσει η απαρχή για ακόμα περισσότερες αλλαγές στην ζωή μας.
- Επιλέξτε μία συγκεκριμένη ώρα το βράδυ για την απενεργοποίηση των συσκευών σας και αφήστε τις έξω από το υπνοδωμάτιο.
Τα τηλέφωνα μας αποτελούν πλέον την βάση αποθήκευσης των δεδομένων για τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιήσουμε μέσα στην ημέρα. Με την απενεργοποίηση τους, απομακρυνόμαστε από τον ψηφιακό κόσμο. Αυτό μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα και να γινόμαστε περισσότερο δημιουργικοί.
- Ρυθμίστε το ξυπνητήρι, μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο.
Οταν αντιλαμβανόμαστε τον ύπνο ως πραγματικό «ραντεβού», έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τον πάρουμε πιο σοβαρά και να του δώσουμε τον πραγματικό χρόνο που του αξίζει. Με το να ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας, μισή ώρα πριν πάμε για ύπνο, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, πως αν θέλουμε να πέσουμε εγκαίρως για ύπνο, πρέπει να ολοκληρώσουμε άμεσα ότι εκκρεμότητες έχουμε αφήσει.
- Να κάθεστε όταν τρώτε, ακόμα και αν είναι για λίγα λεπτά.
Οταν τρώμε στα κλεφτά ενώ τρέχουμε να ολοκληρώσουμε τις δουλειές που έχουμε, μας κάνει μεν να νιώθουμε παραγωγικοί, ή πως κερδίζουμε χρόνο. Στην πραγματικότητα αυτό μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, κάτι που μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε δυσπεψία και φούσκωμα. Είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο προκειμένου να φάμε. Ετσι θα αποφύγουμε την ανάγκη για τσιμπολόγημα στην συνέχεια.
- Μετατρέψτε μία συνάντηση στο γραφείο, σε περίπατο «επαγγελματικού ενδιαφέροντος».
Αντί να καθίσουμε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, είναι προτιμότερο να δοκιμάσουμε το περπάτημα με έναν συνάδελφο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Ετσι είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθούμε με τις ηλεκτρονικές συσκευές μας, θα καθαρίσουμε την σκέψη μας, ενώ θα μας βοηθήσει να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί, οδηγώντας μας έτσι σε λύσεις για το επαγγελματικό και όχι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
- Απενεργοποιήστε όσες περισσότερες υπενθυμίσεις μπορείτε στο κινητό σας τηλέφωνο.
Οσο περισσότερο χτυπάει το τηλέφωνο, τόσο περισσότερη κορτιζόλη απελευθερώνει ο οργανισμός μας. Πρόκειται για την κατεξοχήν ορμόνη του στρες.
- Αφαιρέστε τις εφαρμογές από το τηλέφωνο που σας είναι αχρείαστες.
Καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, προκειμένου να αποφασίσουμε ποιες εφαρμογές πραγματικά χρειαζόμαστε. Να κρατήσουμε μόνο τα εργαλεία εκείνα που έχουν πραγματική χρήση, αφαιρώντας εκείνες που μας αποσπούν την προσοχή μας.
- Αφήστε τον εαυτό σας να βαρεθεί.
Την επόμενη φορά που περιμένουμε στην ουρά, είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο αυτοκίνητο με αυξημένη κίνηση, περιμένουμε κάποιον που είναι αργοπορημένος στο ραντεβού μας, ας δούμε την θετική πλευρά αντί να ασχοληθούμε με το κινητό μας ή το ipad. Οι μη παραγωγικές στιγμές μπορούν να μας δώσουν χρόνο για έμπνευση και δημιουργία.
- Αφιερώστε χρόνο αποκλειστικά για τo ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.
Μελέτες έχουν δείξει, πως οποιαδήποτε διακοπή από αυτό που κάνουμε, ο οργανισμός μας χρειάζεται 25 λεπτά για να επανέλθει. Με το να αφιερώσουμε χρόνο αποκλειστικά και μόνο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μας βοηθάει να αποφύγουμε τις συνεχείς διακοπές, προκειμένου να διαβάζουμε κάθε τόσο τα εισερχόμενα μηνύματα ή ακόμα και να απαντήσουμε σε κάποια από αυτά.
- Αφιερώστε χρόνο μία φορά την ημέρα ή την εβδομάδα - έστω και πέντε λεπτά - προκειμένου να ασχοληθείτε με αυτά που σας απασχολούν.
Καλό είναι να καταγράφουμε ή ακόμα και να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τα θέματα που μας απασχολούν. Δεν πρέπει να δημιουργούμε προσδοκίες επίλυσης τους. Εχουμε περισσότερες πιθανότητες οι λύσεις να έρθουν με φυσιολογικό τρόπο, όταν μιλάμε γι′ αυτά.
- Βάλτε ένα τέλος στην ημέρα σας ακόμα και αν δεν έχετε ολοκληρώσει όλες σας τις υποχρεώσεις.
Η αποτελεσματική ιεράρχηση αυτών που έχουμε να κάνουμε σημαίνει πως νιώθουμε άνετα με τις εργασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Την στιγμή που χειριστήκαμε τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει, αναγνωρίζουμε πως, δεν είναι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.Με το να βάζουμε ένα τέλος στην ημέρα μας, μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο για ξεκούραση, προκειμένου να επιστρέψουμε την επόμενη μέρα γεμάτοι ενέργεια, έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις όποιες ευκαιρίες.
Πηγή: The New York Times