Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έπεσαν σε ύφαλο, ενώ οι Γάλλοι στόχευαν στην βιωσιμότητα

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν με μεγάλες φιλοδοξίες για ρεκόρ βιωσιμότητας σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας ύφαλος στην Ταϊτή, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ξαφνικά αποτελεί μεγάλη πρόκληση.
|
Open Image Modal
Εναέρια λήψη του Teahupoo, Ταϊτή, Γαλλική Πολυνησία
Reinhard Dirscherl via Getty Images

 

Από όλες τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, σχετικά με το πού θα διεξαχθεί κάθε άθλημα, η απόφαση να διεξαχθεί το αγώνισμα του σέρφινγκ στην άλλη άκρη του κόσμου - στα νερά του Ειρηνικού, στην Ταϊτή - προκάλεσε τις πιο έντονες αντιδράσεις. Οι Ταϊτινοί και αρκετοί άλλοι μαζί τους, διαμαρτυρήθηκαν κατά της κατασκευής ενός νέου πύργου για την παρακολούθηση του αθλήματος στον ύφαλο Teahupo’o, επειδή φοβούνται ότι θα έβλαπτε τη θαλάσσια ζωή.

Αλλά οι διοργανωτές λένε ότι δεν ήταν μόνο τα παγκόσμιας κλάσης κύματα που τους παρέσυραν στη γαλλική επικράτεια - 16.000 χιλιόμετρα (9.942 μίλια) μακριά. Οι αξιωματούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είχαν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να μειώσουν στο μισό το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων, σε σύγκριση με τους Αγώνες του Λονδίνου του 2012 και του Ρίο το 2016.

 

Ο ύφαλος του Ειρηνικού που εξελίσσεται σε επίκεντρο της αντιπαράθεσης για το Κλίμα

Ο ύφαλος για σέρφινγκ στην Ταϊτή βρίσκεται πολύ μακριά, στην ανοιχτή θάλασσα. Οι φανατικοί θεατές του αθλήματος δεν θα μπορούσαν να δουν καθαρά τη δράση από την παραλία, οπότε οι διοργανωτές λένε ότι έκαναν έναν υπολογισμό: ότι οι περισσότεροι θα έβλεπαν στην τηλεόραση τους αγώνες, αντί να κάνουν πτήσεις τόσο μακριά - μια σημαντική πηγή εκπομπών άνθρακα.

Και λιγότεροι θεατές, είπαν, θα απαιτούσαν μία μικρή νέα κατασκευή - μια δεύτερη βασική πηγή εκπομπών.

«Κάναμε πραγματικά τα μαθηματικά», είπε η Ζορζινά Γκρενόν, διευθύντρια περιβαλλοντικής αριστείας για τους Αγώνες του Παρισιού: «Υπήρχε μικρότερος αντίκτυπος στην Ταϊτή σε σύγκριση με άλλες μητροπολιτικές περιοχές».

Open Image Modal
Τα θεμέλια που κατασκευάζονται στον κοραλλιογενή ύφαλο για έναν πύργο κριτών που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού σέρφινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων απεικονίζονται στο Teahupo'o, Ταϊτή, Γαλλική Πολυνησία, Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024. Το μέγεθος του πύργου κριτών έχει ανακληθεί και καταρτίζονται νέα σχέδια υποδομής για να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για νέες κατασκευές. (AP Photo/Daniel Cole)
via Associated Press

 

Η επιλογή της Ταϊτής παρέχει ένα παράθυρο στην προσέγγιση των διοργανωτών των Αγώνων για την επίτευξη του στόχου τους - δηλαδή τη μείωση των εκπομπών, που αποτελεί βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Στόχος των διοργανωτών είναι να περιορίσουν τις εκπομπές σε 1,58 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για την περίοδο 26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου, που προβλέπεται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες να ακολουθούν. Αυτή η ποσότητα εξακολουθεί να σημαίνει πολλή ρύπανση - ίση με αυτή περίπου 1,3 εκατομμυρίων επιβατών πτήσεων στην οικονομική θέση, που πετούν από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι με αεροσκάφη Boeing 787, σύμφωνα με την myclimate, μια συμβουλευτική εταιρεία για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

Είναι πολύ λιγότερο, ωστόσο, από το αποτύπωμα των προηγούμενων Αγώνων.

Open Image Modal
Τα λογότυπα του διαγωνισμού σέρφινγκ Tahiti Pro εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής εκδήλωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 στην παραλία Teahupo'o, Γαλλική Πολυνησία στον Ειρηνικό Ωκεανό, Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023. (AP Photo/Esther Cuneo)
via Associated Press

 

Το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλάζει

Οι διοργανωτές λένε ότι σκέφτονται το μέλλον των Αγώνων, όχι μόνο του πλανήτη.Ολοένα και λιγότερες πόλεις προσφέρονται εθελοντικά, προκειμένου να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε υποδομές που μερικές φορές πέφτουν σε αχρηστία μετά την διοργάνωση. Το Παρίσι και ο επόμενος οικοδεσπότης, το Λος Άντζελες το 2028, ήταν οι μόνες πόλεις που απέμειναν στην κούρσα της διεκδίκησης, όταν επιλέχθηκαν το 2017. Για τους διοργανωτές, η φιλοξενία λιγότερο σπάταλων Αγώνων είναι το κλειδί, μαζί με τη συμπερίληψη πιο περιεκτικών εκδηλώσεων με προσανατολισμό τη νεολαία, όπως το skateboarding.

Το Παρίσι δέχεται πρόσθετη πίεση για να προσφέρει ένα βιώσιμο μοντέλο: Η πόλη φιλοξένησε τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2015 που κατέληξαν στη Συμφωνία του Παρισιού, τη σημαντικότερη διεθνή συμφωνία για το Κλίμα μέχρι σήμερα. Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιορίσει τη μέση παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 Φαρενάιτ) πάνω από αυτή της δεκαετίας του 1850 και ιδανικά να την συγκρατήσει στους 1,5 βαθμούς (2,7 Φαρενάιτ) — ένας στόχος που φαίνεται όλο και πιο ανέφικτος.

Ανεξάρτητοι ειδικοί λένε ότι το Παρίσι φαίνεται να απελευθερώνει τις ανθρακούχες εκπομπές με τους συστηματικούς τρόπους που κάνουν οι επιχειρήσεις: Υπολογίζει τις συνολικές εκπομπές και, στη συνέχεια, θα αρχίσει να μειώνει, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών εξοικονομήσεων CO2 που προστίθενται σταδιακά. Οι διοργανωτές στόχευαν σε μειώσεις σε τρεις κατηγορίες: κατασκευές, μεταφορές και επιχειρήσεις.

Open Image Modal
30 ΜΑΪΟΥ: Ο Italo Ferreira της Βραζιλίας διαγωνίζεται στον ημιτελικό ανδρών του SHISEIDO Tahiti Pro στις 30 Μαΐου 2024 στο Teahupo'o, Γαλλική Πολυνησία. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images)
Sean M. Haffey via Getty Images

 

Κατασκευές και φαγητό: Δίνοντας τη μάχη κατά της εκπομπής άνθρακα

Το μεγαλύτερο διάλειμμα από τους προηγούμενους Αγώνες είναι στην κατασκευή. Οι διοργανωτές λένε ότι το 95% των εγκαταστάσεων είναι υπάρχουσες ή θα είναι προσωρινές. Μόνο δύο νέες κατασκευές κρίθηκαν αναπόφευκτες: Το Ολυμπιακό Χωριό, για να στεγάσει αθλητές και αργότερα να γίνει χώρος στέγασης και γραφείων, και το κέντρο υγρού στίβου, στα φτωχότερα βόρεια προάστια του Παρισιού.

Η χρήση ξύλου, τσιμέντου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανακυκλωμένων υλικών βοήθησε στη μείωση των εκπομπών κατά 30% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, εξηγεί η Γκρενόν.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Αθλητές βουτούν και κολυμπούν στον ποταμό Σηκουάνα από τη γέφυρα Alexander III στο πρώτο σκέλος του δοκιμαστικού αγώνα τριάθλου γυναικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, 17 Αυγούστου 2023. (AP Photo/Michel Euler, File)
via Associated Press

 

Οι μειώσεις εκπομπής άνθρακα στις λειτουργίες περιλαμβάνουν το φαγητό. Το μέσο γεύμα στη Γαλλία - παρασκευασμένο σε εστιατόριο ή στο σπίτι - παράγει περίπου 2 κιλά CO2, δήλωσε ο Φιλίπ Βουρτς, επικεφαλής catering των Αγώνων. Το Παρίσι στοχεύει να μειώσει στο μισό αυτή την ποσότητα, επιλέγοντας το 80% των πρώτων υλών από τοπικές παραγωγές, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές.

«Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο και η υποστήριξη των ντόπιων αγροτών είναι όμορφα πράγματα», είπε η τενίστρια Βικτόρια Αζαρένκα. Αλλά «όταν οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις μεγάλες χειρονομίες, δεν είμαι πλήρως πεπεισμένη για τον αντίκτυπο», πρόσθεσε σχολιάζοντας τις συνολικές προσπάθειες του Παρισιού για το κλίμα.

 

Μεταφορά θεατών: Το μελανό σημείο των Ολυμπιακών Αγώνων για το Κλίμα

Μια άλλη πηγή εξοικονόμησης εκπομπών είναι η ενέργεια. Η ενέργεια θα αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των εκπομπών ρύπων, ανέφεραν οι διοργανωτές. Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν 100% ανανεώσιμη ενέργεια από αιολικά και ηλιακά πάρκα, καθώς και ηλιακούς συλλέκτες σε ορισμένους χώρους.

Τα γήπεδα και οι προσωρινοί χώροι θα λαμβάνουν ενέργεια από το δίκτυο αντί για γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες παράγουν πολύ CO2. 

Η μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση του Παρισιού. Οι αξιωματούχοι του τουρισμού αναμένουν 15,3 εκατομμύρια επισκέπτες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων 1,9 εκατομμυρίων από χώρες εκτός Γαλλίας, με τουλάχιστον 850.000 να κάνουν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Στο Παρίσι, υπάρχουν επιλογές μεταφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα - ποδηλατικές διαδρομές, τρένα μετρό, λεωφορεία και άλλες δημόσιες συγκοινωνίες - σε όλους τους χώρους.

Αλλά η αδυναμία ελέγχου του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι φτάνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε οποιοδήποτε μεγάλο γεγονός, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η ανθρωπότητα μπορεί να αντέξει τέτοιες συγκεντρώσεις με κόστος περαιτέρω κλιματικής βλάβης.

«Ίσως πράγματα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να επανεξεταστούν», δήλωσε ο Σεθ Γουόρεν Ρόουζ του Ινστιτούτου Eneref, μιας ομάδας ακτιβισμού και έρευνας που επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Το να συγκεντρώνονται εκατομμύρια άνθρωποι σε μια μόνο περιοχή είναι πολύ έντονο πράγμα».

Ο Ρόουζ είπε ότι οι προσπάθειες των διοργανωτών είναι αξιέπαινες, αλλά θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει παραπέρα - μειώνοντας τις εκπομπές πέρα από το μισό και βρίσκοντας περισσότερους τρόπους για να γίνει η βιωσιμότητα κεντρική εμπειρία για τους θεατές των Αγώνων.

 

«Λέμε ότι η βιωσιμότητα είναι ένα συλλογικό άθλημα»

Για τις εκπομπές που δεν μπορεί να μειώσει, το Παρίσι σχεδιάζει να «αντισταθμίσει» - εφαρμόζοντας μια πρακτική που ονομάζεται επισήμως αντιστάθμιση. Η φύτευση δέντρων, για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα που θα παράγουν οι Αγώνες. Ωστόσο, οι εφαρμογές αντιστάθμισης δεν είναι καλά υπολογισμένες και έρευνες από ειδησεογραφικούς οργανισμούς διαπίστωσαν ότι ορισμένα έργα ήταν... απάτη, ενώ για άλλα υπολόγισαν εσφαλμένα την ποσότητα των εκπομπών.

Οι διοργανωτές λένε ότι θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν τα σχέδια βιωσιμότητας καθώς προχωρούν, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ταϊτή. Ο μεταλλικός πύργος των κριτών, ο οποίος αντικατέστησε τον παλιό ξύλινο πύργο που χρησιμοποιούσε η Ταϊτή στο παρελθόν για να φιλοξενήσει αγώνες σέρφινγκ, μειώθηκε σε μέγεθος, ως απάντηση στις ανησυχίες για περιβαλλοντική βλάβη, λένε οι διοργανωτές. Ολοκληρώθηκε φέτος, ενώ θα αποσυναρμολογηθεί μετά τους Αγώνες. Θα ανεγερθεί και θα χρησιμοποιηθεί ξανά, όποτε ο ύφαλος Teahupo’o διοργανώνει παγκόσμιες εκδηλώσεις σέρφινγκ.

Οι διοργανωτές λένε ότι αναμένουν περίπου 1.300 άτομα με ολυμπιακή διαπίστευση στο νησί. Αυτό το σύνολο, πιθανότατα πολύ μικρότερο από ό,τι αν ο διαγωνισμός γινόταν στα ανοιχτά της Γαλλίας, περιλαμβάνει σέρφερ, κριτές, δημοσιογράφους και εργάτες των Αγώνων.

«Λέμε ότι η βιωσιμότητα είναι ένα συλλογικό άθλημα», σημείωνει η Γκρενόν. «Θα είναι όλα τέλεια; Δεν έχουμε δίκιο όπως το σκεφτόμαστε; Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Δουλεύουμε ακόμα πολύ, πολύ σκληρά για να πάμε όσο πιο μακριά μπορούμε».