Πώς η παραγωγή λεμονιών σχετίζεται με τη γέννηση της μαφίας στη Σικελία

Οι ερευνητές απέδειξαν την εν λόγω θεωρία
Open Image Modal
Michael Paul via Getty Images

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα λεμόνια με την ανάπτυξη της σικελικής μαφίας; Εκ πρώτης όψεως καμία θα σκεφτούμε όλοι αρχικά, ενώ μάλλον θα αλλάξουμε γνώμη αν διαβάσουμε τη νέα πανεπιστημιακή μελέτη που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων η ζήτηση των λεμονιών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη μετά την ανακάλυψη του Σκωτσέζου γιατρού, Τζέιμς Λιντ, πως τα λεμόνια θεραπεύουν το σκορβούτο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η μαφία εμφανίστηκε σε περιοχές όπου οι παραγωγοί λεμονιών πραγματοποιούσαν εξαγωγές του προϊόντος κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στo «Journal of Economic History» πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ ενώ εξέτασε τα αίτια των εγκλημάτων σε 143 πόλεις για πέντε χρόνια από το 1881-1886, διαπιστώνοντας ότι η ύπαρξη της μαφίας είχε άμεση σχέση με την παραγωγή των λεμονιών αλλά και των πορτοκαλιών.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης πως η αύξηση της κατακερματισμένης γης μετά τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν την εποχή του Bourbon (1816-1860), δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της μαφίας. Αυτό συνέβη μιας και ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών γης σήμαινε αυξημένη ανάγκη ιδιωτικής προστασίας.

Η Ιταλία λόγω των κλιματικών συνθηκών, αποτέλεσε ένα ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη και παραγωγή λεμονιών, ένα πλεονέκτημα που άλλες χώρες δεν διέθεταν. Οι μαφιόζοι έτσι έγιναν με τον καιρό οι άνθρωποι που ανέλαβαν την προστασία των μικροπαραγωγών απέναντι στους επιτήδειους που ήθελαν να επιδοθούν σε κλοπές λεμονιών που θα τους εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη.

Η Σικελία πλέον θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προμηθευτές λεμονιών. Η ακαδημαϊκός ιταλικής ιστορίας Felia Allum δήλωσε μιλώντας στους Times πως «η μελέτη είναι σωστά τεκμηριωμένη, χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Επίσης, σε αντίθεση με πολλές μελέτες, προσπαθούν να εξηγήσουν τη δια-περιφερειακή διαφοροποίηση της παρουσίας της Μαφίας στα μήκη της Σικελίας, που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον».