Πώς θα αναπτυχθεί η τέχνη στην Ελλάδα; Απαντήσεις από την Artworks, τον οργανισμό για νέους καλλιτέχνες

Πώς θα αναπτυχθεί η τέχνη στην Ελλάδα; Απαντήσεις από την Artworks, τον οργανισμό για νέους καλλιτέχνες
|
Open Image Modal
artworks

Η Artworks είναι ένας νέος οργανισμός που έχει ως στόχο την οικονομική στήριξη καλλιτεχνών 25 έως 35 ετών και την ενθάρρυνση της επαγγελματικής τους εξέλιξης, με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την «Επανεκκίνηση και την Ενίσχυση των Νέων».

Το πρώτο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ θα ενισχύσει 60 καλλιτέχνες, για χρονικό διάστημα 6 μηνών, που δραστηριοποιούνται σε Εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, performance, εικαστικό βίντεο, πολλαπλά και νέα μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης) και σε Κινούμενη εικόνα (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation).

Κάθε καλλιτέχνης θα λάβει το ποσό των 6.000 ευρώ και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε σεμινάρια, workshops και masterclasses από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου, με σκοπό την ανάπτυξη επιπρόσθετων δεξιοτήτων και την ανταλλαγή απόψεων.

Σε βάθος χρόνου, η Artworks επιδιώκει να οικοδομήσει ένα δυναμικό δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά και μετά το πέρας της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα. 

Οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο του Προγράμματος ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιανουαρίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες εδώ και στη σελίδα της Artworks στο Facebook.

H HuffPost Greece μίλησε με τις Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και Δήμητρα Νικολού, τους ανθρώπους πίσω από τον οργανισμό.

Open Image Modal
artworks

- Μπορείτε να μας πείτε πώς, από ποιους και με ποια αφορμή προέκυψε αυτή η ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία;

Με αφετηρία την κοινή μας εμπειρία στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και τις επιρροές από τη διαμονή μας στο εξωτερικό, μοιραστήκαμε την ανησυχία μας για την έλλειψη συστηματικής στήριξης των καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Διαπιστώνοντας ότι οι αρκετοί οργανισμοί στηρίζουν καλλιτεχνικά σχήματα, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα υλοποίησης ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης που θα απευθύνεται σε μεμονωμένους καλλιτέχνες και δε θα περιορίζει τους συμμετέχοντες στην παραγωγή υλοποίησης μιας συγκεκριμένης καλλιτεχνικής πρότασης. Υπό το πρίσμα αυτό και με την καταλυτική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο στηρίζει με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά αυτό το εγχείρημα, βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης του πρώτου και πιλοτικού κύκλου του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ.

- Πείτε μας με λίγα λόγια για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το Πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, θα απονεμηθούν έως 60 χρηματικά βραβεία ύψους 6.000 ευρώ σε Έλληνες καλλιτέχνες 25 - 35 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία των Εικαστικών τεχνών και της Κινούμενης εικόνας. Η οικονομική ενίσχυση προσφέρεται ως έπαινος για την ηθική και υλική αμοιβή και αναγνώριση των καλλιτεχνικών τους επιδόσεων, αλλά και ως ενθάρρυνση για να συνεχίσουν το έργο τους. Εκτός από οικονομική ενίσχυση, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις των συμμετεχόντων με επαγγελματίες του χώρου, διαλέξεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες, σεμινάρια και εργαστήρια επαγγελματικής εξέλιξης. Στο τέλος του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από την ιστοσελίδα της ARTWORKS και να προβάλουν την πορεία των εργασιών τους κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.

- Πώς θα γίνεται η επιλογή των καλλιτεχνών και τι θα απαιτείται από αυτούς;

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αίτηση για το Πρόγραμμα μέσα από ειδικά διαμορφωμένη φόρμα που φιλοξενείται στον ιστότοπο της ARTWORKS. Για τη συμπλήρωση της αίτησης, εκτός από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος πληρεί επαρκώς τις τυπικές προϋποθέσεις, απαιτείται η υποβολή δείγματος καλλιτεχνικής δουλειάς, του βιογραφικού και προσωπικού καλλιτεχνικού σημειώματος, καθώς επίσης και οι απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση του χρηματικού βραβείου. Μετά το πέρας της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων που θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου, τις αιτήσεις θα βαθμολογήσουν επιτροπές αξιολόγησης από καταξιωμένους καλλιτέχνες και έμπειρους θεωρητικούς της τέχνης και του κινηματογράφου. Συγκεκριμένα για τον τομέα των εικαστικών τεχνών που περικλείει περισσότερα πεδία, η επιτροπή είναι πενταμελής, ενώ για τον τομέα της κινούμενης εικόνας είναι τριμελής. Τα ονόματα των αξιολογητών, καθώς επίσης και τα βιογραφικά τους στοιχεία, είναι δημοσιευμένα στον ιστότοπο της ARTWORKS.

Open Image Modal
artworks

- Πώς κρίνετε το επίπεδο των Καλών Τεχνών στη χώρα μας;

Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει δυναμική στις καλές τέχνες παρόλο που αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, διάφορες αγκυλώσεις αλλά και κάποιες καθυστερήσεις που μας χαρακτηρίζουν καμιά φορά. Ωστόσο, παρά το ότι ίσως το γενικό περιβάλλον δεν ευνοεί τις τέχνες τόσο όσο σε άλλες χώρες, υπήρξαν και υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες με πολύ ιδιαίτερη ματιά, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.

- Γνωρίζετε παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες και ποιους καλλιτέχνες ”δημιούργησαν”;

Ναι, και υπάρχουν κατά κύριο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, όταν πολλοί καλλιτέχνες έλαβαν χρηματοδοτήσεις μέσα από ένα επαναστατικό για την εποχή ομοσπονδιακό πρόγραμμα, και επιτυχημένο εκ του αποτελέσματος, το WPA Federal Art Project. Μέσα από αυτό προωθήθηκε η γενική ανοικοδόμηση και η ενίσχυση πολλών καλλιτεχνών που αργότερα έμειναν στην ιστορία όπως οι Jackson Pollock, Willem de Kooning, Diego Rivera, Mark Rothko, Orson Welles κ.ά. Σήμερα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών, αντίστοιχες πρωτοβουλίες τόσο στις ΗΠΑ όπως και στην Ευρώπη προέρχονται κυρίως από ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα προγράμματα: United States Artists, Creative Capital, NYSCA/NYFA Artist Fellowships.