Πώς τα Rolex έγιναν καλύτερη επένδυση από τις μετοχές, τα ακίνητα και τον χρυσό

Από την έναρξη της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι τιμές των Rolex αυξήθηκαν όσο είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Open Image Modal
pelucco via Getty Images
Open Image Modal
"Stuttgart, Germany - January 27, 2013: Rolex Oyster Perpetual DEEPSEA Seadweller Watch Reference 116660 outdoors on icy snow covered old wooden board."
Mlenny via Getty Images

Ένα Rolex δεν είναι απλώς ένα πολυπόθητο ρολόι πολυτελείας, αλλά αποτελεί καλύτερη επένδυση από τις μετοχές, τα ομόλογα, τα ακίνητα και τον χρυσό.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία τα στοιχεία μιας μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία μεταπώλησης ρολογιών Bob Watches, τα οποία επικαλείται το περιοδικό Barron’s.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου Rolex ήταν χαμηλότερη των 5.000 δολαρίων το 2011, αλλά είχε ξεπεράσει τα 13.000 δολάρια έως τα τέλη του 2021.

Ενώ η εταιρεία ανέλυσε την απόδοση όλων των Rolex, δύο συγκεκριμένα μοντέλα ξεχώρισαν. Το ανοξείδωτο Submariner Ref. Το 16610 ήταν το Rolex με τις υψηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου, ενώ το μοντέλο 116500 του Rolex Daytona με το λευκό καντράν, που πωλείται αντί 38.000 δολαρίων μεταχειρισμένο στην αμερικανική αγορά, έχει επίσημη τιμή λιανικής περίπου 13.000 δολαρίων.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το πόσο έχει αυξηθεί η αξία τους», είπε ο Πολ Αλτιέρι, ιδρυτής και CEO της Bob’s Watches.

Συγκρίνοντας την άνοδο στις τιμές του χρυσού και των αμερικανικών ακινήτων την τελευταία δεκαετία, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μεταχειρισμένα ρολόγια Rolex υπερ-απέδωσαν.

Σε σχέση με την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη Dow Jones, οι αποδόσεις των Rolex ήταν ανάλογες σε βάθος δεκαετίας αλλά σημαντικά υψηλότερες την τελευταία πενταετία.

Μάλιστα, από την έναρξη της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι τιμές των Rolex αυξήθηκαν όσο είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Αιτία; Σύμφωνα με τον Πολ Αλτιέρι, η αύξηση στις τιμές μεταπώλησης των Rolex οφείλεται σε ένα ποσοστό 20% στην άνοδο του πληθωρισμού. Κυρίως, όμως, είναι αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, αφού η παραγωγή της εταιρείας δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Όπως εξηγεί ο Πολ Αλτιέρι, όταν η Bob’s Watches μπήκε στην αγορά, το 2010, οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών ήταν κατά κανόνα 25% έως 40% χαμηλότερες από τις τιμές λιανικής των καινούργιων ρολογιών στα καταστήματα. Τώρα, σε κάποια μοντέλα, οι τιμές των μεταχειρισμένων είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές λιανικής, καθώς τα ρολόγια αυτά είναι δύσκολο να βρεθούν στα μαγαζιά.

«Δεν βλέπω την Rolex να αυξάνει σημαντικά την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση, επομένως οι ποσότητες θα παραμείνουν περιορισμένες», λέει ο Altieri, προσθέτοντας ότι μεγάλη αύξηση στη ζήτηση εμφανίζουν και τα ρολόγια Omega.

 Πηγή: Robbreport