Πώς οι προκλήσεις στο TikTok και το Instagram συμβάλουν στην καλή ψυχική υγεία

Η συμμετοχή σε διαδικτυακές δραστηριότητες μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι.
Open Image Modal
Anatoliy Sizov via Getty Images
Για πρώτη φορά στην ζωή μας, ίσως αισθανόμαστε την ανάγκη να χορέψουμε και να δημοσιεύσουμε το βίντεο στην εφαρμογή TikTok ή να πάρουμε μέρος σε viral προκλήσεις

Για πρώτη φορά στην ζωή μας, ίσως αισθανόμαστε την ανάγκη να χορέψουμε και να δημοσιεύσουμε το βίντεο στην εφαρμογή TikTok ή να πάρουμε μέρος σε viral προκλήσεις (challenges) του Instagram. Κι ενώ μπορεί να νιώθουμε αμηχανία όταν συμμετέχουμε σε αυτήν την νέα διαδικτυακή τάση, οι προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι μια «σανίδα σωτηρίας» στην ψυχική μας υγεία εν μέσω καραντίνας.

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μόνοι και απομονωμένοι κατά την διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Χάιντι ΜακΜπάιν στο Bustle. «Οι διαδικτυακές κοινότητες μπορεί να είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να βοηθήσουμε την ψυχική μας υγεία και να διατηρήσουμε επαφή με τον κόσμο».

Τα οφέλη που έχουν οι δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι αληθινά. «Οι κοινότητες του Διαδικτύου μπορούν με έναν τρόπο να γεφυρώσουν το κενό ανάμεσα στην κοινωνική σύνδεση, την οποία χρειαζόμαστε ως κοινωνικά όντα, καθώς και το κενό στην φυσική απόσταση και τους περιορισμούς που βιώνουμε αυτό το διάστημα», λέει ο ψυχολόγος Τζόσουα Κλαποου. «Μας προσφέρουν μια λύση για να συγκεντρωθούμε σε ομάδες που αποτελούν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης».

Ερευνες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία για τα σώματα και το μυαλό μας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε το 2017 στο ιατρικό περιοδικό BMC Psychiatry, έδειξε ότι ιδιαίτερα οι μοναχικές γυναίκες ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, να καπνίσουν και να κάνουν συχνές επισκέψεις στους γονείς τους. Η διαδικτυακή σύνδεση με άλλους μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση της ψυχικής τους υγείας: έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Computers In Human Behavior έδειξε ότι η κοινοποίηση εικόνων ήταν μια καλή συνήθεια για να βοηθήσει όσους αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι.

Η κοινοποίηση βίντεο σε πλατφόρμες όπως το TikTok μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων μας. «Αυτές οι κοινότητες πιθανόν να βοηθήσουν να ομαλοποιήσουμε την διακύμανση των συναισθημάτων που νιώθουμε αυτό το διάστημα», λέει η ΜακΜπάιν. Πολλοί έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, πενθούν τον χαμό της καθημερινότητας και του σχεδιασμού δραστηριοτήτων πριν την πανδημία ή αισθάνονται λύπη για την έλλειψη της επαφής με τον φιλικό τους κύκλο. Ο δρ Κλάποου λέει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό σύστημα στήριξης, παρόλο που δεν υπάρχει φυσική παρουσία του συνομιλητή.

Μια συνομιλία με θέμα πώς περνάμε την ημέρα μας, μια επίδειξη των δεξιοτήτων μας στην μαγειρική, συμβουλές και ανταλλαγή ιδεών, δρουν θετικά στην ψυχική υγεία. «Μπορούμε να μοιραστούμε ιδέες, φόβους και απόψεις. Οσο βασικές κι αν μας φαίνονται αυτές οι δραστηριότητες, είναι ο πυρήνας της ύπαρξής μας ως κοινωνικοί οργανισμοί», λέει ο δρ Κλάποου.

Ακόμα και η ανεπιτυχής προσπάθεια εκπλήρωσης μιας πρόκλησης στο Instagram, μπορεί να φτιάξει την διάθεσή μας. «Το χιούμορ που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας βοηθά να αισθανθούμε περισσότερο συναισθηματικά συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον και όχι απομονωμένοι», εξηγεί η ΜακΜπάιν. Ωστόσο, οι καταθλιπτικές εικόνες και τα memes ίσως να μην βοηθούν. Σύμφωνα με αναλύσεις 37 μελετών με θέμα την ψυχική υγεία και το χιούμορ που δημοσιεύτηκαν στο Scandinavian Journal of Psychology το 2018, έδειξαν ότι το αυτοκαταστροφικό χιούμορ μπορεί να μην είναι καλό για την ψυχική υγεία. Αυτού του είδους το χιούμορ δεν μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους.

Η αρνητική πλευρά των προκλήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το διάστημα του εγκλεισμού, είναι ότι δείχνουν αυτά που μας λείπουν από την καθημερινότητα, λέει ο δρ Κλάποου. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η πύλη σε κάθε πτυχή της ζωής μας που έχει απαγορευτεί: από την ψυχαγωγία στην κοινωνική σύνδεση», λέει ο δρ Κλάποου. Ο δρ Κλάποου προειδοποιεί ότι η πολύωρη θέαση άλλων ανθρώπων στα social media, έχει την δυνατότητα να μας κάνει να αισθανθούμε αποκομμένοι από τον κόσμο γύρω μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους, στο μέλλον.

 

Πηγή: Bustle