Πώς οι τροπολογίες των Βρετανών βουλευτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ομαλό Brexit

Οι σημαντικότερες από αυτές και τι σηματοδοτούν.
Open Image Modal
Hannah Mckay / Reuters

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων για το δεύτερο σχέδιο που πρότεινε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναφορικά με το Brexit. Πρόκειται στ′ αλήθεια για την αρχή του τέλους της κρίσιμης αυτής διαδικασίας ή για ένα ακόμα αδιέξοδο που θα προκαλέσει νέα ένταση στο βρετανικό Κοινοβούλιο;

Η απάντηση εξαρτάται από το τι θα συμβεί, γράφει η βρετανική έκδοση της HuffPost. Mέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης θα μπορούσαν να συμβούν πολλά, όπως για παράδειγμα η απόφαση για περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit ή η απόφαση για καθόλου συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τι αφορά η ψηφοφορία

Το Κοινοβούλιο την Τρίτη θα κληθεί να ψηφίσει τροπολογίες επί της πρότασης της κυβέρνησης που έχουν ήδη καταθέσει βουλευτές και κόμματα, ωστόσο εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής να επιλέξει σε ποιες από αυτές θα δώσει χρόνο για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 19 τροπολογίες, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να καταθέσουν ή να αποσύρουν τροπολογίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι τροπολογίες θα τεθούν στη συνέχεια σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν οι βουλευτές εγκρίνουν ορισμένες από αυτές, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επίπτωση στο Brexit.

Τροπολογίες έχουν καταθέσει το κόμμα των Εργατικών, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και αναμένεται να καταθέσει το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας.

 

Οι σημαντικότερες τροπολογίες και τι σηματοδοτούν

Open Image Modal
Η βουλευτής των Εργατικών, Υβέτ Κούπερ
REUTERS

H τροπολογία που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι της βουλευτού των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, η οποία στην ουσία ζητά την παράταση της διαδικασίας εξόδου πέρα από την 29η Μαρτίου εφόσον δεν έχει επικυρωθεί μια συμφωνία για το Brexit έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση της Κούπερ φαίνεται πως θα έχει την υποστήριξη των ανταρτών των Τόρις προκειμένου να περάσει, ενώ όσον αφορά την στάση των Εργατικών θα εξαρτηθεί από το αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποφασίσει να στηρίξει την επιλογή του Brexit χωρίς συμφωνία.

Επίσης έχουν κατατεθεί τροπολογίες για ενδεικτική ψηφοφορία, με τις οποίες οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις προτιμήσεις τους σε μία σειρά από επιλογές. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές που κατέθεσαν ο Χίλαρι Μπεν (των Εργατικών) και ο Ντομινίκ Γκριβ (Τόρις).

Κάποιες από τις τροπολογίες δίνουν στο κοινοβούλιο αυξημένη εξουσία σε σχέση με την κυβέρνηση, η οποία είναι αυτή που κανονικά ελέγχει τη διαδικασία του κοινοβουλίου και αποφασίζει τι θα γίνει νόμος. Η τροπολογία του Γκριβ ειδικότερα θα δώσει στους βουλευτές την ευκαιρία να διαπραγματευτούν οι ίδιοι μια συμφωνία για το Brexit μέσα σε διάστημα έξι ημερών.

Οι αντάρτες των Τόρις ελπίζουν πως μέσω του σχεδιασμού αυτού οι βουλευτές θα έχουν το χρόνο να εξετάσουν αν κάποιο σχέδιο -είτε πρόκειται για δεύτερο δημοψήφισμα είτε για κάτι σαν το «Νορβηγία plus»- θα μπορούσε να διεκδικήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να γίνει ευρέως αποδεκτό.

Open Image Modal
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων που θα επιλέξει τις τροπολογίες
PARLIAMENT TV

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες και για την τροπολογία των βουλευτών των Τόρις, Άντριου Μόρισον και Γκράχαμ Μπράντι (ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών), που ζητά χρονικό όριο στην ισχύ του backstop (να λήξει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021) ή να αποσυρθεί εξολοκλήρου από την Συμφωνία Αποχώρησης και να αντικατασταθεί με εναλλακτική ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια όσον αφορά την εν λόγω πρόταση. Πρώτον, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να μην την επιλέξει αν υποψιαστεί το χάος που θα δημιουργηθεί για την κυβερνητική υποστήριξη, αλλά ακόμα κι αν το κάνει, απαιτείται η στήριξη των ανταρτών Τόρις.

Άλλη τροπολογία που κατατέθηκε από τη συντηρητική βουλευτή Κάρολαϊν Σπέλμαν με την υποστήριξη 120 βουλευτών στοχεύει στο να αποτραπεί ένα Brexit άνευ συμφωνίας. Η εν λόγω τροπολογία -αν επιλέγονταν- θα μπορούσε να περάσει αλλά δεν θα είχε νομική ισχύ και στην πραγματικότητα θα συναντούσε εμπόδια, καθώς η επίσημη ημερομηνία για την έξοδο, δηλαδή η 29η Μαρτίου, είναι γραμμένη στα πρακτικά.

 

Τι θα γίνει αν δεν περάσει καμία τροπολογία

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι μεγάλο. Η κυβέρνηση θα έχει χάσει την ευκαιρία να ανακτήσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, ενώ η Μέι θα έχει μηδαμινές ελπίδες να επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρώπη. Τότε η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο όλων σενάριο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Yπενθυμίζεται πως την Δευτέρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα σε βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ότι σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit στις 13 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Η Συμφωνία Αποχώρησης που παρουσίασε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στις αρχές του μήνα. Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να λάβει ορισμένες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να την στηρίξουν στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές του κόμματός της που τάσσονται υπέρ του Brexit αλλά και το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση.