Το απόρρητο γύρω από τις εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες κατά του κορονοϊού από μια ομάδα επαγγελματιών του ιατρικού τομέα που ζητούν από τις πολιτείες, στις οποίες εφαρμόζεται η θανατική ποινή, να τους αποκαλύψουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις.
Σύμφωνα με το Associated Press, μια ομάδα αποτελούμενη από επτά φαρμακοποιούς, εμπειρογνωμόνες της δημόσιας υγείας και γιατρούς μονάδων εντατικής θεραπείας έστειλε επιστολή με την οποία ζήτα από τις πολιτείες αυτές να χορηγήσουν σε δομές υγειονομικής περίθαλψης τυχόν αποθέματα που έχουν στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.
«Το απόθεμά σας θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Αν και αυτό μπορεί να είναι ένα μόνο μικρό ποσοστό μπροστά στο σύνολο των αναμενόμενων θανάτων, η ιατρική εκτιμά κάθε ζωή», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια είναι αυτά τα φάρμακα που μπορεί να έχουν οι πολιτείες, αφού συνήθως δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα εκτέλεσης και τις προμήθειες φαρμάκων μόνο μέσω σχετικών αιτημάτων ή αγωγών. Μόνο μια πολιτεία, το Γουαϊόμινγκ, απάντησε στην επιστολή και ανέφερε ότι δεν έχει τα εν λόγω φάρμακα.
«Δεν προσπαθώ να σχολιάσω την ορθότητα ή την αδικία της θανατικής ποινής», δήλωσε ο Δρ Τζοέλ Ζιβό, ένας από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που υπέγραψαν την επιστολή. «Σας το ζητώ αυτό τώρα ως ένας κλινικός που φροντίζει ασθενείς, παρακαλώ βοηθήστε με».
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο νέος κορονοϊός προκαλεί ήπια ή μέτρια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα που υποχωρούν σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Αλλά σε μερικούς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και να χρειαστούν αναπνευστήρα για να αναπνεύσουν.
Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την νάρκωση και την ακινητοποίηση ατόμων με αναπνευστήρα καθώς και για την αντιμετώπιση του πόνου τους είναι τα ίδια φάρμακα που οι πολιτείες χρησιμοποιούν κατά την εκτέλεση των καταδικασθέντων σε θάνατο. Η ζήτηση για τέτοια φάρμακα αυξήθηκε κατά 73% τον Μάρτιο.
Τα φάρμακα που ζητούνται περιλαμβάνουν το ηρεμιστικό μιδαζολάμη, το παραλυτικό βεκουρόνιο βρωμιούχο και το οπιοειδές φαιντανύλη.
Οι γιατροί που υπογράφουν την επιστολή τα θεωρούν απαραίτητα επειδή η τοποθέτηση ενός ασθενούς σε αναπνευστήρα «χωρίς ηρεμηστικά...θα ήταν βασανιστήριο», δήλωσε ο Ζιβό, καθηγητής αναισθησιολογίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, ο οποίος έχει μελετήσει το ρόλο των φαρμάκων στην θανατική ποινή.
Είκοσι πέντε αμερικανικές πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή. Ωστόσο, οι αρχές των πολιτειών αυτών ενδέχεται να διστάζουν να παραδώσουν τα φάρμακά τους, επειδή είχαν προβλήματα με την εξασφάλιση τους, καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αντιτίθενται στη χρήση τους για εκτελέσεις.
(Πηγή: Associated Press)