Το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι πανέτοιμο, το σπίτι μας πεντακάθαρο και το τραπέζι στρωμένο. οι καλεσμένοι είναι οι μόνοι που λείπουν. Ωστόσο, τί πρέπει να κάνουμε όταν οι φίλοι ή η οικογένειά μας δεν συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε με βάση την περίσταση;
Οι ειδικοί στην εθιμοτυπία μας δίνουν τις πολύτιμες συμβουλές τους προκειμένου να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση.
Θέτουμε τα όριά μας
Εάν φιλοδοξούμε πως με υπαινιγμούς και διάφορες εκφράσεις του προσώπου μας θα αλλάξουμε τη συμπεριφορά των άλλων και δεν εκφραζόμαστε από φόβο μήπως γίνουμε αγενείς, είμαστε σε εντελώς λάθος δρόμο.
Σύμφωνα με την Τίνα Αλβαράδο, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Σιάτλ, συχνά δυσκολευόμαστε, καθώς αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν από εμάς να θέτουμε διαρκώς όρια. Τα όρια είναι αυτά που καθιστούν σαφές στους άλλους τί είναι ή τί δεν είναι αποδεκτό για εμάς.
Τις περισσότερες φορές, δεν καθιστούμε σαφή τα όριά μας επειδή μας έμαθαν ότι αυτό είναι αγενές και ειδικά όταν πρόκειται για έναν επισκέπτη. Εάν αισθανόμαστε «αρχάριοι και ανίκανοι να επιβάλλουμε τα όριά μας», η Αλβαδάρο προτείνει έστω να εξετάσουμε μερικά πιθανά σενάρια προτού οργανώσουμε αυτή τη συγκέντρωση.
Για παράδειγμα αν γνωρίζουμε ότι κάποιος από την οικογένειά μας πάντοτε ξεπερνάει τα όρια και απειλεί να καταστρέψει τη γιορτινή ατμόσφαιρα που έχουμε ετοιμάσει, είναι αγενές για τους υπόλοιπους καλεσμένους αλλά και για εμάς να μην αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση.
Αν λοιπόν επιδιώκουμε να βάλουμε στη θέση του έναν αγενή επισκέπτη, μπορούμε να το πετύχουμε και χωρίς να τον κάνουμε να αισθανθεί άβολα μπροστά στους άλλους. Τον ρωτάμε αν θέλει να μας βοηθήσει στην κουζίνα και εκεί μπορούμε να εκφράσουμε το παράπονό μας.
Σενάριο πρώτο: Ο καλεσμένος μας κάνει αγενή ή ακατάλληλα σχόλια
Συνήθως δεν αποτελεί έκπληξη όταν ο ενοχλητικός καλεσμένος ξεκινάει τον μονόλογό του και εκφράζει μία μία όλες τις ακατάλληλες απόψεις του, είτε αυτές είναι σεξιστικές, είτε ρατσιστικές είτε πολιτικές, είτε το οτιδήποτε άλλο. Αν δεν θέλουμε να μας διέπει το άγχος πριν από κάθε συζήτηση που ανοίγουμε, ας διαθέσουμε λίγο χρόνο πριν την εκδήλωσή για να μιλήσουμε στους καλεσμένους ή και στο συγκεκριμένο πρόσωπο, προτείνει η Τζούλια Καρλστέντ, διαπιστευμένη σύμβουλος που ειδικεύεται στη διαχείριση του άγχους στο Εδιμβούργο.
Αν δούμε κάποιον από τους κανόνες μας να παραβιάζονται, προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το θέμα της συζήτησης επιλέγοντας ένα πιο ουδέτερο θέμα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει με μια έκφραση όπως: «Ας αφήσουμε τώρα την πολιτική. Πώς πάνε οι διακοπές;»
Για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα άβολων συνομιλιών, καθώς και το ενδεχόμενο να κυριαρχήσει ένα αγενές άτομο, δίνουμε έμμεσα τον λόγο στους πιο ήπιους συνομιλητές ή προτείνουμε να μαζευτούμε για παιχνίδια στο σαλόνι.
Σενάριο δεύτερο: Ο επισκέπτης που δεν λέει να φύγει
Εάν η αλλαγή στην κορμοστασιά και την έκφραση είναι ένα βήμα που μας φαίνεται αρκετά προχωρημένο, διαδικασίες όπως η τακτοποίηση, το κλείσιμο της μουσικής και το άναμμα των φώτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποδείξουμε στους καλεσμένους ότι το πάρτι τελείωσε. Οι επισκέπτες ωστόσο που δεν αντιλαμβάνονται αυτού του είδους την υπόδειξη, ίσως χρειάζονται μια πιο άμεση προσέγγιση.
Μπορούμε να πούμε κάτι όπως «Θεέ μου, είναι τόσο αργά, κοντεύει να με πάρει ο ύπνος» ή «Πέρασα τόσο όμορφα μαζί σας απόψε, αλλά ήρθε η ώρα να γυρίσουμε όλοι στο σπίτι. Ανυπομονώ πραγματικά για την επόμενη φορά που θα μαζευτούμε».
Επιπλέον, όταν στέλνουμε την πρόσκληση, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ενημερώσουμε τους καλεσμένους για την ώρα έναρξης και λήξης της επίσκεψης για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις.
Σενάριο τρίτο: Ο καλεσμένος που πίνει πολύ
Αν διαπιστώσουμε ότι ένας από τους καλεσμένους μας είναι μεθυσμένος το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον στείλουμε με ένα ταξί στο σπίτι ή να του προσφέρουμε ένα δωμάτιο να κοιμηθεί.
Εάν ο καλεσμένος διατηρεί τις αισθήσεις του, τον πηγαίνουμε στο ταξί με μια φράση όπως «Γλυκιά/έ μου! Χάρηκα τόσο πολύ που σε είδα. Όμως, διασκεδάσαμε ήδη αρκετά απόψε. Το αυτοκίνητό σου σε περιμένει!».
Μια άλλη επιλογή είναι να πάρουμε τον επισκέπτη στην άκρη και να του μιλήσουμε ανάλογα με το πόσο μεθυσμένος είναι για τις επόμενες κινήσεις: Eίτε να του ζητήσουμε να περιορίσει το αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ, είτε να φάει λίγο φαγητό.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι το σπίτι μας και η εκδήλωσή μας και εμείς αποφασίζουμε ποια συμπεριφορά θεωρείται αποδεκτή και ποια όχι.